De contouren van de racistische , antidemocratische staatsgreep in Bolivia worden geleidelijk zichtbaar

De contouren van de racistische , antidemocratische staatsgreep in Bolivia worden geleidelijk zichtbaar

16 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Arme, naïeve Evo Morales. In plaats van veilig onderdak te zoeken in een soeverein vriendelijk land, moet hij nu wegkwijnen in de catacomben van Mexico-Stad, waar zijn kwelgeesten ervoor zorgen dat hij geïsoleerd blijft en nooit een comeback mag proberen. Ze zijn een boze partij, maar ook onmiskenbaar scherpe leerlingen. Ze zullen elk hulpmiddel dat ze tot hun beschikking hebben gebruiken om ervoor te zorgen dat Morales niet op hen komt, zoals Lula net deed.

De contouren van de racistische , antidemocratische staatsgreep in Bolivia worden geleidelijk zichtbaar. Met name op enkele elementen moet worden gewezen.

Allereerst is het de absolute amoraliteit (niet louter immoraliteit, want er is een verschil; immoralisten zijn in vergelijking tamelijk fatsoenlijke mensen) van het speelboek van het rijk. Elk instrument

zal doen dat de smerige doeleinden van het rijk bereikt. In Oekraïne kan het het neo-nazi Azov bataljon zijn, in Syrië kopstekende ISIS. In Bolivia zijn corrupte ambtenaren en fascistische milities zwaar geteisterd door generatieresten van Kroatische Ustashi Axis-medewerkers uit de Tweede Wereldoorlog ook prima. Om het punt te illustreren, nam de clowneske keizer zelf een paar dagen geleden het volgende op : “Als ik de leiders van landen ontmoet als ze binnenkomen – koningen en koninginnen en premiers en presidenten en dictators, ontmoet ik ze allemaal … Iedereen wil binnenkomen. Dictators? Het is ok. Kom binnen. ‘Zodra de junta in Bolivia zijn werk doet, zoek je een andere dictator,’ onze klootzak ‘, die arriveert voor een bezoek van La Paz.

Voor een glimp van de ideologische inspiratie achter de coup, volstaat het om reclame te maken voor zijn belangrijkste civiele protagonisten, zoals de Santa Cruz Youth Union, ooit geleid door oligarch Luis Fernando Camacho, die toevallig ook de éminence grise achter de omverwerping is van Morales en zijn regering. Hun groeten vertellen het verhaal . Zelfs hun keizerlijke sponsors waren gedwongen om, in een diplomatieke kabel, te verwijzen naar deze nuttige maar onsmakelijke pionnen in enigszins niet-complementaire bewoordingen:

bolivia

Onder alle gebruikelijke verdachten die betrokken zijn bij de Boliviaanse staatsgreep is er ook een zekere Ustashi-heer van de derde generatie met de naam Branko Marinkovic, die toevallig een rijke landeigenaar is en niet verrassend een voorstander van rechtse oorzaken. Marinkovic moet een smerig karakter zijn, want hij kreeg zelfs een slechte recensie van Stratfor , die er eigenlijk van wordt verdacht dat hij voor dezelfde bazen werkt als hij. Ongeveer vijftien jaar geleden gebruikte Marinkovic zijn rijkdom en invloed om de afscheiding in Katanga-stijl van de mineraalrijke regio Santa Cruz in Bolivia actief te promoten, in samenwerking met transnationale burgers die zich graag wilden toeleggen op de natuurlijke hulpbronnen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Zullen de slechte deals van Donald Trump hem de verkiezingen kosten?

Deze cast van burgerpersonages mocht op onverklaarbare wijze door de arme, naïeve president worden bediend in plaats van lang geleden te zijn stilgelegd. Maar wat de uitvoering van de staatsgreep betreft, werden ze overtroffen door het corrupte leger en de nationale politiechefs, die blijkbaar niets hebben geprofiteerd van het verheffende voorbeeld van hun Venezolaanse collega’s toen ze onlangs werden geconfronteerd met soortgelijke geldelijke verleidingen. Ze namen gretig de steekpenningen aan en intimideerden de Boliviaanse president om te stoppen.

Een belangrijk punt is dat legerbevelhebber generaal Williams Kaliman in 2013 diende als militaire attaché in Bolivia, voordat hij werd verheven tot zijn huidige functie. Het gebeurt zo (en iemand had de onwetende president Morales moeten informeren) dat militaire gehechtheden favoriete wervingsdoelen zijn. Een lang vergeten precedent is generaal Humberto Delgado, de militaire attaché van Portugal in Washington in de jaren vijftig. Blijkbaar gedraaid door zijn gastheren, die boos waren omdat ze door premier Antonio Salazar werden afgewezen toen ze Portugal enkele miljarden dollars aanboden in ruil voor olierijk Angola, werd hij aangemoedigd om president te worden bij de verkiezingen van 1958 met dien verstande dat als hij zou winnen, hij Dr. Salazar zou ontslaan. (Oh ja, in overeenstemming met het speelboek werd dat aantal stemmen ook als frauduleus bestempeld, net als het recente in Bolivia.) Delgado probeerde het en faalde; Kaliman daarentegen nam het geld en verdiende zijn geld. Het beroemde voorbeeld van Gen. Pinochet, die in 1956 de militaire attaché van Chili was in Washington, maar in wiens integriteit ook geen idee had dat president Allende tot het laatste moment geloofde, komt ook meteen te binnen. De les: blijf uit de buurt van revolutionaire politiek, tenzij u bereid bent de stallen grondig schoon te maken en uw regering te voorzien van onvergankelijke patriotten.

De derde en daarmee verband houdende les van de Boliviaanse coup is dat een niet-dienstbaar regime – als het van plan is te overleven – het “democratische” discours van zijn imperialistische vijanden minachtend moet afwijzen en beslissend moet omgaan met hun vijfde kolom en binnenlandse voetvolk. Het is nu vastgesteld en het is letterlijk enkele uren na de staatsgreep opgedoken dat de beruchte CANVAS / Otpor-outfit van Srdja Popovic op operationeel niveau grondig was ingebed in voorbereidingen voor de staatsgreep. Waar was de veiligheidsdienst van Bolivia en wat deden ze terwijl de fundamenten van de populaire regering werden ondermijnd door een vastberaden, georganiseerde en goed gefinancierde nevengroep die gebruik maakte van geavanceerde subversionetechnologieën? Zagen ze Bugs Bunny-tekenfilms?

Naïeve president Morales (en hij is nog steeds president van Bolivia omdat hij illegaal en onder dwang werd verdreven) heeft zichzelf misschien voor de gek gehouden dat het verminderen van analfabetisme van 13% tot 2,4%, werkloosheid van 9,2% tot 4,1% en extreme armoede van 38,2% tot 15,2% garandeerde de stabiliteit van zijn regering. Uiteindelijk faalden deze indrukwekkende statistieken hem. Dacht hij dat dankbare massa’s zich zouden verdedigen? Als hij, zoals waarschijnlijk is, nog nooit van de verraderlijke generaal Delgado had gehoord, moet hij toch wel van Che Guevara hebben gehoord?

Het lijdt geen twijfel dat de ineengedoken massa’s, ontmoedigd door eeuwen van koloniale dienstbaarheid, voor hem wortelen in hun junglehovels. Maar zwak is de weerstand die ze effectief kunnen bieden

zich verzetten tegen de machinaties van hebzuchtige en brutale schurken zoals de heren Camacho en Marinkovic, en niet te vergeten corrupte pestkoppen zoals generaal Kaliman.Lees ook:  "Ik had het ergste verwacht, en het was erger dan ik had verwacht"

Comments

comments