Iraakse betogers getroffen door autobom

Iraakse betogers getroffen door autobom

16 november 2019 0 Door Indignatie redactie

In de buurt van het Tahrirplein in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft een autobom twee mensen gedood. Het Tahrirplein is een belangrijk centrum voor de Iraakse betogingen sinds deze begonnen op 1 oktober.

Het geïmproviseerd explosief ging af op het Tayaranplein in Bagdad. “Een bom ontplofte onder een voertuig dichtbij het Tahrir-gebied in Bagdad, daarbij werd een burger gedood en werden zestien anderen verwond”, klinkt het bij de Iraakse veiligheidsdiensten. Volgens andere bronnen zouden er zeker twee doden gevallen zijn. Het is onduidelijk wie er achter de aanslag zit. Het is ook niet duidelijk of de ontploffing iets te maken heeft met de betogingen in het nabijgelegen Tahrirplein.

Aurora Intel on Twitter

Car bomb caught on camera near Tahrir Square #Baghdad, #Iraq at least 4 killed and reports of 20 injured https://t.co/j5UwSeIvpJ

Belangrijk plein voor betogers

Het Tahrirplein is een belangrijk centrum voor de Iraakse betogingen sinds deze begonnen op 1 oktober. Ook in andere delen van Irak wordt er betoogd. Tot nu toe vielen er ten minste 300 doden en 12.000 doden bij de protesten. De veiligheidsdiensten en regeringsgezinde milities worden ervan beschuldigd buitenproportioneel geweld te gebruiken.

De betogingen zijn intussen uitgegroeid tot de grootste sinds de val van Saddam Hoessein. Aanvankelijk trokken de de betogingen voornamelijk sjiieten, maar nu lijken steeds meer leden van andere religieuze en etnische groeperingen op straat te komen. De betogers eisen het vertrek van de regering van premier Adel Abdul Mahdi en de politieke partijen die het land sinds 2003 regeren.

Lees ook:  Een dictator over downers: massahysterie in slow motion op de Republikeinse conventie

De woede van een deel van de betogers lijkt zich te richten tegen de grote Iraanse invloed in het land. Na de Amerikaanse invasie in 2003 werd Irak het toneel van burgeroorlogen en meerdere opflakkeringen van sektarisch geweld, zoals de opkomst van de Islamitische Staat. De situatie in het land is nog altijd precair en de jongerenwerkloosheid bedraagt momenteel ongeveer 25%.

Comments

comments