Het verzet van Mapuche staat centraal in de politieke verandering van Chili

Het verzet van Mapuche staat centraal in de politieke verandering van Chili

17 november 2019 0 Door Indignatie redactie

14 november is een jaar geleden sinds een Chileense speciale eenheid bekend als de Comando Jungla 23 schoten afvuurde op Mapuche jeugd en activist Camilo Catrillanca terwijl hij op zijn eigen land een tractor reed. De Comando Jungla is opgeleid door de VS en Colombia en is een anti-terreurploeg ingezet in de regio Araucania, in een beweging die past bij de plannen van de Chileense president Sebastian Piñera om het gebied te militariseren en te voorkomen dat de Mapuche mobiliseren tegen de voortdurende onteigening van hun land. .

Vorige maand beschreef de Chileense president Sebastian Piñera de moord als “misbruik van macht”. Een jaar is verstreken sinds de moord en de familie van Catrillanca zoeken nog steeds gerechtigheid in Chileense rechtbanken. De laatste belemmering voor de rechtspraak is de benoeming van de rechter die verantwoordelijk is voor de zaak Catrillanca, Francesco Boero Villagran, die de belangen van het bedrijf Forestal Mininco vertegenwoordigde in hun gerechtelijke procedures tegen andere Mapuche-individuen. Het bedrijf heeft inbreuk gemaakt op gronden die van culturele en spirituele betekenis voor de Mapuche. Eerder deze maand riep de regering de anti-terreurwetten tegen de Mapuche-bevolking in Temuco in voor hun sabotage-acties van verzet tegen het bedrijf.

Chileense regeringen en hun bescherming van sociale ongelijkheid creëerden de marginalisering van de Mapuche-bevolking ten opzichte van de rest van de bevolking. De huidige protesten waarin wordt opgeroepen tot het ontslag van Piñera en het opstellen van een nieuwe grondwet om de dictatoriale erfenis van Augusto Pinochet te vervangen, hebben de heersende illusie verbrijzeld dat de strijd van de Mapuche en het Chileense volk volledig gescheiden zijn.

Sinds het begin van de protesten afgelopen oktober hebben de Mapuche-bevolking geprotesteerd naast de Chilenen, en de Mapuche-vlag is prominent aanwezig in de demonstraties. Het militaire geweld dat door de Chileense regering is toegestaan, is zowel gericht op Chilenen als op Mapuches, waarbij de omvang van de gepleegde mensenrechtenschendingen een referentie wordt naar de misdaden tegen de menselijkheid die zijn gepleegd tijdens het tijdperk van de dictatuur.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Ku Klux Klan heeft de witte gewaden en kappen van de eerste helft van de twintigste eeuw ingeruild voor een nieuw uniform

In het licht van de huidige ontwikkelingen, met name de eenheid tussen het Chileense volk en de Mapuche, is het belangrijk te wijzen op het belang van de Mapuche-strijd tegen neoliberaal geweld en uitbuiting. Hun lange geschiedenis van verzet heeft in feite geleid tot het omverwerpen van koloniale monumenten in Chili die, tot de protesten, de verheerlijking van eerdere koloniale verovering symboliseerden, terwijl de historische misdaden tegen de inheemse bevolking werden genormaliseerd onder eufemismen zoals “pacificatie” ”In plaats van genocide.

De herbevestiging van de antikoloniale strijd tegen het uitwissen van de geschiedenis van Mapuche, die de Chileense regeringen niet hebben betwist in de democratische overgang, is een vertrekpunt voor dit moment in de Chileense politiek waar de bevolking oproept tot een nieuwe grondwet. De eenheid die wordt getoond door het Chileense volk en de inheemse gemeenschappen in Chili moet worden gerespecteerd door Chili te erkennen als een plurinationale staat. Er moet aan worden herinnerd dat het kolonialisme dat Chili verwoestte het begin was van een proces dat culmineerde in het neoliberale experiment dat Pinochet aan Chilenen oplegde en dat de daaropvolgende regeringen niet hebben aangevochten.

Hoewel het geweld dat aan demonstranten wordt toegebracht, inderdaad reflecties oproept over de dictatuur van de dictatuur, is het ook een afspiegeling van hoe Mapuche verzet routinematig wordt gecriminaliseerd. Op het moment dat Chilenen zich mobiliseerden tegen de regering, was hun legitieme protest een doelwit voor staatsinstellingen. Tegen de laatste dagen van oktober werden volgens het Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens in Chili 3.535 Chilenen vastgehouden, 1.132 gewond geraakt, 43 minderjarigen mishandeld, 5 gedood en 19 verklaringen van seksuele marteling opgenomen.

De sociale en politieke status quo van Chili is gewijzigd. Vorige week verklaarde Piñera, die wordt geconfronteerd met constitutionele beschuldigingen van de mensenrechtenschendingen door het leger en de politie, dat hij open stond voor het bespreken van een constitutionele hervorming. Deze week kondigde Piñera echter aan dat er discussies werden gehouden om een ​​nieuwe grondwet te bevorderen. Het valt nog te bezien of inderdaad aan de eisen van de mensen zal worden voldaan.

Deze eisen moeten gebaseerd zijn op de wederkerigheid van politieke steun die Chilenen en de Mapuche hebben gedeeld sinds de protesten begonnen. Tijdens de verjaardag van de moord op zijn zoon bevestigde Marcel Catrillanca de steun van Mapuche voor het Chileense volk: “Wij, de Mapuche, hebben vele demonstraties ondersteund en we zullen het Chileense volk blijven steunen.” In het licht van deze duidelijke eenheid is het absoluut noodzakelijk dat rechtvaardigheid voor Catrillanca niet alleen wordt weergegeven als een Mapuche-kwestie, maar een kwestie die de hele Chileense natie raakt.Lees ook:  Demonstranten, van kust tot kust, staan ​​verenigd tegen de dreiging van Trump voor de democratie en dringen er bij ambtenaren op aan 'elke stem te tellen'

Comments

comments