Terwijl Irak brandt, zwijgen wereldleiders

Terwijl Irak brandt, zwijgen wereldleiders

20 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Door niet te reageren op het brute protest van de protesten, geven de VS en hun bondgenoten groen licht aan Iran en verzegelen ze stilletjes het lot van Irak.

De golf van onrust die door Irak is gegaan, is van protest naar geweld gegaan en heeft spanning in de regio gecreëerd. De demonstraties, die aanvankelijk waren ingegeven door onvrede over de economische stagnatie van het land en ongebreidelde overheidscorruptie, veranderden snel in chaos. Sinds hun start in oktober zijn honderdduizenden de straat op gegaan, waarbij verschillende politieke partijgebouwen in brand zijn gestoken.

De veiligheidstroepen en de milities die de regering steunden, sommige verbonden met Iran , reageerden met sluipschuttervuur, traangas en het afvuren van levende munitie naar de demonstranten. Tot op heden zijn meer dan 300 mensen gedood en duizenden gewond geraakt – een teken van de repressieve wending die het huidige regime heeft genomen. 

Hoewel de kleinere kwesties in de kern van de protesten lokaal zijn, is de aanwezigheid van de anti-regeringsgolf zelf belangrijk op het wereldtoneel vanwege de regionale positionering van Irak. Na de Amerikaanse invasie en de omverwerping van Saddam Hoessein in 2003 blijft de regering grotendeels ondoeltreffend en barst van de corruptie. Het is echter nog steeds een belangrijk strategisch punt voor de VS, die een voortdurende militaire aanwezigheid in het land heeft en een belangrijk onderdeel is geworden van de regionale ambities van Iran.  

Deze kloof onderstreept ook het scala aan reacties, variërend van veroordeling tot stille steun, maar het negeert het feit dat hoewel politisering de gewoonte lijkt te zijn, er meer moet worden gezegd. De wereld zou inderdaad Irak in de gaten moeten houden en echt, anderhalf decennium na de omverwerping van Hussein, de vraag stellen of de huidige politieke elite uitgerust is om het land terug te leiden naar stabiliteit.  

Bescherming van overheidsbelangen 

De demonstranten vechten in de eerste plaats tegen eindeloze corruptie: Transparency International staat 168 van de 180 landen in Irak. De mensen in Irak zijn ook gefrustreerd door een gebrek aan openbare diensten en het onvermogen om werk te vinden. Volgens de Wereldbank is het huidige werkloosheidspercentage 9,9%, terwijl de jeugdwerkloosheid 25% is. Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens en besteedt minder dan $ 2,2 per dag.

Om brandstof aan het vuur toe te voegen, blijft de invloed van Iran in het land publieke woede uitlokken. Het doel van Iran is om Irak op één lijn te houden met de Iraanse belangen en, door in wezen onbeperkte toegang te hebben tot belangrijke staatsinstellingen en een belangrijke rol te spelen bij de besluitvorming, is Teheran tot nu toe succesvol geweest. Velen geloven echter dat de aanwezigheid van Iran Irak verstikt, en demonstranten eisen dat Iran Irak met rust laat en stopt met het gebruik van geweld om de demonstraties te onderdrukken . 

De regering worstelde dagenlang om de onrust te onderdrukken en ging zelfs zover dat ze ingrijpende veranderingen voorstelde, zoals een herschikking van het kabinet van premier Adel Abdul Mahdi, de verdeling van het land en de uitbreiding van welzijnsprogramma’s . Deze werden echter neergeschoten door demonstranten vanwege het onvermogen van de regering om de grondoorzaak van het probleem aan te pakken – corruptie – die de ontwikkeling en economische welvaart van het land verstoort. 

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump roept op tot geweld, waarschuwt de verkiezingsfunctionaris van Georgië

Hoewel Abdul Mahdi de milities niet direct opdracht gaf protesten te onderdrukken – inderdaad, de milities zijn technisch gezien niet gelieerd aan de regering – zij handelden om zijn positie en die van het huidige Shia-blok  aan de macht te beschermen, dat uit twee coalities bestaat , Al-Islah, geleid door Sairoon van Muqtada al-Sadr, en Binaa, geleid door Fatah van Hadi al-Amiri. Deze coalitie is problematisch omdat, hoewel Sadr’s blok tegen de betrokkenheid van Iran in het land is, het Fatah-blok pro-Iran is, waardoor parlementaire besluitvorming moeilijk is en vaak leidt tot impasses.

