Ongebreidelde haat tegen politieagenten: novemberweekend in Berlijn overschaduwd door extreemlinks geweld

Ongebreidelde haat tegen politieagenten: novemberweekend in Berlijn overschaduwd door extreemlinks geweld

18 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Bij rellen op Riga Street zijn opnieuw politieagenten gewond geraakt. In de gelederen van de politie groeit de indruk om te worden verlaten door de politiek en opgebrand voor symboolpolitiek. Een gastpost door Norman Hanert

Al in de nacht van 2 november troffen vermoedelijke linkse daders met straatstenen de etalages van het traditionele café “Sibylle” in Karl-Marx-Allee. Vanuit het café wilde de CDU-fractie in het Berlijnse Huis van Afgevaardigden op zaterdagavond vertrekken met de partijvoorzitter Burkhard Dregger en kiesdistrict Kurt Wansner.

Politieagenten bekogeld met Böllern, flessen en materiaal van een plaatselijke bouwplaats

In de avonduren van zaterdag kwamen ongeveer 1000 mensen bijeen voor een demonstratie onder het motto “Tegen repressie en voor meer vrijheid”. Op de route door Friedrichshain kwam het van de demonstratie tot zwaar geweld tegen politieagenten. Volgens de Berlijnse politie werd de politie bekogeld met Böllern, flessen en materiaal van een plaatselijke bouwplaats. Het geweld verwondde 16 politieagenten. Ambtenaren van de 11e Einsatzhundertschaft publiceerden foto’s van politiehelmen na de rellen op internet, die ernstig waren beschadigd door de impact van de aanslagen. In reactie op het geweld beschuldigde de Union of Police (GdP) Berlijn de extremisten in een furore brief door “pyrotechniek, flessen,

Onder de kop “Gelukkig dragen we stevige helmen”, riepen de politiecommissarissen ook degenen op die “onmenselijk geweld willen bagatelliseren” en ook de “verantwoordelijke politici in onze stad” om naar de vernietigde politiehelmen te kijken. Het werd gevolgd door de waarschuwing: “Als dit doorgaat en er niets gebeurt tegen deze ongebreidelde haat, zullen we in de nabije toekomst spreken dat extremistische doelen zullen worden bereikt en een of een van onze strijdkrachten met leven wordt betaald.”

Riga straat als een “getto van geweld”

Scherp bleek ook de kritiek op de oppositie bij de rood-rood-groene senaat. De hoofdstad CDU sprak na de rellen rond de straat van Riga over een “getto van geweld” en maakte de Senaat als geheel verantwoordelijk voor “hondsdolle haat en onmenselijk links geweld”. CDU-fractieleider Burkard Dregger wees erop dat senator Andreas Geisel (SPD) en de rood-rood-groene coalitie slechts enkele dagen eerder in de binnenlandse commissie voorstellen voor een actieplan tegen links geweld hadden verworpen. Het plan omvatte de handhaving van Vermummungsverbot, een verbod op wapens en video-educatie bij demonstraties.

Lees ook:  Deze kinderen ervaren de hel op aarde, zodat JIJ een elektrische auto kan rijden

FDP-binnenlandse politicus Marcel Luthe beschuldigde de Senaat er ook van zich herhaaldelijk terug te trekken van links geweld. Karsten Woldeit, binnenlands politiek expert van de AFD-fractie in het huis van afgevaardigden, verwijt de senator van Binnenlandse Zaken, hij stelde “de politieagenten in de steek, die zijn knuffelige beleid tegen de linkse daders moeten betalen en ervoor betalen met hun gezondheid”.

Groeiend ongenoegen in de gelederen van de politie

Scherpe kritiek van de oppositie maakt deel uit van de dagelijkse gang van zaken in de politiek. Het groeiende ongenoegen in de gelederen van de politie zou echter een waarschuwingssignaal moeten zijn voor de senator van Berlijn. Slechts twee jaar voor de volgende verkiezingen voor het Berlijnse Huis van Afgevaardigden kampt Geisel met een aantal onopgeloste problemen: naast het permanente probleem van geweld door linkse extremisten in de straat Rigaer, bindt de strijd tegen grote criminele Arabische clans veel personeel bij de politie.

Het probleem van drugsgerelateerde criminaliteit en geweld in het Görlitzer Park is nog steeds niet opgelost. De aankondiging van Geisels om meer politie-aanwezigheid in dit park te tonen, heeft hem ervan beschuldigd alleen een ineffectief symbolisch beleid te voeren. In opdracht van “van boven”, zoals de “Tagesspiegel” schrijft, worden tot 17 november twee mobiele politiebureaus in het Görlitz-park ingezet. Beide voertuigen hebben echter slechts drie politieagenten en alleen overdag ter plaatse.

Drug Exchange Görlitzer Park

Er wordt ook gemeld dat de officieren de voertuigen niet alleen mogen verlaten in geval van nood. Het gebruik van mobiele bewakers in het Görlitzer Park zou daarom alleen zinvol zijn vanuit het oogpunt van ervaren ambtenaren, als er bovendien een Einsatzhundschaft beschikbaar was.

Benjamin Jendro, woordvoerder van de GdP in Berlijn, beschreef het concept voor het drugsoverdrachtcentrum Görlitzer Park als zinloos. Het zou niet zo zijn “een enkele dader duurzame rit van de Görli en de omliggende straten.” De politie-onderzoeker bekritiseerde verder dat een verwijderingsbevel de zwaarste straf is die de rechtsstaat momenteel heeft voor drugshandelaren.

Lees ook:  Donald Trump schrijft een angstaanjagend nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van politieke repressie

Comments

comments