De geheime geschiedenis van de Europese Unie

De geheime geschiedenis van de Europese Unie

14 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Na het “bevrijden” van West-Europa in 1945, besluiten de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om het te hervormen door de Verenigde Staten van Europa te vormen. Met miljoenen dollars financieren de CIA en het JIC de pro-Europese vakbonden om hen instrumenten te maken om het communisme te beteugelen. Allen Dulles en Joseph Retinger slagen erin de Raad van Europa en de EGKS op te richten , maar zij slagen er niet in een Europese defensiegemeenschap te handhaven.

In 1922 publiceert graaf Richard van Coudenhove-Kalergi zijn beroemde werk: Paneuropa – een voorstel. De Oostenrijks-Hongaarse edelman omarmt de analyse van de hooggeplaatste Franse officiële Louis Loucheur en stelt dat moderne oorlogen gigantische industriële capaciteiten vereisen. Omgekeerd is het mogelijk om conflicten tussen grote mogendheden te voorkomen door hun middelen onder een gemeenschappelijke autoriteit te plaatsen. Een nieuwe oorlog tussen Duitsland en Frankrijk kan worden voorkomen als Duitse steenkool en Frans staal onder toezicht van een binationale autoriteit worden geplaatst. In de loop van zijn opmerkingen, waarin hij de ideeën van Giovanni Agnelli over Europees federalisme integreert als een tegengif voor revanchistisch nationalisme, Coudenhove-Kalergi stelt voor verder te gaan en de Verenigde Staten van Europa te creëren naar Amerikaans model. In zijn geest gaat het ook om het oprichten van een Europese macht die in staat is om de nieuwe blokken zoals de VS, de USSR en het VK te compenseren. Zijn Europa varieert van Frankrijk tot Polen.

In 1926 richt Coudenhove-Kalergi een vereniging op, de Paneuropa Union, die een congres in Wenen houdt met meer dan 2.000 deelnemers. Zijn voorstel is de vreedzame samenwerking tussen soevereine staten. Hij verwerpt de fascistische visie van een door geweld verenigd Europa, waarin de etnische regio’s enthousiast worden overdreven en de natiestaten worden vernietigd. Hij brengt de ondersteuning van een lange lijst van intellectuelen zoals Guillaume Apollinaire, Albert Einstein, Sigmund Freud, Thomas Mann, Jose Ortega y Gasset, Pablo Picasso, Rainer Maria Rilke, Saint John Perse en anderen met zich mee.

Aristide Briand

De Nobelprijswinnaar voor de vrede Aristide Briand wordt verkozen tot voorzitter van de Unie. In de jaren dertig wordt het project politiek ondersteund door Aristide Briand en Edouard Herriot. Met 26 staten wordt contact opgenomen om lid te worden van een federale Europese Unie. Overigens verklaart de zakenman Jean Monnet, die plaatsvervangend secretaris-generaal werd bij de oprichting van de Volkenbond, dat dit de facto een Europese supranationale organisatie is en stelt voor het te gebruiken om het kader van de Europese Unie te creëren. Helaas zijn deze initiatieven te laat: ze kunnen de crisis in Wall Street en de opkomst van gevaar niet aan.

Het Anglo-Amerikaanse project voor West-Europa

Graaf Richard van Coudenhove-Kalergi

Richard van Coudenhove-Kalergi, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in ballingschap, lobbyt uitgebreid om Washington te overtuigen om een ​​federale organisatie in Europa af te dwingen wanneer de vrede terugkeert. Zijn inspanningen zijn succesvol geweest, want zijn idee werd in 1946 overgenomen door de Council of Foreign Relations (CFR) , die een van zijn aanbevelingen formuleerde aan het State Department.

De voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk Winston Churchill verwijst in 1946 naar ‘het ijzeren gordijn, dat zich op Europa heeft gevestigd’. Men wil het westelijke deel stabiliseren en communistische besmetting voorkomen.

Op 8 mei 1946, ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Reichskapitulation, presenteert het Koninklijk Instituut voor Internationale Zaken (RIIA, genaamd “Chatham House”), de Engelse zuster van de Council of Foreign Affairs (CFR), het gemeenschappelijk standpunt van Londen en Washington , Het wordt verklaard door een voormalige ex-adviseur van de Poolse fascistische regering in ballingschap in Londen, Joseph H. Retinger, die zijn geheime dienstagent is geworden.