Omdat de Iraakse regering zwaar is beïnvloed door Iran en doordrenkt is van corruptie zolang het geheugen nog kan reiken, zijn de eisen van de demonstranten moeilijk te implementeren. Het daaropvolgende bloedvergieten werd door Abdul Mahdi beschreven als een “bitter medicijn” dat nodig is om de voortdurende onrust te stoppen, hoewel hij het geweld niet ronduit veroordeelde.  

De wereld reageert 

De protesten – en vooral het geweld dat daarop volgde – hebben veroordeling gebracht van enkele bekende acteurs. De VN was  snel in het afwijzen  van de reactie van de Iraakse regering, terwijl de United States Assistance Mission voor Irak ernstige beschuldigingen uitte. De missie beweerde dat de Iraakse autoriteiten ernstige mensenrechtenschendingen hebben begaan in hun inspanningen om protesten te onderdrukken, waaronder massale arrestaties en meerdere meldingen van het gebruik van buitensporig geweld. Amnesty International  volgde verschillende oproepen op voor autoriteiten om massale arrestaties en censuur te stoppen, waaronder het afsnijden van de toegang van het land tot internet.  

Terwijl de regering van het land terugglijdt naar repressieve tactieken die doen denken aan het regime van Saddam Hussein, moeten de regeringen van de wereld krachtiger reageren, zij het voorzichtig in hun acties. Irakezen hebben  krachtig gereageerd  op wat zij beschouwen als politieke bemoeienis met Iran.  

De huidige regering van de Shia-meerderheid, die sterk wordt gesteund door Iran, mag niet zonder schuld worden achtergelaten voor de onnodige en dodelijke reactie van de regering. Zelfs Shia-figuren  in Irak hebben zich uitgesproken tegen de regering, waarbij Grand Ayatollah Ali Sistani de autoriteiten aanspoorde om toe te geven aan de eisen van demonstranten of escalerende spanningen op te lopen. Sjiitische oppositiepartijen hebben opgeroepen tot ontbinding van de regering en verkiezingen.

Tot dusverre hebben de VS hun bezorgdheid geuit over de situatie en aangedrongen op terughoudendheid van de Iraakse regering. Als Washington echter in de regio aanwezig wil blijven, is het belangrijk dat het passende maatregelen neemt om zijn belangen te behouden.  

Het gebrek aan een bredere reactie van wereldmachten toont een onwil om het moeras binnen te gaan dat is gecreëerd door constante interventies door buitenlandse mogendheden in Irak in het afgelopen decennium. De Europese Unie heeft begin oktober een verklaring uitgebracht waarin wordt  opgeroepen tot terughoudendheid  en tegelijkertijd de acties van Abdul Mahdi op dat moment wordt geprezen, waaronder het steunen van zijn vrijheid van meningsuiting, maar vrijblijvend.  

Als de VS en hun bondgenoten willen dat Irak een strategisch relevant punt blijft, moeten hun antwoorden krachtiger zijn en tegelijkertijd de soevereiniteit van Irak respecteren. Het huidige regime heeft een complexe combinatie van politiek en instabiliteit geërfd , maar heeft er weinig aan gedaan om het te verbeteren door demonstranten ertoe te bewegen een nieuwe regering op te roepen. De gewelddadige en repressieve reactie duidt op de potentiële toekomst voor Irak als aanvallen op democratie doorgaan ondanks de stilte van wereldleiders. 

De regeringscoalitie heeft bewezen dat ze niet bereid of niet in staat is om de situatie op te lossen – beide gevallen werpen serieuze vragen op over de toekomst. Door niet te reageren op het brute protest van de protesten, geven de VS en hun bondgenoten groen licht aan Iran en verzegelen ze stilletjes het lot van Irak.  Lees ook:  Linksehelden eisen dat alle christelijke kruisen uit de publieke opinie worden verwijderd, beweren dat het hen "triggert" ... politieke correctheid is nu gelijk aan Satanisme

Comments

comments