Klimaatverandering exodus: is een migratiecatastrofe onvermijdelijk?

Klimaatverandering exodus: is een migratiecatastrofe onvermijdelijk?

15 november 2019 0 Door Indignatie redactie

De afgelopen jaren hebben zowel de VS als Europa te maken gehad met een eindeloze stroom vluchtelingen; de VS uit Mexico en Latijns-Amerika en Europa uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De getroffen landen die deze vloed van vluchtelingen proberen op te vangen, hebben deze ongecontroleerde toestroom beschouwd als iets dat nationale noodsituaties nadert.

Wat te doen met al deze mensen? Waar ze te huisvesten? Hoe voer je ze? Hoe de onvermijdelijke weerslag van hun eigen burgers en de daaruit voortvloeiende groei van het rechtse nationalisme te beheersen?

Hoewel die problemen grotendeels onopgelost blijven, doemt een groter probleem net boven de horizon op: massale migratie van klimaatvluchtelingen. Deze toename van klimaatvluchtelingen zal de huidige immigratieproblemen verkleinen. Terwijl de VS en Zuid-Europa vandaag worden geconfronteerd met een stroom vluchtelingen, meestal uit disfunctionele landen of regionale oorlogen, zal het klimaatvluchtelingenprobleem een ​​tsunami zijn in vergelijking.

Enorme vluchtelingenpopulaties, niet in miljoenen of tientallen miljoenen, maar in honderden miljoenen, zouden gebieden van de wereld kunnen ontvluchten waar veranderend klimaat al-marginale landbouw verwoest, hetzij vanwege overstromingen, droogte of stijgende temperaturen.

migratie

Rohingya-vluchtelingen in vluchtelingenkamp in Bangladesh, 2017. Fotocredit : Zlatica Hoke (VOA) / Wikimedia

Onlangs heb ik een week lang onderzoeksartikelen van wetenschappers, wereldgezondheidsorganisaties en internationale bankiers gelezen over dit onderwerp. Het komt erop neer: we hebben nog niets gezien .

We zijn nu getuige van de hoogste niveaus van beweging die ooit zijn geregistreerd. Ongeveer 258 miljoen mensen, of een op de 30, woonden in 2017 buiten hun geboorteland. Dat is zowel een recordhoogte – er waren 173 miljoen in 2000 – als een verontrustend volatiel cijfer: een projectie uit 2003 verwachtte dat tegen 2050 daar zou tot 230 miljoen internationale migranten zijn. De laatste herziene projectie is dat er tegen 2050 405 miljoen internationale migranten zullen zijn. – Guardian 

Terwijl regionale oorlogen en slecht bestuur de meeste van onze huidige migraties hebben aangewakkerd, beginnen klimaataangedreven migraties nu juist op te lopen. De landen van herkomst voor de komende vluchtelingenstromen voor klimaatverandering zullen veel van de gebruikelijke verdachten zijn, voorspellen onderzoekers.

Klimaatverandering zal meer dan 143 miljoen mensen transformeren in ‘klimaatmigranten’ die ontsnappen aan gewasfalen, waterschaarste en zeespiegelstijging, concludeert een nieuw rapport van de Wereldbank. Het grootste deel van deze bevolkingsverschuiving zal plaatsvinden in Afrika bezuiden de Sahara, Zuid-Azië en Latijns-Amerika. – National Geographic  

En van de National Academy of Sciences:

Dit suggereert dat migratie-geïnduceerde migratie een groot probleem zal zijn in veel gebieden van de wereld die naar verwachting een aanzienlijke vermindering van de opbrengsten zullen ervaren als gevolg van klimaatverandering, waaronder een groot deel van Afrika, India, Bangladesh, Latijns-Amerika en Australië , onder andere … onze bevindingen zijn significant vanuit een mondiaal perspectief, aangezien veel regio’s, met name ontwikkelingslanden, naar verwachting aanzienlijke dalingen van de landbouwopbrengsten zullen ervaren als gevolg van de verwachte opwarming. – Nationale Academie van Wetenschappen