Winston Churchill maakt deze positie populair wanneer hij de “Verenigde Staten van Europa” propageert. Dit project heeft echter niets te maken met dat van Coudenhove-Kalergi en de Democraten van het tijdperk tussen de twee wereldoorlogen. Londen en Washington plannen een algemeen Anglo-Amerikaans burgerschap om een ​​groot Anglofonisch rijk te bezegelen. In deze context zou “Europa” een constellatie van staten zijn die worden uitgenodigd om met elkaar samen te werken en bepaalde van hun industriële middelen onder het gezag van een supranationale entiteit te plaatsen die min of meer zichtbaar is in het Anglicaanse rijk. Het zou een enorme vrijhandelszone vormen die ondoordringbaar zou zijn voor communistische invloeden.

Chaotisch begin van Anglo-Amerikaanse actie in West-Europa

De ontwikkeling gaat door. Engelse geheime diensten vonden de Independent League for European Co-operation (ILEC), wiens secretaris-generaal Joseph H. Retinger is en wiens president de voormalige Belgische premier Paul van Zeeland is. De zetel bevindt zich in Brussel. Afdelingen zijn opgezet in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Luxemburg en – uiteraard – in het VK. Op initiatief van de Amerikaanse ambassadeur Averell Harriman wordt een ander departement in de Verenigde Staten opgezet door Russell C. Leffingwell, president van de CFR. De rol van de ILEC is het bevorderen van een Europese vrijhandelszone met een gemeenschappelijke munteenheid.

Enkele weken later, in september 1946, financierde Allen W. Dulles, de nieuwe president van de CFR, de oprichting van de Unie van Europese Federalisten (UEF) in Hertenstein, Zwitserland, rond een kring van persoonlijke filosofen, namelijk Alexandre Marc en Denis de Rougemont en het voormalige hoofd van het verzetsteam “Combat” Henry Frenay. De taak van de Union of Federalists is om de publieke opinie te mobiliseren om de integratie te versnellen (dwz het verlies van soevereiniteit van staten), wat geen van de politieke leiders kan doen.

In januari 1947 richt Churchill het voorlopig United Europe Committee (voorlopig United European Committee) op. In maart keuren de senaat en de Tweede Kamer een verzoek om bijstand aan de Verenigde Staten van Europa goed op initiatief van senator J. William Fulbright. Het Congres roept de landen die profiteren van het Marshall-plan op om deel te nemen aan deze “Verenigde Staten”.

Senator J. William Fulbright

En om de ideeën van de graaf van Coudenhove-Kalergi onder Amerikaanse elites te promoten, richtte senator Fulbright het comité voor een vrij en verenigd Europa op met William J. Donovan en Allen W. Dulles. Dit is het begin van de verwarring: iedereen praat over de “Verenigde Staten van Europa”, maar iedereen begrijpt iets anders.

In juli 1947 publiceerde het Journal of the Council on Foreign Relations een anoniem artikel – in waarheid geschreven door ambassadeur George F. Kennan – waarin het gevaar van communistisch expansionisme werd beschreven en het inperkingsbeleid werd gepropageerd. De Nationale Veiligheidsraad specificeert de strategie: “Fase I” wil alle staten van West-Europa federaliseren die zijn bevrijd door de Anglo-Amerikanen; “Fase II” is om de centrale en oostelijke staten van Europa uit de Sovjet-periferie te bevrijden en de “Verenigde Staten van Europa” te annexeren.

Lees ook:  Nieuwe wereldorde klaar om je hersenen te ontcijferen

Groot-Brittannië ondertekende op 17 maart 1948 in Brussel een militaire samenwerkingsovereenkomst met Frankrijk en de Benelux-landen tot oprichting van de West-Europese Unie (WEU). Churchill belegt een semi-gouvernementele conferentie in Den Haag om lid te worden van de Pan-Europa Union, de ILEC, de Union of European Federalists en verschillende anderen. Van 7 tot 10 mei zullen 800 persoonlijkheden op zijn oproep reageren en de Europese beweging tot leven brengen. De schoonzoon van Churchill, Duncan Sandys, wordt gekozen tot voorzitter van de vereniging en Joseph H. Retinger secretaris-generaal.

