Globale instorting onderweg? De totale uitsplitsing van de betrekkingen met China zou onze planeet in totale onrust kunnen brengen

Globale instorting onderweg? De totale uitsplitsing van de betrekkingen met China zou onze planeet in totale onrust kunnen brengen

21 november 2019 0 Door Indignatie redactie

We zijn net getuige geweest van een van de meest monumentale gebeurtenissen van het hele decennium, en toch begrijpen de meeste Amerikanen nog steeds niet wat er is gebeurd. De afgelopen maanden hebben de wereldeconomie en aandelenmarkten over de hele wereld gestimuleerd door de hoop dat de VS en China binnenkort een nieuwe handelsovereenkomst zouden ondertekenen. 

Helaas gaat dit nu niet gebeuren. Op dinsdag keurde de senaat unaniem de “Hong Kong Human Rights and Democracy Act van 2019” goed , en het Huis van Afgevaardigden keurde woensdag hetzelfde wetsvoorstel goed met een stemmen van 417 tegen 1. Onnodig te zeggen, de Chinezen zijn meer dan boos dat het Congres dit heeft gedaan. In deel een van dit artikel, Heb ik laten zien dat China de VS waarschuwt om “het paard aan de rand van de afgrond te beteugelen” en dat er “wraak” zal zijn als deze wet de wet wordt. En het lijkt erop dat dit wetsvoorstel feitelijk wet zal worden, omdat Bloomberg meldt dat president Trump volledig wordt verwacht het te ondertekenen …

Van president Donald Trump wordt verwacht dat het door het Congres aangenomen wetgeving ondertekent ter ondersteuning van Hongkongse demonstranten en een confrontatie met China op gang brengt die een langverwachte handelsovereenkomst tussen de twee grootste economieën ter wereld in gevaar zou kunnen brengen.

Voordat ik verder ga, is er iets dat ik wil aanpakken. Eerder vandaag e-mailde een van mijn lezers me en beschuldigde me ervan te kiezen voor China, omdat ik waarschuw voor wat er zal gebeuren als handelsbesprekingen mislukken. Dat klopt natuurlijk helemaal niet. Ik schrijf al vele jaren over de gruwelijke mensenrechtenschendingen in China en ze zijn tegenwoordig een van de meest tirannieke regimes op de hele planeet. Maar onze twee economieën zijn de afgelopen twee decennia diep met elkaar verweven geraakt en er zullen zeer ernstige gevolgen zijn nu we in rap tempo bittere vijanden worden. Iedereen die dit niet ziet, is gewoon niet rationeel.

Zoals ik de afgelopen maanden herhaaldelijk heb uiteengezet, heeft de wereldeconomie al een zeer ernstige vertraging gekend. Een van de weinige dingen die ons economische momentum op de korte termijn zou kunnen omkeren, zou een alomvattende handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China zijn. Maar nu onze relatie met China is vernietigd , komt er geen overeenkomst.

Sommige reguliere nieuwsbronnen melden dat al deze rancune over Hong Kong een handelsdeal zou kunnen vertragen , maar dat is gewoon meer wishful thinking.

In China zijn ze veel realistischer. De hoofdredacteur van de Global Times, Hu Xijin, zei juist dat de Chinezen ‘voorbereid zijn op het worst-case scenario ‘ …

Weinig Chinezen geloven dat China en de VS snel een deal kunnen bereiken. Gezien het huidige slechte Chinese beleid van de VS, zijn mensen geneigd te geloven dat het belang van een handelsovereenkomst, indien bereikt, beperkt zal zijn. China wil een deal, maar is voorbereid op het worst-case scenario, een langdurige handelsoorlog.

En hij volgde dat op met een andere tweet die Amerikaanse boeren openlijk beschimpte …

Dus een vriendelijke herinnering aan Amerikaanse boeren: haast je niet om meer land te kopen of grotere tractoren te kopen. Wacht tot een handelsovereenkomst tussen China en de VS echt is ondertekend en zes maanden later nog steeds geldig is. Het is dan veiliger.

Aangezien de twee grootste economieën op de hele planeet van elkaar loskoppelen, zal dit ertoe leiden dat de wereldwijde economische activiteit als geheel dramatisch vertraagt. De bedrijfsinkomsten zullen dalen, de kredietmarkten zullen beginnen te verkrappen en angst zal steeds meer de mondiale financiële markten binnensluipen.