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Diego, groeven dieper en schetsten de oorzaken en effecten van voorspelde klimaatverandering op massapopulatiebewegingen:

Ten eerste kunnen milieuproblemen rechtstreeks tot emigratie leiden. Ten tweede kan omgevingsstress leiden tot grondstofconflicten en deze conflicten kunnen vluchtelingen voortbrengen. Elk type migratie kan leiden tot conflicten in ontvangende gebieden; ze kunnen echter niet gelijk zijn in hun effecten … wereldwijde klimaatverandering heeft het potentieel om mensen rechtstreeks uit hun thuisgemeenschappen te ontwortelen. Onderzoek naar dit onderwerp suggereert verschillende mogelijke mechanismen waardoor mensen uit hun huidige habitat kunnen worden gedwongen:

Zeespiegelstijging veroorzaakt door een vermindering van de glaciale dekking zal leiden tot overstromingen van kustgebieden.

Lees ook:  Eerste messenmoord in het nieuwe jaar: migranten slachten discobezoekers in Flensburg

Woestijnvorming zal ervoor zorgen dat mensen migreren uit niet-productieve en waterschaarste gebieden.

Grotere variabiliteit in weerpatronen zal leiden tot dramatische klimaatgebeurtenissen zoals orkanen, tyfoons en extreme kou die menselijke nederzettingen zullen verstoren.

Onvoorspelbare regenval zal leiden tot periodes van overstromingen en droogte, waardoor bepaalde gebieden onbewoonbaar worden.

Opwarming van de oceanen en verzuring van de oceaan brengen koraalecosystemen en de ambachtelijke, pelagische en aquacultuurvisserij in gevaar waarvan honderden miljoenen mensen afhankelijk zijn voor voedsel. Ondertussen draagt ​​gebrek aan toegang tot veilig drinkwater nog een belangrijke bijdrage aan de morbiditeit en mortaliteit, met name onder kinderen, in ontwikkelingslanden. Veranderingen in regenval en rivierstromen brengen de menselijke gezondheid in gevaar door effecten op de landbouw, dagelijkse hydratatie, koken en huishoudelijke hygiëne. – Idean Salehyan

Naast landinvloeden verwarmt klimaatverandering ook oceaanwater en verhoogt het zeeniveau wereldwijd. Onderzoekers van de School of Public & Environmental Affairs hebben deze trend van dichtbij bekeken en kwamen tot enkele verrassende conclusies:

Voorspelde effecten van een zeespiegelstijging van één meter, ervan uitgaande dat geen aanpassingsmaatregelen worden genomen. In Azië worden meer dan 117 miljoen mensen blootgesteld aan overstroming, in Europa 13,5 miljoen, in Afrika 12 miljoen, in Latijns-Amerika 760 duizend en in de Pacifische eilanden 300 duizend. Bangladesh kan 21% van zijn land verliezen. Verschillende eilanden in de Stille Oceaan kunnen volledig zijn ondergedompeld. Bovendien wonen ongeveer een miljard mensen op zeeniveau of een paar meter daarboven. Zestien van ‘s werelds negentien grootste steden (bevolking boven de 10 miljoen) liggen aan kustlijnen. De implicaties zijn ontmoedigend. – Rafael Reuveny 

Net als kustgebieden zullen landbouwzones snel leeg raken als gevolg van klimaatverandering.