Het succes van deze zaak is echter afhankelijk van het handhaven van de dubbelzinnigheid. De deelnemers werden om verschillende redenen benaderd, die niet altijd compatibel zijn. Coudenhove-Kalergi en zijn Pan-Europa Unie zullen daarom niet worden overgelaten om dingen te verduidelijken. De leiders van de Europese beweging (dwz de Britten) stormen Washington binnen om te coördineren met hun Amerikaanse tegenhangers, die de subtiliteiten van het Oude Continent niet volledig hebben begrepen. Er wordt besloten om de commissie van senator Fulbright onmiddellijk te sluiten en Coudenhove-Kalergi te marginaliseren. Er wordt een nieuwe structuur gecreëerd om toezicht te houden op de bouw van Europa: het Amerikaanse Comité voor een Verenigd Europa (ACUE).

Anderzijds richt William Hayter, voorzitter van de aangesloten Britse inlichtingendienst, met betrekking tot de “Fase II” een netwerk van agenten op achter het IJzeren Gordijn. Deze achterblijvers vormen de Assembly of Captive European Nations (ACEN).

Ten slotte sluit de Heilige Stoel zich aan bij de anticommunistische kruistocht. Pius XII. ontvangt in september 1948 het tweede congres van de Unie van Europese Federalisten in Rome.

Het Amerikaanse Comité voor een verenigd Europa

Op 5 januari 1949 wordt de ACUE opgericht op het hoofdkantoor van de Woodrow Wilson Foundation in New York. Zonder enig speciaal geheim heeft de raad van bestuur een adresboek van Amerikaanse inlichtingendiensten: president William J. Donovan (voormalig hoofd van de inlichtingendienst van de OSS, vervolgens adviseur van de CIA); Vice-president Allen W. Dulles (voorheen OSS, vervolgens president van de CFR en toekomstige directeur van de CIA); Uitvoerend directeur Thomas W. Braden (voorheen OSS, toekomstige adjunct-directeur van de CIA); David Dubinsky, Arthur Golberg en Jay Lovestone, alle drie verantwoordelijk voor geheime operaties van AFL-CIO; etc.

Allen W. Dulles

De commissie houdt haar eerste openbare vergadering op 29 maart 1949 in aanwezigheid van Winston Churchill. Het is een etalage van de onafhankelijkheid van de CIA ten opzichte van de overheid en ontwikkelt openbare activiteiten op het eerste gezicht. Hun echte taak is de geheime financiering van alle Europese federalistische verenigingen.

In zijn inhuldiging verklaart Churchill, die de sprekers van de Vergadering van Europese Ondergeschikte Naties begroet,: “Er kan daar geen blijvende vrede zijn omdat tien hoofdsteden van Oost-Europa in handen zijn van de communistische Sovjetregering. We hebben onze relaties met de naties achter het IJzeren Gordijn. Ze hebben hun afgevaardigden naar onze vergadering gestuurd en we kennen hun gevoelens en hoe graag ze willen toetreden tot het nieuwe verenigde Europa. We moeten daarom als doel en als ideaal niets minder dan de eenheid van Europa in zijn geheel nemen. “

Op 4 april 1949 ondertekenen de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De ACUE financiert de voorbereidende vergaderingen voor het Verdrag van Westminster (5 mei 1949), die een organisatie oprichten met als doel het definiëren en verspreiden van “vrije wereld” overheidsnormen: de Raad van Europa. De president van de republiek is de Belgische premier Paul-Henri Spaak.

In augustus 1949 explodeerde de Sovjetunie haar eerste nucleaire bom, tot grote ontsteltenis van Washington. Truman is ervan overtuigd dat de USSR van plan is deze macht te gebruiken om het communisme te verspreiden. Generaal George F. Kennan wordt vervangen door zijn plaatsvervanger Paul H. Nitze. Vanaf nu is de wereld verdeeld over twee nucleaire machten. Dit relativeert de bevoorrechte alliantie met Londen en, als gevolg van de afkomst van Groot-Brittannië van zijn voetstuk en zijn integratie in Europa … consternatie in Londen.

