Protesten in Hong Kong: neo-middeleeuwse en westerse belangen

Protesten in Hong Kong: neo-middeleeuwse en westerse belangen

20 november 2019 0 Door Indignatie redactie

De protesten in Hong Kong lopen al lang over van vreedzame kanalen in gewelddadige botsingen tussen deelnemers en de politie. Dit keer is het slagveld verhuisd naar de universiteiten. Op vijf campussen in China veranderden studenten hun universiteiten in opstandige forten. De daaropvolgende conflicten leken op middeleeuwse veldslagen afgewisseld met de waanzin van Mad Max-esthetiek: bogen en pijlen, vuurkatapulten en rotsen tegen de achtergrond van brandende auto’s en bruggen …

De focus van het weekend lag op de Polytechnische Universiteit, waar jongeren barricades en muren van bakstenen en cement bouwden, wapens bouwden en Molotov-cocktails begonnen te produceren. Sommige mensen probeerden langs de politie-koorden te glippen, hetzij door het riool of door het touw af te laten dat aan de brug hing. De politie heeft het gebouw virtueel belegerd .

De verhuizing betekende een belangrijke tactische verschuiving voor de demonstranten, wiens motto “wees als water” was, een filosofie over flexibel zijn die de leiderloze wilde katachtige protesten heeft ondersteund.

Aan de andere kant van de barricades en achter het brandende puin lagen speciale strijdkrachten met wapenstokken, traangas en rubberen kogels.

Er waren gewelddadige botsingen tussen de politie en demonstranten tegen de overheid – demonstranten gooiden Molotov-cocktails naar de politie, staken de campus in brand en vuurden pijlen af ​​van bogen, terwijl de politie op haar beurt traangas, waterkanonnen en inktontploffingen gebruikte voordat ze massale arrestaties maakten . De wetshandhavingsfunctionarissen van Hong Kong hebben ten minste 400 demonstranten in het gebied vastgehouden.

Waar protesteren de jongeren tegen?

Nadat Hong Kong het idee voor de uitleveringswet die de eerste protesten veroorzaakte, had verworpen, konden demonstranten hun ideeën niet duidelijk verwoorden. Ze gaan uit eigen beweging protesteren en dringen aan op vage eisen voor “vrijheden”, “een einde aan politiegeweld”, enz. Er zijn bijna geen bijzonderheden – de studenten gaan gewoon de straat op en beginnen rellen te organiseren met brandstichting en geweervuur.

De rellen hebben de toeristische, handels- en transportsectoren van Hong Kong schade toegebracht. De hoofdwegen in het midden zijn geblokkeerd.

Terwijl er in het verleden duidelijk democratische oproepen waren in het kamp van de demonstranten, is het enige doel van de resterende radicalen op straat om de politie maximale schade toe te brengen.

In het geval van de Polytechnische Universiteit staken de demonstranten bijvoorbeeld zelf de ingang van het gebouw in brand, evenals de brug die de campus verbindt met het dichtstbijzijnde metrostation.

Carrie Lam, president-directeur van Hong Kong, zei dat ongeveer 600 demonstranten zich gedurende de nacht hebben overgegeven aan de autoriteiten op de campus van de Polytechnic University. Veel mensen op de campus werden onbewust gegijzeld.

In een poging de politie buiten te houden, barsten demonstranten een van de tunnels die naar de universiteit leidden, gooiden ze Molotov-cocktails en verwondden voor het eerst in hun protesten een politieagent met een pijl.

Na deze gebeurtenissen Carrie Lam was ze geschokt dat campussen waren veranderd in “wapenfabrieken”.

Verbod op maskers en mensenrechtenwet. Falen van de structuur met twee systemen

Terwijl de politie de universiteitscampus probeerde te bestormen, kwam het Hooggerechtshof van Hong Kong bijeen om een ​​rechtszaak te horen van 25 oppositiewetgevers. Het bepaalde dat het besluit van het stadsbestuur begin oktober om maskers te verbieden tijdens massabijeenkomsten niet voldeed aan de basiswet van het speciale district. In de afgelopen anderhalve maand zijn meer dan tweehonderd mensen gearresteerd in Hong Kong wegens overtreding van het verbod, terwijl sinds juni meer dan 4,5 duizend mensen achter de tralies zitten. Ondanks de arrestaties gingen de schendingen echter door – de demonstranten waren niet dapper genoeg om de camera’s onder ogen te zien.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Hoe te weten of Amerika je vijand is

Op maandag echter, heft een onverwacht besluit van een rechtbank in Hong Kong een maand lang verbod op om een ​​masker te dragen, opgelegd door de regering in de hoop de voortdurende politieke onrust in de stad te stoppen.