Lees ook:  Beijing op het crypto-schandaal: "VS zijn het rijk van hackers"

Ik heb herhaaldelijk gewaarschuwd dat de omstandigheden ideaal zijn voor onze eerste grote crisis sinds 2008, en dit conflict met China kan meer dan genoeg zijn om ons over de rand te duwen.

En we krijgen al dag na dag meer slecht economisch nieuws. We hebben bijvoorbeeld net vernomen dat het Amerikaanse treinverkeer deze maand veel lager is dan vorig jaar …

Nergens is de vertraging in de Amerikaanse economie duidelijker dan op plaatsen als Class 8 Heavy Duty Truck-bestellingen en treinverkeer. We schreven al over hoe Klasse 8-bestellingen in oktober bleven dalen en nieuwe gegevens van de American Association of Railroads (AAR) laten nu zien dat het treinverkeer van vorige week en het gebruik van intermodale containers beide zijn gestort.

De AAR rapporteerde totale carloads voor de week eindigend op 9 november kwam uit op 248.905, een daling van 5,1% vergeleken met dezelfde week in 2018. Het wekelijkse intermodale volume in de VS was 266.364 containers en aanhangwagens, een daling van 6,7% in vergelijking met 2018, volgens de leeftijd van de spoorweg .

Tenzij er een wonder gebeurt met China, blijven de economische cijfers slechter worden.

Helaas lijkt een wonder nu buitengewoon onwaarschijnlijk. Zoals ik in deel 1 heb opgemerkt , is de enige manier waarop onze relatie met China kan worden opgelost, als het Congres de wet intrekt die zojuist is aangenomen en er geen enkele manier is om dit te laten gebeuren.

En we kunnen maar beter hopen dat onze handelsoorlog met China op een gegeven moment niet escaleert in een echte oorlog.

Volgens een rapport dat eerder dit jaar werd vrijgegeven , zijn we erg slecht voorbereid om elke vorm van conventionele oorlog met China in de westelijke Stille Oceaan te bestrijden …

Het nieuwe rapport Averting Crisis van het United States Studies Centre van de Universiteit van Sydney zei: ‘Het groeiende arsenaal van China aan nauwkeurige langeafstandsraketten vormt een grote bedreiging voor bijna alle Amerikaanse, geallieerde en partnerbases, landingsbanen, havens en militaire installaties in de westelijke Stille Oceaan.

‘Omdat deze faciliteiten onbruikbaar kunnen worden gemaakt door precisiestakingen in de openingstijden van een conflict, daagt de PLA-raketdreiging het vermogen van Amerika uit om zijn troepen vrij te bedienen vanuit voorwaartse locaties in de regio.’

Bovendien maken Amerikaanse militaire functionarissen zich ernstig zorgen over hoe snel China hun strategische nucleaire arsenaal heeft opgewaardeerd. Ze hebben bijvoorbeeld nu een “onderzeeër gelanceerde raket die San Francisco kan vernietigen” …

China heeft een nieuwe onderzeeër gelanceerde raket getest die San Francisco kan vernietigen, zo heeft een insider onthuld, in een enorme boost voor het ‘afschrikmiddel’ van het land.

De Chinese marine testte vorige maand zijn state-of-the-art JL-3 raket in de Baai van Bohai in de Gele Zee, aldus bronnen.

De nucleaire raket heeft een bereik van 5.600 mijl, aanzienlijk langer dan zijn voorganger de JL-2, die doelen op 4.350 mijl afstand zou kunnen raken.

We zijn zeker nog niet zover, maar zonder twijfel beschouwen de Chinezen ons nu als hun primaire wereldwijde vijand.

Op dit moment is het gewoon een “koude oorlog” waarmee we worden geconfronteerd, en de Chinezen zijn behoorlijk bedreven in het schaken. Ze hebben veel manieren waarop ze ons pijn kunnen doen, en de meeste Amerikanen beseffen dit niet.

Maar uiteindelijk zal niemand dit conflict ‘winnen’, en de hele planeet zal lijden.

Gezamenlijk zijn de economieën van de Verenigde Staten en China goed voor ongeveer 40 procent van het bbp van de hele wereld.

Omdat we chaos voor elkaar veroorzaken, zal iedereen ook enorme pijn ervaren.

Het toneel is ingesteld voor een wereldwijde nachtmerrie en op dit moment lijkt het er niet op dat we eraan kunnen ontsnappen.

Lees ook:  Zout in open wonden strooien is geen hobby van mij.

Comments

comments