DE ‘PEST’ VAN HET FASCISME DAT TRUMP’S AMERIKA INFECTEERT

DE ‘PEST’ VAN HET FASCISME DAT TRUMP’S AMERIKA INFECTEERT

21 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Het Department of Homeland Security heeft eindelijk witte supremacists toegevoegd aan de lijst met terroristische dreigingen. Kevin McAleenan, de voormalige waarnemend secretaris van Homeland Security, vertelde de Brookings Institution dat ” de voortdurende dreiging van racistisch gebaseerd gewelddadig extremisme, in het bijzonder gewelddadige blanke suprematie, een weerzin is voor de natie.” 

En, zei hij, de recente massale schietpartijen hebben het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gegalvaniseerd om zijn focus op terrorismebestrijding verder uit te breiden dan terroristen die in het buitenland actief zijn, inclusief degenen die geradicaliseerd zijn tot geweld binnen onze grenzen door gewelddadige extremisten van welke ideologie dan ook.

Het schieten op een Walmart in El Paso lijkt DHS te dicht bij huis te hebben getroffen. Zes van de slachtoffers waren familieleden van DHS-werknemers. En McAleenan voegde eraan toe: “De meerderheid van ons El Paso-team … is Spaans.” (Er zijn bijna 4.000 DHS-werknemers in El Paso. )

De New York Times merkte op : “De nieuwe publieke houding van het departement is een breuk met het scepticisme dat al jaren geworteld is in de federale overheid en dat [president Donald] Trump openlijk heeft uitgesproken – het meest opvallend, na de fatale witte supremacist maart in Charlottesville .”

Federale wetshandhavingsinstanties hebben privé gezegd zich zorgen te maken dat ” de stijl van Trump tot geweld vatbare individuen kan inspireren om minderheden of anderen aan te vallen die zij als tegen de agenda van de president beschouwen.”

Na een landelijke beoordeling te hebben uitgevoerd, heeft ABC News ten minste 36 strafzaken geïdentificeerd van 19 augustus 2015 tot 3 augustus 2019, “waar Trump werd ingeroepen in direct verband met gewelddadige handelingen, bedreigingen met geweld of aantijgingen van aanranding.” Dat cijfer groter zou zijn geweest, maar veel gevallen waren uitgesloten omdat er nooit aanklachten werden ingediend, daders nooit werden geïdentificeerd of de aanvallers dodelijk werden neergeschoten. De link naar Trump wordt vastgelegd in gerechtelijke documenten en politieverklaringen, op straffe van meineed of minachting. 

De Anti-Defamation League (ADL), een internationale joodse niet-gouvernementele organisatie, meldde dat rechtsextremisten vorig jaar meer mensen hebben gedood dan in enig jaar sinds 1995 . Er vielen 50 doden, 11 bij de aanval op de Tree of Life Synagogue in Pittsburgh, PA. 

De econoom-columnist Paul Krugman schreef onlangs : 

… iedereen die joods is, moet volkomen onwetend zijn van de geschiedenis om niet te weten dat wanneer onverdraagzaamheid vrij komt, we altijd in de rij staan ​​voor vervolging. 

In feite zijn de ingrediënten voor een Amerikaanse pogrom al aanwezig. De verdachte van El Paso, zoals veel rechtse terroristen, is een voorstander van de ” vervangende theorie ” – de bewering dat immigratie deel uitmaakt van een enorme samenzwering om blanken te vervangen door mensen met kleur. En wie zit er achter die samenzwering? Je weet wie: “Joden zullen ons niet vervangen”, verklaarden de fakkel dragende marchers in Charlottesville.

Hieronder vindt u een verzameling citaten over fascisme en de racistische denkwijze die dit vaak voedt. Inbegrepen zijn observaties van scherpzinnige commentatoren, reflecties geschreven door de slachtoffers van het fascisme, en zelfs analyses van erkende fascisten, hoe historisch deze citaten ook zijn, ze hebben een verrassend eigentijdse uitstraling. 

Donkere perspectieven

Ik ben bang, op basis van mijn eigen ervaring, dat het fascisme naar Amerika zal komen in naam van de nationale veiligheid. (Jim Garrison)

Het fascisme zal in handen komen van volkomen authentieke Amerikanen. (John T. Flynn)

Fascisme is kapitalisme plus moord. (Upton Sinclair)

Fascisme is kapitalisme in verval. (Rajani Palme Dutt)

Het fascisme is het stadium dat bereikt is nadat het communisme een illusie is gebleken, en het is evenzeer een illusie gebleken in Rusland als in pre-Hitler Duitsland. (Peter drucker)

Een fascist is iemand wiens lust voor geld of macht wordt gecombineerd met een dergelijke intensiteit van onverdraagzaamheid tegenover die van andere rassen, partijen, klassen, religies, culturen, regio’s of naties om hem meedogenloos te maken in zijn gebruik van bedrog of geweld om zijn loopt af. (Henry A. Wallace)