Natuurlijk wekte de beslissing woede in China. De Hongkongse regering zei dat het controversiële verbod niet langer zou worden gehandhaafd terwijl het aantrekkelijk leek, maar Chinese machten zeiden dat deze regionale rechtbanken niet bevoegd zijn om uitspraak te doen over de grondwettigheid van wetgeving onder de basiswet van de stad .

Het is belangrijk op te merken dat de lagere rechtbanken geen uitspraak kunnen doen over constitutionele kwesties.

Hoewel het principe van “één land, twee systemen” officieel van kracht blijft, begint het uit zijn voegen te vallen terwijl de protesten blijven oplaaien, vooral vanuit juridisch oogpunt. Westerse media behandelen deze kwestie actief en richten zich op het verzwakken van het machtscentrum van China in aanwezigheid van protesten. Ook steunde de Amerikaanse senaat Hongkong’s ‘mensenrechtenwet’, wat China boos maakte (Amerikanen kunnen sancties instellen tegen ambtenaren die ‘verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen in Hong Kong’ worden geacht). Dit alles duidt op buitenlandse inmenging in Chinese aangelegenheden.

Experts zeggen dat de protesten in de praktijk legitieme processen kunnen bederven, zoals de verkiezingen van 24 november.

De protesten die sinds juni aan de gang zijn, hebben volgens sommige schattingen ook Hong Kong in het algemeen pijn. De economie van het district is voor het eerst in vele jaren in een technische recessie beland, die dreigt door te zetten in 2020. Hongkongse autoriteiten hebben de voorspelling van de bbp-dynamiek voor 2019 sterk verslechterd vanwege de aanhoudende massaprotesten: volgens de nieuwe voorspelling, de economie van het district zal dit jaar met 1,3% dalen – het zal de eerste recessie sinds 2009 zijn.

De gewelddadige onrust van de afgelopen maanden heeft invloed gehad op het aantal toeristen dat Hong Kong bezoekt, heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de consumentenvraag en een verslechtering van het beleggerssentiment.

De economie van Hong Kong wordt negatief beïnvloed door de handelsoorlog tussen de VS en de VRC. In het slechtste geval kunnen het Europese en Amerikaanse sancties zijn, die volledig nadelig zouden zijn voor China. Daarom probeert Beijing in veel opzichten het evenwicht in deze protesten te behouden om geen groot internationaal schandaal uit te lokken.

Er zijn geen duidelijke eisen

Zoals we eerder hebben opgemerkt, stellen de demonstranten duidelijke eisen aan hun bijeenkomsten. Ze zeiden dat ze teleurgesteld waren dat er niets was veranderd sinds de paraplurevolutie van 2014, toen demonstranten 11 weken lang de straten van de stad bezetten en de erosie van de vrijheden in de stad volgde.

De meeste verklaarden dat hun tactiek gerechtvaardigd was door de “brutaliteit van de politie” om de protesten te onderdrukken.

Er is voldoende bewijs dat protesten in Hong Kong vanuit het buitenland worden ondersteund door troepen die eenvoudigweg anti-Chinese opgeleide migrantenjongeren gebruiken .

Het doel van westerse troepen is om de kracht van het groeiende China te verzwakken. Aangezien het bijna onmogelijk wordt om er economisch mee te concurreren, is de enige uitweg hier een andere gekleurde revolutie, dit keer in Azië.

Hoe lang zullen de protesten duren? Het is moeilijk te zeggen. Zelfs als de huidige escalatie onder controle van de politie zakt, kunnen nieuwe protesten gemakkelijk opnieuw verschijnen. Nu protesteren de demonstranten, die hun doel hebben bereikt (de afschaffing van de wet op uitlevering), zonder een specifiek doel, simpelweg zeggend dat ze “tegen politiegeweld” zijn … op de lange termijn is het echter duidelijk dat degenen die de protesten organiseren zou graag zien dat de juridische, economische, politieke en zelfs militaire scheiding van Hong Kong van het Chinese vasteland plaatsvindt.Lees ook:  Covid-19 dwingt ons te heroverwegen hoe we energie verbruiken

Comments

comments