Goud of geweervuur: hedging tegen de ineenstorting van de dollar

Goud of geweervuur: hedging tegen de ineenstorting van de dollar

18 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Een wereldwijde economische ineenstorting is onvermijdelijk geworden, zei voormalig hoofdeconoom van de Bank of International Settlements (BIS) William White in reactie op het kwartaalrapport van de BIS in september 2013. Experts voorspellen dat een wereldwijde economische ineenstorting kan optreden, ‘s nachts, ergens op het einde van 2014 of in 2015. Het feit dat particuliere belangen de Amerikaanse Federal Reserve en de Central Bank of England evenals de Bretton Woods-instellingen in een staat van gevangenschap houden, maakt het onwaarschijnlijk dat de regeringen van de VS, het VK en de EU kan een instorting voorkomen.

Hun beleid is grotendeels ongewijzigd gebleven sinds begin 2013, toen de vice-gouverneur van de Chinese Nationale Bank, Yi Gang, benadrukte dat China niet uitkijkt naar een economische oorlog, maar erop voorbereid is. BRICS-lidstaten hebben sindsdien de BRICS-ontwikkelingsbank gekapitaliseerd; de VS / VK-as en de EU hebben een oorlog tegen sancties op gang gebracht tegen Rusland en een burgeroorlog in Oekraïne. In 2014 begon China zijn banksector open te stellen voor buitenlandse investeringen en bankieren op een ongekende schaal; Australië is in een moeras tussen Amerikaanse druk en de trend om gebruik te maken van aantrekkelijke en veiligere Chinese kansen.

Thailand, Maleisië en andere economieën moedigen hun handelaren en beleggers in toenemende mate aan om de Chinese markt te bestuderen. Met het Bretton Woods-systeem op de rand van mogelijke ineenstorting en dreigende conflicten, trekken goud en de nieuwe op goud gebaseerde economieën de, in sommige gevallen meer, in sommige gevallen minder aarzelende aandacht van regeringen wereldwijd. De trend is, hoe met tegenzin ook geaccepteerd, onmogelijk te negeren. China heeft de VS ingehaald als ‘s werelds leidende economie gemeten in koopkracht en staat op het punt  om binnen een periode van een jaar ook nummer 1 te worden in BBP, meldt het IMF.

Verwarring van principes vermijden. Fiat versus goud.

Fiat-valuta’s zijn niet noodzakelijkerwijs onstabieler dan door valuta’s gedekte valuta’s. Beide hebben voor- en nadelen. Grondstoffen, bijvoorbeeld goud, hebben een inherente waarde vanwege de fysieke aanwezigheid en de waarde van arbeid die moet worden geïnvesteerd in het delven en raffineren van goud. Een probleem met goud is dat het net zo eindig is als andere grondstoffen en dat het niet gelijk verdeeld is over de hele wereld. Goud is met andere woorden geen wondermiddel tegen resource-driven geopolitiek en conflict. Fiat-valuta’s zijn in principe niet eindig. Om oneindig fiat-valuta af te drukken zonder het te ondersteunen met waarden zoals grondstoffen, goederen, beroepsbevolking of door middel van een productiepotentieel, houdt in dat machten met meer militairen in de verleiding kunnen komen om anderen te dwingen een, in principe, waardeloze fiat-valuta te accepteren die evenals vals zijn. De VS, zijn militair ondersteunde geopolitiek en het feit dat het andere landen zoals Irak herhaaldelijk heeft gedwongen om de dollar te accepteren voor internationale nederzettingen of oorlog te voeren, terwijl de VS in feite vals geld produceren om zijn rekeningen te betalen; het gebruik van eufemismen zoals kwantitatieve versoepeling om een ​​mislukt namaakachtig beleid te verdoezelen is een goed voorbeeld voor fiat-valuta’s die inherent zijn aan problemen en risico’s.

Hoewel fiat-valuta’s niet noodzakelijkerwijs beter of slechter zijn dan door goud ondersteunde systemen, is het grootste probleem bij het gebruik van fiat-valuta’s voor economische nederzettingen tussen landen eerder het feit dat sommige nationale banken in particuliere handen zijn; Dat wil zeggen dat de eigenaren ervan deel uitmaken van schurkenstatennetwerken die de regering in een staat van gevangenschap houden. Hetzelfde geldt voor de instellingen van Bretton Woods zoals het IMF en de Wereldbank.

Andere nationale economieën werken goed op fiat-valuta’s, op voorwaarde dat de nationale bank feitelijk nationaal is en dat de valuta niet als schuld wordt gecreëerd. De huidige ‘run’ voor goud wordt met andere woorden niet veroorzaakt door inherente en superieure voordelen van door goud gesteunde economieën, maar eerder door de op conflicten gebaseerde dynamiek van de huidige internationale politiek.

