Merkel en Conte: EU-landen zouden meer vluchtelingen moeten accepteren

Merkel en Conte: EU-landen zouden meer vluchtelingen moeten accepteren

15 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Kanselier Angela Merkel (CDU) en de Italiaanse premier Giuseppe Conte hebben opgeroepen tot meer steun van Europese landen bij het verwelkomen van immigranten. “Migranten hebben Europese samenwerking nodig”, vertelde Conte maandagavond in de Italiaanse media.

Hij bedankte Merkel en de Duitse regering voor hun hulp bij het ontvangen van de vluchtelingen. “Als we het hebben over gevoeligheid voor distributie, is Duitsland een land op de eerste rij.”

Italië en Duitsland moeten samenwerken “om gemeenschappelijke Europese verantwoordelijkheden te nemen” en om burgers adequate antwoorden te geven, voegde Conte eraan toe. De twee landen moeten proberen “de intolerantie en de verdeeldheid in de EU niet te versterken”.

Mediterrane landen kunnen niet teleurstellen

Merkel onderstreepte de nauwe bilaterale samenwerking, ook al zou deze kunnen worden uitgebreid. Ze prees de voorlopige overeenkomst met Frankrijk, Italië en Malta over de verdeling van mediterrane vluchtelingen. “We kunnen deze dingen niet steeds opnieuw bespreken, schip per schip. Maar er is nog veel te doen, wil ik heel duidelijk zeggen, om echt tot een eerlijke taakverdeling in heel Europa te komen “, aldus de kanselier, aldus Tagesschau .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHet is van mening dat “we de landen aan zee die de maritieme buitengrens van Schengen vormen, niet kunnen verlaten”. Ze verzekerde Conte daarom steun in samenwerking met Libië. De opleiding van de Libische kustwacht was van groot belang.

EU-toetredingsproces van Albanië en Noord-Macedonië

Bovendien waren beide leiders het erover eens dat hun landen meer betrokken zouden moeten worden bij de NAVO en dat het EU-toetredingsproces van Albanië en Noord-Macedonië verder moet worden bevorderd. Ze prezen ook de bankenunie als een belangrijk doel.

De ontmoeting in Rome was het eerste bezoek van Merkel aan Conte sinds hij de nieuwe regering leidde, bestaande uit de sociaal-democratische Partito Democratico en de linkse populistische vijfsterrenbeweging. Eerder was Conte premier van een coalitie van vijfsterren en de immigratiekritische lega van partijleider Matteo Salvini. (Ls)Lees ook:  De mislukte belofte van 'objectieve' politieke berichtgeving

Comments

comments