Protesten in Chili en de opkomst van politiek risico in Latijns-Amerika

Protesten in Chili en de opkomst van politiek risico in Latijns-Amerika

12 november 2019 0 Door Indignatie redactie

De arbeiders- en middenklasse van Chili waren rijp voor een sociale opstand, zonder medeweten van de economische elite van het land, de politieke klasse en buitenlandse schuldeisers.

Net zoals het leek dat het linkse ‘ roze tij ‘ zich eindelijk had teruggetrokken in Latijns-Amerika, schudt een golf van sociale bewegingen marktvriendelijke regeringen in de regio. Hoewel het zeker een weerspiegeling is van het gepolariseerde politieke klimaat op wereldschaal, vormen de recente stuiptrekkingen op het continent een krachtige klap tegen de volwassen democratische instellingen in de regio en dienen ze buitenlandse investeerders in herinnering aan het politieke risico dat deze aantrekkelijke opkomende markt met zich meebrengt.

De afgelopen weken heeft de Chileense regering de zware gevolgen ondervonden van het aankondigen van impopulaire economische maatregelen die bedoeld zijn om de overheidsschuld en -uitgaven in toom te houden door de kosten van openbare diensten te verhogen. In wat een regionale trend is geworden, begonnen protesten in de hoofdstad Santiago met een relatief kleine stijging van de metro begin oktober. Maar de beweging is sindsdien veranderd in een brede opschudding tegen neoliberaal economisch beleid en sociale ongelijkheid in de meest welvarende natie van Zuid-Amerika.

Feestelijke grieven

Protesten zijn niets nieuws voor het Chileense volk en de grieven die worden geprezen – zoals het gebrek aan toegankelijke sociale basisdiensten, de discriminatie van inheemse volkeren en de groeiende ongelijkheid – zijn legitiem. Door de mate van coördinatie tussen enkele randelementen en de belangrijkste aanstichters van de afgelopen weken hebben velen zich echter afgevraagd hoe echt spontaan deze beweging is. Of het nu georkestreerd, organisch of beide is, de sociaal-economische frustratie die veel Chilenen voelen, is jarenlang gegroeid toen twee presidenten, Sebastian Pinera en Michelle Bachelet , elkaar afwisselden over vier termijnen, terwijl ze veel van de welvaartsstaat ontmantelden om buitenlandse investeringen en positieve kredietbeoordelingen aan te trekken .

e schijnbaar buitensporige liberalisering van de Chileense staatseconomie is geen probleem geweest zolang alle sociale klassen het grootste deel hebben gedeeld in de welvaart en groei van het land. De werkende en middenklasse van Chili voelde zich echter steeds zwaarder en oneerlijk belast en was rijp voor een sociale opstand, zonder medeweten van de economische elite van het land, de politieke klasse en buitenlandse schuldeisers.

Te midden van massale protesten werd de regering van Sebastian Pinera gedwongen een noodtoestand uit te vaardigen, wat zich vertaalde in avondklokken en staat van beleg in verschillende regio’s van het land. Misschien een politieke misrekening, voor veel Chilenen die de dictatuur van Augusto Pinochet hebben doorgemaakt, heeft de noodtoestand alleen maar hun wens om te protesteren aangewakkerd.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  La oposición chilena frena el regreso de Piñera a la represión

Santiago is het epicentrum van demonstraties geweest, waaronder een die meer dan een miljoen mensen trok op 25 oktober. Bovendien zijn de protesten niet beperkt tot de hoofdstad, maar hebben ze zich verspreid over andere grote steden zoals Concepcion, Temuco, La Serena en Valparaiso. Volgens de Verenigde Naties zijn er tot nu toe ten minste 20 doden en ongeveer 1.600 gewonden door het geweld.

Als een wildvuur

Vanwege de aanhoudende aard van de demonstraties begint de nationale economie hun effecten te voelen. In die zin zijn internationale bijeenkomsten, zoals de top van de economische samenwerking tussen Azië en de Stille Oceaan en de VN-klimaatvergadering , evenals culturele en sportevenementen, geannuleerd of verplaatst uit Chili. Evenzo zijn binnenlandse consumptie, particuliere bedrijven en openbare infrastructuur allemaal zwaar getroffen door de niet aflatende aard van deze sociale golf.

Chili heeft sinds het einde van de dictatuur van Pinochet in 1990 geen protesten of openbare orde mobilisaties van deze omvang gezien. Bovendien zijn de gebeurtenissen van de laatste paar weken, gezien het hoge niveau van institutionele en sociaaleconomische ontwikkeling van het land, nog schokkeriger, omdat er oproepen zijn gedaan voor een VN-mensenrechtenverificatiemissie naar Chili. Ironisch genoeg is de huidige hoge commissaris voor mensenrechten van de VN de voormalige Chileense president, Michelle Bachelet .

Hoewel het onverstandig zou zijn van internationale investeerders om te vluchten uit een van ‘s werelds aantrekkelijkste opkomende markten, zou het ook dwaas zijn van internationaal kapitaal om zichzelf niet te beschermen tegen dit regionale getij van politieke risico’s. In plaats van de premies omhoog te schieten, zouden internationale makelaars moeten proberen de pool uit te breiden door politieke risicoverzekeringen toegankelijker en algemener te maken.

Verzekeraars van politieke risico’s moeten slimmer zijn met betrekking tot de input die zij overwegen bij het kwantificeren van risico. Een belangrijke overweging in heel Latijns-Amerika zou bijvoorbeeld de GINI-coëfficiënt moeten zijn, die de rijkdomongelijkheid in een land aangeeft, en de gemiddelde toename van de levensstandaard van de middenklasse en de werkende klasse in de afgelopen vijf jaar, vooral omdat deze correleren met de impact op de middenklasse en de werkende klasse van nieuw economisch beleid en hervormingen.

Met de mogelijkheid van een wereldwijde economische vertraging aan de horizon en de noodzaak om hoge niveaus van overheidsschuld te verminderen, voeren rechtse regeringen in heel Latijns-Amerika economisch beleid uit dat de werkende en middenklasse het hardst treft, zoals het verlagen van subsidies, het verhogen van de kosten van openbare diensten en terugdraaien van maatschappelijk welzijn. Voor een regio waar het grootste deel van de bevolking de afgelopen twee decennia een stijging van de levensstandaard heeft gezien als gevolg van een sterke stijging van de goederen en de buitensporige uitgaven door linkse regeringen, elk beleid dat de gemiddelde levensstijl van de bevolking dreigt te verslechteren zal hevige weerstand ontmoeten.Lees ook:  Een waardig bestaan, van Santiago Chili tot Beiroet

Comments

comments