De Amerikaanse fascisten zijn het gemakkelijkst te herkennen aan hun opzettelijke perversie van waarheid en feit. Hun kranten en propaganda cultiveren zorgvuldig elke kloof van verdeeldheid, elke barst in het gemeenschappelijke front tegen het fascisme. (Henry A. Wallace)

Voordat massale leiders de macht grijpen om de realiteit in hun leugens te passen, wordt hun propaganda gekenmerkt door haar extreme minachting voor feiten als zodanig, want volgens hen hangt feit volledig af van de macht van de mens die het kan fabriceren. (Hannah Arendt)

Nationalisme is iets infantiels. Het zijn de mazelen van de mensheid. (Albert Einstein)

Wij zijn de Verenigde Staten van Amnesia, die worden aangemoedigd door een media die niet de wens heeft om ons de waarheid te vertellen over iets, ten dienste van hun zakelijke meesters die andere plannen hebben om ons te domineren. (Gore Vidal)

De reclamemensen maakten duidelijk dat er twee manieren waren om naar ideeën te kijken in een oorlog tegen het fascisme. Degenen onder ons die aan het project werkten, geloofden dat voor ideeën moest worden gevochten; de reclamemensen dachten dat ze verkocht zouden worden. Het publiek, die thuis in oorlogstijd waren, waren geen ‘burgers’ of ‘mensen’. Ze waren ‘klanten’. (Muriel Rukeyser)

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Zelfs voordat de recessie officieel is begonnen, gaan sommige grote Amerikaanse bedrijven duizenden arbeiders ontslaan

Diplomatie betekent alle slechte middelen van de Oude Wereld, invloedssferen, machtsverhoudingen, geheime verdragen, drievoudige allianties en, in de tussenliggende periode, verzoening van het fascisme. (Barbara Tuchman)

Auschwitz bevindt zich buiten ons, maar het is overal om ons heen, in de lucht. De pest is verdwenen, maar de infectie blijft hangen en het zou dwaas zijn om het te ontkennen. Afwijzing van menselijke solidariteit, stompe en cynische onverschilligheid voor het lijden van anderen, afstand van het intellect en van morele zin voor het principe van autoriteit, en bovenal, aan de basis van alles, een vloed van lafheid, een kolossale lafheid die maskeert zichzelf als strijdende deugd, liefde voor het land en geloof in een idee. (Primo Levi)

Iedereen moet weten of onthouden dat Hitler en Mussolini, wanneer ze in het openbaar spraken, werden geloofd, applaudisseerden, bewonderd, aanbeden als goden. Ze waren “charismatische leiders”; ze bezaten een geheime verleidingskracht die niet uitging van de geloofwaardigheid of de degelijkheid van de dingen die ze zeiden, maar van de suggestieve manier waarop ze ze zeiden. En we moeten niet vergeten dat hun trouwe volgelingen, onder wie de ijverige uitvoerders van onmenselijke bevelen, geen geboren folteraars waren, geen monsters waren (op enkele uitzonderingen na): het waren gewone mannen. Monsters bestaan, maar ze zijn te weinig in aantal om echt gevaarlijk te zijn; gevaarlijker zijn de gewone mannen, de functionarissen die klaar staan ​​om te geloven en te handelen zonder vragen te stellen. (Primo Levi).

Fascisme is als een hydra – je kunt zijn kop afsnijden in het Duitsland van de jaren ’30 en ’40, maar het zal nog steeds op je achterdeur verschijnen in een enigszins gewijzigde gedaante. (Alan Moore)

Je begint je te realiseren dat hypocrisie geen vreselijke zaak is als je ziet welk openlijk fascisme wordt vergeleken met een soort geheime, gemeenschappelijke politiek waaraan het Congres zich nooit heeft overgegeven. (Arundhati Roy)

Degenen onder ons die door de oorlog gingen en probeerden erover te schrijven, werden de boodschapper. We hebben de boodschap gegeven en er is niets veranderd. (Elie Wiesel)

Toen werden we ons er voor het eerst van bewust dat onze taal geen woorden bevat om deze overtreding, de sloop van een man, uit te drukken. In een ogenblik, met bijna profetische intuïtie, werd de realiteit aan ons onthuld: we hadden de bodem bereikt. Het is niet mogelijk lager te zinken dan dit; geen enkele menselijke toestand is ellendigder dan dit, en het zou ook niet zo kunnen zijn. Niets is meer van ons; ze hebben onze kleding, onze schoenen, zelfs ons haar weggenomen; als we spreken, zullen ze niet naar ons luisteren, en als ze luisteren, zullen ze het niet begrijpen. Ze zullen zelfs onze naam wegnemen: en als we die willen behouden, moeten we de kracht vinden om dat te doen, op de een of andere manier beheren zodat er nog iets achterblijft van ons, van ons zoals we waren. (Primo Levi)

