Turkije’s Plan in Syrië: Knak de Dromen van Koerdische Autonomie

Turkije’s Plan in Syrië: Knak de Dromen van Koerdische Autonomie

12 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Als Turkije zich echt zorgen maakt over de veiligheidsdreiging vanuit Syrië, is de beste optie om het Syrische vredesproces te ondersteunen.

Terwijl de Arabische lente veranderde in een bloedige burgeroorlog in Syrië in 2011, was er een mogelijkheid voor de Koerdische beweging van het land om een ​​autonoom bestuur op te zetten, te ontwikkelen en te consolideren. Koerden in Syrië hebben lange tijd onderdrukking gehad door de regering van zowel Hafez al-Assad als zijn zoon, de huidige president, Bashar al-Assad, met zelfs eenvoudige rechten zoals het burgerschap hun werd ontzegd.

In de zomer van 2012 echter, het Assad-regime, wanhopig tekort aan mankracht om de rebellie tegen zijn heerschappij tegen te gaan, eenzijdig verlaten gebieden in het noorden en zuiden van Syrië en geconsolideerde troepen rond Damascus. In een machtsvacuüm in de regio ontstond Koerdisch de facto zelfbestuur. De verlaten Koerden moesten voor hun leven vechten tegen jihadistische groeperingen zoals de Islamitische Staat (IS) die hen teniet wilde doen in de strijd om de controle over de regio.

Dit deel van Noord-Syrië, dat voornamelijk door Koerden wordt bewoond, staat bekend als Rojava, wat zich vertaalt als ‘ten westen van Koerdistan’, verwijzend naar een politieke Koerdische beweging in de regio. Een van de belangrijkste Koerdische politieke partijen in de regio, de Democratic Union Party (PYD), mobiliseerde zijn militaire vleugel – een militie om Koerdische en andere etnische groepen in het noorden van Syrië te beschermen, bekend als de People’s Protection Units (YPG), en de Women’s Protection Units (YPJ), een zustergroep die vecht naast de YPG.

De regio verklaarde in januari 2014 eenzijdig de facto autonomie en stelde een charter van sociaal contract op, dat vervolgens zou fungeren als de grondwet van wat toen de Democratische Federatie van Noord-Syrië was, in 2019 omgedoopt tot de autonome administratie van Noord- en Oost-Syrië. , ontworpen als een model voor zelfbestuur.

Kritisch moment

In 2014 probeerde IS Rojava te vernietigen en dorp na dorp te veroveren terwijl de groep op weg was naar de stad Kobani. De stad werd vijf maanden belegerd, maar na een aanzienlijk verzet van de Koerdische jagers, brachten de YPG en zijn bondgenoten in januari 2015 IS in een gestage terugtocht. Kobani werd een week later volledig bevrijd verklaard, wat een keerpunt betekende en het begin van samenwerking tussen de Koerden en de door de VS geleide internationale coalitie tegen de Islamitische Staat.

In maart 2016 verklaarde de feitelijke regering de oprichting van een federaal regeringssysteem als de Democratische Federatie van Noord-Syrië. De Syrische Democratische Krachten (SDF) – een alliantie van voornamelijk Koerden maar ook Arabieren en andere etnische groepen – werd in oktober 2015 opgericht, ondersteund door de door de VS geleide internationale coalitie en werd de officiële verdedigingsmacht van de nieuwe regering.

De SDF bestuurde bijna een derde van Noord- en Oost-Syrië, samen met de oostelijke oever van de Eufraat tot aan de stad Baghouz, aan de grens met Irak – het laatste bolwerk van IS in Syrië dat de SDF in maart van dit jaar innam, het einde van het kalifaat van de islamitische staat verkondigen. Destijds bestreken deze autonome regio’s meer dan een kwart van het Syrische grondgebied, met 5 miljoen inwoners, overwegend Koerden, maar ook grote aantallen Arabieren, Assyriërs, Arameeërs en Yezidi’s.

In de Syrische chaos zijn veel progressieve aanhangers van Koerdische autonomie optimistisch over het opzetten van een seculiere, libertaire, veilige en stabiele regio, met een zelfregerende regering in lijn met liberale opvattingen zoals ecologie, vrouwenrechten , gendergelijkheid, religieuze tolerantie en culturele diversiteit. Ondanks het feit dat in het kader van een existentiële bedreiging, Rojava was in staat om te behouden haar waarden .

In tegenstelling tot het misverstand over haar ambitie om een ​​onafhankelijke staat te creëren, daagt het autonome bestuur van Noord- en Oost-Syrië de grenzen van de Syrische natiestaat niet uit. Het beoogt een regering te creëren door een alternatief systeem te ontwikkelen – een federatie van zelfsturende steden, steden en regio’s verbonden door gemeenschappelijke waarden op basis van consensus en pluralisme. Dat Syrische regime is echter tegen elke Koerdische heerschappij in de regio en is van plan zijn controle over het gebied opnieuw in te voeren.