Een illusie dat een markt onder druk liquiditeit kan behouden.

Het realistisch pessimistische kwartaalverslag van de Bank voor internationale betalingen in september 2013 wees op de kwantitatieve versoepeling van de Amerikaanse Federal Reserve Bank en de Europese Centrale Bank als een van de belangrijkste factoren die een wereldwijde economische ineenstorting kunnen veroorzaken. Deskundigen waren het erover eens dat de Federal Reserve en de Europese Centrale Banken de controle hadden verloren over de stortvloed van geld en schulden die zij creëren. Het BIS-rapport merkte met zoveel woorden op dat het onmogelijk was geworden voor de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Banken om de pasta weer in de buis te krijgen, terwijl de destijds gouverneur van de Federal Reserve Ben Bernanke bleef stappen op de buis.

De  voormalige BIS-hoofdeconoom William White  waarschuwde ondubbelzinnig dat de wereld op weg is naar een onvermijdelijke wereldwijde economische crash. White merkte op dat de wereldwijde kredietzeepbel op het punt stond te barsten en dat het percentage extreem-risicoleningen medio 2013 op een hoog niveau lag van 45 procent. Dat wil zeggen dat de rente voor extreem-risicoleningen tien procent hoger was dan bij het begin van de wereldwijde economische crisis in 2007. Sprekend met  The Telegraph , voegde White eraan toe dat de situatie in 2013 erger was dan vóór de crash van Lehmann Brothers. De krant citeerde White als zeggend “Alle vorige onevenwichtigheden zijn er nog. De totale publieke en private schuldniveaus zijn 30 procent hoger als aandeel van het BBP in de geavanceerde economieën dan toen, en we hebben een heel nieuw probleem toegevoegd met bubbels in opkomende markten die ingebed zijn in een hoogconjunctuurcyclus ”.

White voorspelt dat een economische ineenstorting van de ene dag op de andere kan komen, en voegt eraan toe dat het probleem is dat het financiële beleid van de VS onvoorspelbaar is geworden en dat het een illusie is om te geloven dat een markt onder stress zijn liquiditeit kan behouden.

De liquiditeitsproblemen van de VS werden ook duidelijk in 2013, toen de  Federal Reserve  Duitse accountants die de  goudreserves van Duitsland in de Verenigde Staten waren komen controleren, had  afgewezen . In 2013 begon Duitsland, net als vele anderen, zich in te dekken tegen de verwachte economische crash door te proberen het leeuwendeel van zijn goudreserves te repatriëren. De Duitse Federale Bank en de regering reageerden op de afwijzing door de repatriëring van het Duitse goud van de VS naar Duitsland te eisen. De VS reageerde door Duitsland te informeren dat het alleen het goud in porties kon leveren, de definitieve levering tegen 2020.

De VS zijn inmiddels begonnen met het leveren van porties, maar  deelden  de Duitse federale bank mee dat zij de repen vóór levering moesten ruiken.  De goudstaven die Duitsland sindsdien heeft ontvangen, konden met andere woorden niet worden geïdentificeerd aan de hand van de serienummers. Het verfijningsproces verwijderde ook de chemische vingerafdruk waarmee het goud anders had kunnen worden geïdentificeerd als het goud dat Duitsland in de Verenigde Staten had afgezet. Met andere woorden, het had net zo goed goud kunnen ontvangen dat in 2011 uit Libië was gestolen.

Een ironisch artikel, getiteld ” Duitsland’s goud en de Fed for Dummies ” beschrijft de situatie met behulp van een allegorie. Een motorrijder berooft de eigenaar van een Ferrari, verplettert zijn botten, steelt vervolgens de auto en zegt: “Kijk hoe gevaarlijk de wereld is, laat mij voor die prachtige Ferrari zorgen voor jou”. Wanneer de eigenaar hersteld is en vraagt ​​om zijn auto terug te krijgen, wordt hij eerst afgewezen. Daarna mag hij de motor zien, zonder serienummer, dan een stuur, en aan het einde krijgt hij reserveonderdelen terug die al dan niet uit zijn auto komen. Laatste onderdeel plus autosleutel te leveren in zeven jaar.

Onnodig te zeggen dat de VS aan liquiditeit ontbreekt. Veel analisten merken op dat de VS het grootste deel van het goud dat het verondersteld had te houden voor andere landen had verkocht. De diefstal kon worden afgedekt zolang het mogelijk was om de status quo van het (f) noodlijdende Bretton Woods-systeem te handhaven.