Hoe pijnlijk en gênant het ook moge zijn, het feit blijft dat we worden geconfronteerd met een menselijke structuur die is gevormd door duizenden jaren van mechanische beschaving en wordt uitgedrukt in sociale hulpeloosheid en een intens verlangen naar een führer. (Wilhelm Reich)

Het fascisme gaat terug naar onze kindertijd en jeugd, waar ons altijd werd verteld hoe te leven. Ons werd verteld: Ja, u mag dit doen; nee, dat mag u niet doen. Het geheim van het fascisme is dus dat het deze aantrekkingskracht heeft op mensen wier latere leven niet bevredigend is. Norman Mailer) 

Lees ook:  Was de avondklok wel nodig

De eerste waarheid is dat de vrijheid van een democratie niet veilig is als het volk de groei van private macht tolereert tot een punt waarop het sterker wordt dan hun democratische staat zelf. Dat is in essentie fascisme – eigendom van de overheid door een individu, door een groep of door een andere controlerende private macht. De tweede waarheid is dat de vrijheid van een democratie niet veilig is als haar bedrijfssysteem geen werkgelegenheid biedt en goederen produceert en distribueert op een manier die een aanvaardbare levensstandaard in stand houdt. Beide lessen kwamen thuis. Onder ons groeit tegenwoordig een concentratie van particuliere macht zonder gelijke in de geschiedenis. (Franklin D. Roosevelt)

Zoals ik het vandaag zie, werden Hitler en Goebbels in feite gevormd door de menigte zelf, geleid door hun verlangens en dagdromen. Natuurlijk wisten Goebbels en Hitler door te dringen tot de instincten van hun publiek; maar in de diepere zin hebben ze hun hele bestaan ​​aan dit publiek ontleend. Zeker, de massa brulde op het ritme van het stokje van Hitler en Goebbels; toch waren zij niet de ware geleiders. De menigte bepaalde het thema. Om te compenseren voor ellende, onzekerheid, werkloosheid en hopeloosheid, wentelde deze anonieme verzameling zich uren achtereen in obsessies, wreedheid en licentie. Het persoonlijke ongeluk veroorzaakt door de instorting van de economie werd vervangen door een razernij die slachtoffers eiste. Door uit te halen naar hun tegenstanders en de Joden te belasteren, gaven ze uitdrukking aan en richting aan felle oerpassies.(Albert Speer)

Wat Charlie Chaplin heeft gezien

Het was vreemd om te luisteren naar gladde jonge nazi’s langs Fifth Avenue die kleine bijeenkomsten verzamelden van kleine mahoniehouten preekstoel. Eén spiel ging als volgt: “De filosofie van Hitler is een diepgaande en doordachte studie van dit industriële tijdperk, waarin weinig ruimte is voor de tussenpersoon of Jood.”

Een vrouw onderbrak. “Wat voor soort praat is dat!” Riep ze uit. “Dit is Amerika. Waar denk je dat je bent? ‘ 

De jonge man, een braaf, knap type, glimlachte zachtjes. “Ik ben in de Verenigde Staten en ik ben toevallig Amerikaans staatsburger”, zei hij soepel.

“Wel,” zei ze, “ik ben een Amerikaans staatsburger en een Jood, en als ik een man was, zou ik je blok eraf slaan!”

Een of twee onderschreven de dreiging van de dame, maar de meesten van hen zaten apathisch stil. Een politieagent stond de vrouw stil. Ik kwam verbaasd weg en geloofde mijn oren nauwelijks. (Charlie Chaplin)

Lichter duurt

Het wordt gewoon niet eenvoudiger dan het afwijzen van nazi’s. Het is net zo goed een presidentiële gimme als het gratie geven aan een verdomde kalkoen. Het is bijna onmogelijk om het te verknallen, maar dat is precies wat er gebeurde. Het heeft dus duidelijk geen zin om op momenten als deze te wachten op leiderschap van onze president, want het komt gewoon niet … ongelooflijk, in een land waar vorige presidenten de nazi’s daadwerkelijk moesten verslaan, hebben we er nu een die niet eens de moeite kan nemen om te veroordelen hen. (John Oliver reageert op het antwoord van president Donald Trump op de witte-nationalistische bijeenkomst van 12 augustus 2017 in Charlottesville, VA)

Ik denk niet dat iedereen die van [Donald Trump] houdt een nazi is, maar iedereen die een nazi is, lijkt hem zeker leuk te vinden. (Jon Stewart)

De gedachten van de Amerikaanse president

Wij veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen dit enorme vertoon van haat, onverdraagzaamheid en geweld van vele kanten, van vele kanten. ( President Donald Trump , op de witte nationalistische bijeenkomst van 12 augustus 2017 in Charlottesville, VA) 

Lees ook:  Zal 5G mobiele telefoontechnologie tot dramatische bevolkingsreductie leiden aangezien grote aantallen mannen impotent worden?


Comments

comments