Iran en Turkije, beide de thuisbasis van grote Koerdische bevolkingsgroepen, zijn belangrijke spelers in het Syrische conflict. Als onderdeel van het Astana-vredesproces dat in januari 2017 is gestart, hebben zowel Ankara als Teheran, in samenwerking met Rusland, hun steun voor de territoriale integriteit van Syrië herhaald en verklaard dat ze tegen elke poging om “nieuwe realiteiten te creëren” ter plaatse zijn.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  VS stappen opzij voor Turkse aanval op Koerden in Syrië

De Koerden verraden

Turkije, de oude vijand van elk Koerdisch zelfbestuur, heeft de afgelopen jaren graag zijn derde militaire operatie in Noord-Syrië uitgevoerd. Operatie Peace Spring, gelanceerd op 9 oktober, volgt op Operatie Euphrates Shield 2016, gericht op handhaving van de grensbeveiliging in aanwezigheid van IS-dreiging, en de Operatie Olive Branch 2018 die de bezetting van Afrin, een Syrische Koerdische enclave, bracht. Turkije wijst elke Koerdische zelfbesturende regering in het Midden-Oosten aan als een topprioriteit voor nationale veiligheid, omdat Ankara gelooft dat dit haar langdurige ontkenning van rechten van minderheden, etnocide en assimilatiecampagnes tegen bijna 20 miljoen Koerden die in Turkije wonen ongedaan zou maken .

Na vijf jaar alliantie met de SDF lijkt de Amerikaanse president Donald Trump het strategische belang van ondersteuning van de Syrische Koerden niet te waarderen. Bij verschillende gelegenheden sprak hij over de noodzaak van een Amerikaanse terugtrekking uit Syrië omdat daar blijven niet langer de Amerikaanse belangen dient, vooral na de nederlaag van de islamitische staat . Na een telefoontje met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op 6 oktober, verklaarde de Amerikaanse president een troep terugtrekking uit Syrië. Slechts enkele dagen later, onder het mom van het instellen van een veilige zone voor meer dan 2 miljoen vluchtelingen, lanceerde Turkije een invasie in Noord-Syrië.

Zoals een Koerdische Syrische leider Ilham Ahmad zei : “We waren geschokt, verbaasd” door de verhuizing. Begin augustus overtuigden de VS de SDF om zijn verdedigingswerken langs de Turkse grens te vernietigen en beloofden ze een Turkse aanval te voorkomen. Maar na de terugtrekking van de VS stond Washington Turkije toe de Koerden te plunderen en etnisch te reinigen . Het dient te worden herinnerd dat de SDF 11.000 jagers, met 20.000 gewonden, verloor in zijn strijd tegen de Islamitische Staat.

Conflict Zone

De Koerden vormen geen bedreiging voor Turkije, noch is er geloofwaardig bewijs voor aanslagen op Turkije vanuit het door de Koerdische gecontroleerde gebied door Syrië. Het vlakke terrein is niet geschikt voor grensoverschrijdende aanvallen of infiltratie. Zonder een legitieme reden werd Operation Peace Spring gelanceerd om de Koerden in het noorden van Syrië uit te roeien.

De invasie van Turkije in Syrië was bedoeld om drie doelen te bereiken: voorkomen dat de Koerden autonomie bereiken in Syrië of een soevereine staat in de regio, of dit streven zoveel mogelijk verzwakken; de binnenlandse populariteit van Erdogan vergroten; en verlichten de last van voornamelijk Syrische Arabische vluchtelingen en hervestigen hen in door Koerdisch gecontroleerde gebieden.

Het illegale plan van Turkije voor de hervestiging van miljoenen Syrische vluchtelingen in het Koerdische gebied van Noord-Syrië onder het mom van een ‘veilige zone’ is hetzelfde als het zogenaamde Arabische gordelplan waaraan de Koerdische samenleving in de regio werd onderworpen door Damascus onder Hafez al-Assad. Er zijn geloofwaardige beschuldigingen van etnische zuivering door Turkije en zijn huursoldaten jihadistische groepen in Afrin . Deze zogenaamde veilige zone is al bevolkt. Armeniërs, Syriacs en religieuze minderheden zoals Yezidis, samen met de Koerden, hebben honderden jaren in het gebied gewoond. Turkije en zijn huurlingenjihadistische heerschappij in de regio brengen deze diversiteit en coëxistentie in gevaar.

Een maand na de invasie is het plan van Turkije om controle te krijgen over de hele Turks-Syrische grens, via de snelweg M4 in Syrië, mislukt. Honderdduizenden mensen zijn ontheemd. Noord-Syrië, de meest stabiele en veilige regio van het land, is veranderd in een conflictzone en de islamitische staat heeft van de situatie gebruik gemaakt om een ​​comeback te maken en aanvallen uit te voeren.

Als het directe resultaat van het compromis tussen de VS en Turkije hadden de Koerden als staatloze natie twee opties: de prestaties van de Rojava-regering verdedigen of het gezicht krijgen etnisch te worden ontworpen door Turkije. Ze kozen voor weerstand en verdedigen hun de facto autonomie. Als Turkije zich echt zorgen maakt over de veiligheidsdreiging vanuit Syrië, is de beste optie om het Syrische vredesproces te ondersteunen door de steun van Ankara voor de radicale oppositie weg te nemen en de de-escalatie van spanningen tussen verschillende strijdende partijen te versnellen. Het enige verstandige antwoord op Koerdische ambities in Syrië is het respecteren van hun democratische rechten en eisen voor zelfbestuur.Lees ook:  Assange Uitlevering: Procedure tot nu toe

Comments

comments