De ACUE besluit de directe controle over de Europese beweging te hervatten, dat wil zeggen de Britse richting te keren. Met expertise wordt een crisis georganiseerd: de Fransen van de Federalistische Unie protesteren dat ze niet vertegenwoordigd zijn in de bestuursorganen en sluiten de deur onder het voorwendsel dat de ACUE ophoudt de Europese beweging te financieren. President Duncan Sandys wordt in het nauw gedreven en treedt af in maart 1950. Het wordt vervangen door de Belgische Spaak, die verhuist van Londen naar Brussel. Een andere Belg, Baron Boël, wordt penningmeester.

eu

Vergadering van het uitvoerend comité van de Europese beweging (1949). De vijfde persoon (van rechts naar links) is Paul van Zeeland, gevolgd door president Duncan Sandys en secretaris-generaal Joseph Retinger.

Het succes van de EGKS en de inzinking van de CED

Op 8 mei 1950, op de vijfde verjaardag van de capitulatie van het Duitse Rijk, stelde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman voor dat Louis Loucheur en Richard von Coudenhove-Kalergi van plan waren een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op te richten. in praktijk te brengen. Schuman is het overtollige lid van het Opus Dei. De Geheime Broederschap heeft hem opnieuw gecreëerd, waardoor de herinnering aan zijn deelname aan het kabinet van Philippe Pétain, die de Armistice of Shame heeft ondertekend, is gewist. In New York organiseert Allen W. Dulles een persconferentie, waarin hij een lijst publiceert van 118 prominente figuren in de Verenigde Staten – leden van de ACUE die het plan van Schuman steunen.

Onmiddellijk daarna stelde de Franse minister van Defensie René Pleven op 24 oktober 1950 de oprichting voor van een Europese Defensiegemeenschap (ECG). De aankondiging van deze aankondiging is herdrukt door een waakzaamheidscommissie, een manifestatie van de Federalist Union van Henry Frenay, uiteraard gefinancierd door de ACUE. Zes staten ondertekenden op 27 mei 1952 het ECG-Verdrag in Parijs. In tegenstelling tot de Benelux-landen, de Raad van Europa en de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal is het EDC geen traditioneel Europees project, maar een structuur die door Washington is opgezet. Als antithese voor de ideeën van Aristide Briand, die voorstond om een ​​syndicatie te verdedigen naar het model van de fusies van Griekse steden uit de oudheid, Het Pentagon voorziet een complementaire fusie vergelijkbaar met die in het Perzische rijk. De Gaullisten en de Communisten bundelen hun krachten om ratificatie van het verdrag door de Nationale Vergadering te voorkomen; dit verwerpt vervolgens het contract op 30 augustus 1954.

Het prachtige gebouw stort neer. De strategie is veranderd en de draai naar de NAVO is voltooid. Londen en Washington vertrouwen Joseph H. Retinger, die op dat moment de secretaris-generaal van de Europese beweging is, toe aan de zorgvuldige aanwerving van Europese senioren om samen te werken aan de integratie van Europese landen in een vrijhandelszone op basis van de Gemeenschap voor Kolen en Staal en hun integratie in de NAVO. De voorbereidende vergadering voor de oprichting van deze club vindt plaats op 25 september 1952 in Parijs. Prins Bernhard van Nederland, Paul van Zeeland, Alcide Gasperi, Guy Mollet, Antoine Pinay en vele anderen nemen deel, Vervolgens halen Retinger en Prins Bernhard in Washington de inwijding van generaal Walter Bedell Smith, de nieuwe directeur van de CIA, en Charles D. Jackson, de speciale adviseur van de president, in. Er wordt een Amerikaans comité gevormd met David Rockefeller, Dean Rusk, Henry Heinz II, Joseph Johnson en anderen. De eerste bijeenkomst vindt plaats van 29 tot 31 mei 1954 in Hotel Bilderberg in Nederland.Lees ook:  Mohammed's migratie-masterplan: hoe de islam de aarde zal veroveren

Comments

comments