China bereidde zich voor op een economische oorlog.

De  vice-gouverneur van de Nationale Bank van China, Yi Gang , verklaarde eerder dat jaar dat China volledig voorbereid was op een valutaoorlog, indien nodig. Het Chinese persbureau Xinhua citeerde Yi Gang als volgt:  “China is volledig voorbereid op het gebied van monetair beleid en andere mechanismen om een ​​mogelijke valutaoorlog aan te pakken, en China zal volledig rekening houden met het kwantitatieve versoepelingsbeleid van de centrale banken van sommige landen”. China is sindsdien voorzichtig begonnen met het afwerpen van Amerikaanse dollars door dollars te gebruiken om waardevolle activa in de westerse economieën te beveiligen, breidde de reikwijdte van zijn import van strategische middelen uit, investeerde in partnerschappen om hulpbronnen te beveiligen en productiepartnerschappen in Europa, Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten, en dat alles op een voorheen ongekende schaal.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Merkels CDU in crisis nadat haar opvolger is gestopt

Terwijl de VS, het Verenigd Koninkrijk en de EU hun “kwantitatieve versoepeling” voortzetten, was hun exitstrategie om aan de dreigende ineenstorting te ontsnappen in het algemeen de creatie van conflicten als middel om die falende glorieuze nieuwe Amerikaanse eeuw nog een beetje langer te bestendigen.

Het project van de VS / VK om de aanleg van de gasleiding Iran – Irak – Syrië te voorkomen met als doel onzekerheid te creëren over de levering van Iraans gas aan Europa; De diepe betrokkenheid van de staat bij de totstandkoming van de crisis in Oekraïne, gericht op het creëren van onzekerheid over de levering van Russisch gas aan Europa; De poging om Europa te dwingen tot afhankelijkheid van Amerikaanse-Amerikaanse schaliegas- en schalieolieleveringen terwijl Moskou wordt bewaard; Alle bovenstaande zijn onwettige reacties op legitieme economische problemen. Ze zijn ook reacties die inherent gevaarlijk zijn en inherent onwaarschijnlijk zullen leiden tot een succesvolle preventie of op zijn minst matiging van een wereldwijde economische ineenstorting en het einde van het monetaire systeem van Bretton Woods.

Ook in 2013, terwijl experts waarschuwden dat een wereldwijde economische ineenstorting onvermijdelijk was geworden en terwijl anderen al opmerkten dat het falen  van de  VS en het VK  om de oorlog in Syrië tegen juli 2012 te winnen tot een conflict in Oekraïne zou leiden , kwamen de  BRICS-lidstaten  aan de zijlijn  bijeen van de G20 in St. Petersburg, Rusland, en kwamen overeen een BRICS-ontwikkelingsbank op te richten  als aanvulling op de IMF- en Wereldbank-systemen. In juli 2014 werd de BRICS-ontwikkelingsbank gekapitaliseerd met 100 miljard US dollar. Bovendien had het conflict in Oekraïne Rusland en China dichter bij elkaar gebracht met betrekking tot samenwerking in de economische sector, de  energiesector , en met betrekking tot veiligheid.

China’s opening: aangetrokken door de nieuwe, door goud gesteunde economieën.

China reageerde op de plausibiliteit van de wereldwijde economische crash door een relatief snelle en uitgebreide deregulering met betrekking tot buitenlandse investeringen en handel. China was echter voorzichtig genoeg om de controle van de staat over de nationale economie en over de valuta te waarborgen. De opening van China bleef niet onopgemerkt. In juli 2014, de adjunct-gouverneur van de Financial Market Operations Group van de Bank of Thailand (BOT), Chantarvan Sucharitakul, bijvoorbeeld,  hield  een seminar voor Thaise investeerders en ondernemers. Chantarvan moedigde Thaise investeerders aan en zei dat ze de voordelen  van het gebruik van de yuan in termen van betalingen moeten onderzoeken als ze zaken doen met China. Chantarvan zei:

“ Momenteel is het gebruik van de Chinese yuan in Thailand niet wijdverbreid, omdat slechts 1 procent van de totale 14 procent van de handelsactiviteiten van Thailand met China wordt verhandeld met behulp van de renminbi (RNB) … Dit percentage neemt echter snel toe, en daarom moeten Thaise beleggers leer hoe u het extra handelskanaal kunt gebruiken, omdat het belang en de populariteit van de yuan in de toekomst zullen toenemen, hoewel het momenteel niet algemeen wordt aanvaard en volledig bevrijd ”.