Logischerwijs zullen regio’s waarvan het levensonderhoud van de landbouw afhangt, eerder de nadelige gevolgen van aantasting van het milieu ondervinden. Mensen in deze regio’s hebben daarom meer kans om te migreren dan anderen in milieuproblemen. Het aandeel van de beroepsbevolking in de landbouw in 2000 was 58% in Afrika, 51% in Azië, 24% in Midden-Amerika, 18% in Oceanië, 14% in Zuid-Amerika, 8,6% in Europa en 6% in Noord-Amerika . In Afrika bezuiden de Sahara en Zuid-Azië waren de aandelen in de agrarische werkgelegenheid het hoogst: respectievelijk 66% en 58,5%  – Rafael Reuveny 

Voor degenen die nog steeds twijfelen over hoe ernstig een veranderend klimaat grote agrarische populaties kan beïnvloeden, hoeven ze alleen maar een geschiedenis van de Amerikaanse Dust Bowl-jaren van de jaren 1930 op te pikken. Recente studies concludeerden dat ongeveer 2,5 miljoen mensen de Great Plains in de jaren dertig verlieten als gevolg van aantasting van het milieu, waardoor westerse staten werden overstroomd door klimaatvluchtelingen. De toestroom werd zo erg dat de staat Californië zijn grens sloot voor migranten uit de getroffen gebieden (ze noemden ze ‘Okies’), die eenvoudigweg hun toen waardeloze midwest-boerderijen ontvluchtten, met velen die noordwaarts gingen naar Oregon en Washington.

migratie

Vier families uit de Dust Bowl in Texas in een overnachtend kamp langs de weg bij Calipatria, Californië, in maart 1937. Fotocredit : ATTRIBUTION GAAT HIER

De jaren van de American Dust Bowl geven slechts een indicatie van hoe snel massapopulaties reageren op verwoestende veranderingen in hun lokale klimaat. En dat is precies wat er begint te gebeuren, niet alleen op het land, maar ook op zee, waarvan miljarden mensen voor een groot deel van hun dieet afhankelijk zijn.

Klimaatverandering stimuleert zeedieren al om te migreren, en volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change, begint het mensen ook te bewegen. Ze ontdekten dat hoge temperaturen, vooral tijdens het landbouwseizoen in de lente en de winter, de dominante motor waren van massamigratie. Het is niet zo dat het plotseling te heet werd voor mensen om te leven. Maar als temperatuur- en weerspatronen veranderen, kan de voorheen productieve grond oneconomisch worden om te werken. Hoge hitte vernietigt de landbouweconomie, suggereren de onderzoekers, waardoor Pakistaanse mannen zich inpakken en naar groenere weiden vertrekken … Het risico dat een mannelijke, niet-migrant het dorp verlaat is 11 keer waarschijnlijker bij blootstelling aan temperatuurwaarden in de vierde kwartiel. – Smithsonian

Lees ook:  Onweerlegbaar bewijs: 10 video's met griezelige Joe Biden die vrouwen ten onrechte aanraken

Zulke grote en ongecontroleerde migraties brengen ook een groot aantal problemen met zich mee voor de ontvangende landen, zoals we al hebben gezien in zowel de VS als Europa. Een recente studie van het National Institute of Health ontdekte:

Hervestigingsprogramma’s (voor migranten) leiden doorgaans tot ongunstige sociale resultaten: landloosheid, werkloosheid, dakloosheid, sociale marginalisatie, verhoogde voedselonzekerheid, verlies van toegang tot gemeenschappelijke hulpbronnen en gemeenschapsontwenning. – Milieugezondheidsperspectieven (NIH)

De huidige migratieproblemen in Zuid-Europese landen geven ons een voorbeeld van wat er gaat gebeuren zodra de stroom van klimaatmigranten begint te arriveren, volgens de non-profit NRDC op milieugebied:

In de Europese Unie, waar de stress en spanningen die gepaard gaan met het verwerken van een groot aantal migranten al crisispercentages hebben bereikt, voorspellen experts dat de jaarlijkse stroom van mensen die veiligheid zoeken binnen haar grenzen tegen het einde van de eeuw zal verdrievoudigen als gevolg van klimaatgerelateerde migratie . En een rapport van de Wereldbank Groep uit 2018 schat dat de gevolgen van klimaatverandering in drie van ‘s werelds dichtstbevolkte ontwikkelingsgebieden – Afrika bezuiden de Sahara, Zuid-Azië en Latijns-Amerika – kunnen leiden tot de verplaatsing en interne migratie van meer dan 140 miljoen mensen vóór 2050. Dat veel mensen in beweging gemakkelijk kunnen leiden tot massale politieke en economische conflicten en de ontwikkeling in die regio’s aanzienlijk kunnen blokkeren. – Nationale Raad voor Defensie 

