Studie: Teruggekeerde asielzoekers meestal tevreden

Studie: Teruggekeerde asielzoekers meestal tevreden

21 november 2019 0 Door Indignatie redactie

BERLIN. Ongeveer een op de tien asielzoekers keert vrijwillig terug naar hun thuisland omdat ze zich niet goed voelden in het door de staat toegewezen appartement. Volgens een studie van het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen was dit de belangrijkste motivatie voor elf procent van degenen die terugkeren naar het werk op basis van een re-integratieondersteuningsprogramma .

Vaak aangeduid als het beoordeelde onveilige verblijf (46 procent) en het gevoel hier “niet thuis” te zijn (28 procent). Acht procent meldde communicatieproblemen. Ongeveer de helft noemde motivatie ook als dichter bij vrienden en familie.

Jump start niet beslissend

Slechts voor vier procent was daarom de financiële jumpstart cruciaal. Niettemin zegt 53 procent dat de promotie hun beslissing om terug te keren heeft beïnvloed.

Het onderzoek werd bijgewoond door 1.339 migranten die tussen februari 2017 en april 2018 zijn teruggekeerd naar hun thuisland via het Start Jump Plus-programma. Het omvatte elf terugkeerlanden (Irak, Afghanistan, Iran, Azerbeidzjan, Armenië, Georgië, Oekraïne, Pakistan, Libanon, Nigeria en Ghana).

Thuis gaven de voormalige migranten ook informatie over hun huidige levenssituatie. Ongeveer 40 procent is tevreden of zeer tevreden met de situatie in hun thuisland. Nog eens 30 procent beoordeelt ze neutraal.

Positieve beoordeling van de veiligheidssituatie

In Iran en Irak beschouwt meer dan 80 procent van de terugkeerders de veiligheidssituatie als goed of op zijn minst acceptabel. Alleen in Afghanistan en Libanon wordt ze als negatief beoordeeld.

Maar zelfs na de terugkeer van het verlangen naar financiële steun uit Duitsland neemt niet af. Bijna 40 procent wil hulp bij het vinden van een baan en ongeveer 18 procent wil een eigen bedrijf starten. Elke zevende wil meer geld van de Duitse regering voor de terugkeer en slechts acht procent vindt de hulp van Duitsland voldoende.

In 2017 en 2018 maakten 15.184 mensen gebruik van de diensten; tot nu toe was dit iets meer dan 6.000. Alleen al 250.000 aliens die het land moeten verlaten, wonen momenteel in de Federale Republiek. Lees ook:  De mythen die het gewapende recht van vandaag voeden

Comments

comments