Vergelijkbare ontwikkelingen doen zich voor in Maleisië, Indonesië en verschillende andere Aziatische landen. Deze ontwikkeling vindt niet plaats zonder stijf Amerikaans verzet. Thailand heeft in 2014 een zware crisis  doorgemaakt , toen de populaire oppositie tegen de regering van Yingluck Shinavatra en het verzet van de regering met betrekking tot het aannemen van een amnestiewet voor haar broer Taksin Shinawatra zich ontwikkelde tot een langdurige patstelling en uiteindelijk een door de meerderheid gesteunde interventie door het Thaise leger. Voormalig premier Taksin Shinawatra, die toegaf dat hij het land regeerde vanuit het buitenland via zijn zus Yingluck, vluchtte uit Thailand nadat hij was veroordeeld wegens corruptie. De ontwikkeling werd ontmoet met  een mislukte poging  om een ​​burgeroorlog in Thailand te creëren, ondersteund door Wall Street en Londense elites en het opleggen van Amerikaanse sancties.

De lobby’s in zowel de Verenigde Staten als Wall Street en City of London zijn minder bot als het gaat om landen als Australië. Het feit dat een overwegend blank bevolkte / gedomineerde natie als Australië wordt behandeld met een soft-power benadering, terwijl de VS / VK het als legitiem beschouwen om te proberen Thailand te ondermijnen door middel van geweld, is een teken van het diepgewortelde racisme dat waarneembaar in het VK en in de VS.

Zachte kracht of niet; Amerikaanse druk tegen de poging van Australië om in het beste belang van de Australiërs te handelen, brengt de Australische regering in een moeras. In oktober 2014  meldde de Australische journaliste Michelle Grattan   dat men denkt dat hoge Australische kabinetsleden verdeeld zijn over de vraag of Australië zich moet aanmelden bij een internationaal gefinancierde infrastructuurontwikkelingsbank die China in november 2014 zal lanceren. Grattan merkte op dat:

“ Australië staat onder druk van de Verenigde Staten om niet deel te nemen aan de nieuwe bank. …  Het Chinese plan wordt internationaal bekeken in de bredere geopolitieke context van de Chinees-Amerikaanse concurrentie in de regio. De Amerikanen, die de bank beschouwen als een manier om China in staat te stellen zijn invloed uit te breiden met landen in Zuidoost-Azië, zijn sterk aan het lobbyen om erbuiten te blijven ”.

China heeft op zijn beurt aangekondigd dat het fondsen zal aanbieden aan onderontwikkelde landen in de regio voor projecten in de sectoren energie, telecommunicatie en vervoer. China verklaarde dat het in eerste instantie de regionale ontwikkelingsbank zal financieren met 50 miljard US dollar, niet yuan of de renminbi.

De signalen zijn duidelijk. China is een van de grootste eigenaars van Amerikaanse schulden en dollars. China schenkt de dollar zo snel en zo veel als het kan zonder de (f) noodlijdende dollar-economieën omver te werpen. Het belangrijkste is dat China deze dollars investeert in de strategische ontwikkeling van regionale partnerschappen door de economieën van zwakkere landen zoals Laos te helpen, door zijn markten te openen voor investeerders en handelaren uit Thailand, Maleisië, Australië, door energie- en veiligheidssamenwerking met Rusland te bevorderen, door Hong Kong gebruiken als basis voor zijn economische opening.

Het conflict van 2014 over politieke zelfbeschikking in Hong Kong moet worden gezien in het perspectief van de voorzichtige, maar snelle openstelling van China’s economie voor buitenlands kapitaal. Het is niet verwonderlijk dat het de National Endowment for Democracy, de soft-power vleugel van het  Amerikaanse  ministerie van Buitenlandse Zaken en de CIA waren die   de “Occupy Central”  -beweging van Hong Kong steunden .

Het toneel is ingesteld voor een overgang, of deze nu in de vorm van een instorting van de ene op de andere dag komt of niet. De belangrijkste drijfveer van deze transitie is ongetwijfeld niet de inherente zwakte van het op schulden gebaseerde monetaire en economische systeem van de VS / VK en de Bretton Woods-instellingen.

De belangrijkste reden is waarschijnlijk het feit dat de regeringen van landen als Venezuela, Mozambique, Laos, Myanmar en anderen de soft power-aanpak van China als veel minder problematisch en vooral veel minder dodelijk en verwoestend beschouwen dan de voorziene ‘Nieuwe Amerikaanse eeuw ‘. Het is net als de keuze tussen goud en geweervuur.Lees ook:  Koning Willem-Alexander in Israël bij World Holocaust Forum maar overgrootmoeder koningin Wilhelmina beschermde de joden totaal niet

Comments

comments