Terwijl de regering Trump en andere ontkenners van de klimaatverandering de ernst van deze crisis blijven betwisten en bagatelliseren, zeggen wetenschappers, de overgrote meerderheid van hen, dat de gegevens niet liegen.

Het grootste aantal mensen dat hydro-meteorologische rampen treffen, zijn te vinden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, hetgeen het patroon van afhankelijkheid van de omgeving voor levensonderhoud weerspiegelt. Alle voorspellingen voorspellen een aanzienlijke wereldwijde aantasting van het milieu, waaronder een stijging van de zeespiegel, overstroming van kustgebieden, intensere en frequentere extreme weersomstandigheden, veranderingen in temperaturen en neerslag, afnemende zoetwatervoorraden en dalende bodemproductiviteit. – Rafael Reuveny 

Ten slotte, als je niet voldoende gealarmeerd bent, heeft een recent overzicht van voorspellingen over klimaatverandering aangetoond dat wetenschappers de omvang van de impact en de snelheid van klimaatverandering. Volgens Scientific American :

Om een ​​consistent beeld van langetermijntrends te ontwikkelen, moesten technieken worden ontwikkeld om de fouten in de oudere (19e en 20e eeuw) metingen te compenseren en deze te verzoenen met de nieuwere … Omdat de oceanen drie vijfde van de wereld beslaan, deze correctie houdt in dat eerdere schattingen van de algemene opwarming van de aarde te laag waren. Bovendien werd onlangs gemeld dat op de enige plaats waar het zorgvuldig werd gemeten, het smelten onder water dat de desintegratie van ijskappen en gletsjers veroorzaakt, veel sneller optreedt dan voorspeld door de theorie – tot twee orden van grootte sneller – werpend huidig ​​model projecties van zeeniveau stijgen verder bij twijfel.

Lees ook:  Het duistere spektakel van Donald Trump is slechts een herhaling - en Amerika is er ziek van

Dus hier zijn we nu, met ontwikkelingslanden over de hele wereld die worstelen en grotendeels falen om de huidige stroom vluchtelingen aan te pakken die hun toevlucht zoeken in hun slecht geleide, door de burgeroorlog verwoeste landen. Ondertussen doemt een orkaan van categorie 5 van door klimaatverandering aangedreven migratie net over de horizon op. Een migratie van epische proporties, waarbij mogelijk maar liefst een miljard vluchtelingen de grenzen van meer gelukkige landen zullen overstromen. Geen enkele immigratieprogramma, hoe goed gepland en uitgevoerd ook, zou zelfs een dergelijk evenement kunnen beheren, veel minder overleven.

Als de regeringen van de planeet doorgaan met hun glansloze aanpak om de drijfveren van klimaatverandering tegen te gaan, zelfs zo laat in het spel, dan kunnen we allemaal verwachten dat onze kleinkinderen een zeer moeilijk leven leiden. Naarmate de druk op de ontvangende landen toeneemt, zullen zij onvermijdelijk hun grenzen militariseren. En vanaf daar gaat het allemaal bergafwaarts … geweldig.

Excuses voor zo’n somber rapport, maar er is gewoon geen tijd meer om deze bittere pil te bedekken. Het is tijd om klimaatontkenners te noemen wat ze zijn; crimineel nalatig … op zijn best. En iedereen die zich kandidaat stelt voor een openbaar ambt en hierover blijft twijfelen, moet zonder meer worden afgewezen, hoe goed ze ook zijn in andere kwesties. Omdat mensen, de tijd is om.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments