Assange: Welke wet is hierboven van toepassing?

Assange: Welke wet is hierboven van toepassing?

21 november 2019 0 Door Indignatie redactie

‘Niemand staat boven de wet’ is herhaaldelijk verteld aan Julian Assange voor Britse rechtbanken. Wat dat in feite betekent, is: ‘Je denkt dat je boven de wet staat en we hebben geen dingen meer om je van te beschuldigen, dus we gaan daar een voorbeeld van maken’.

De Australische premier Scott Morrison heeft de media ook verteld dat ‘niemand boven de wet staat’, zodat hij, net als zijn voorgangers in beide grote partijen, niet namens Assange tussenkomt met zijn Britse tegenhanger. Dankbaar voegde hij een seksistische scheur toe over Assange’s vriend en supporter Pamela Anderson, een Baywatch- ster. Maar hij legde niet uit – en werd niet gevraagd – welke wet Assange dacht dat hij boven was. Hij heeft geen Australische wet overtreden, Zweden heeft zijn verkrachtingszaak laten vallen, hij heeft zijn straf wegens schending van borgtocht in het VK uitgezeten en de VS heeft hem nog niet uitgeleverd op beschuldiging van spionage en verraad. Maar hij is nog steeds opgesloten.

Te laat gaat een groeiend aantal aanhangers van Assange stoutmoedig naar waar Ministers bang zijn om te betreden. Ze spreken zich om verschillende redenen uit, afgezien van het overduidelijke onrecht van de zaak tegen Assange. Ze realiseren zich dat hij duidelijk een slechte geestelijke en lichamelijke gezondheid heeft; dat president Trump die ooit van WikiLeaks hield, net zo graag de aanklacht wilde hebben als Hillary Clinton; en dat elke hoop dat het Britse recht zal zegevieren steeds vager wordt. Half november had PEN International grote locaties in Melbourne en Sydney met mensen die de Londense advocaat van Assange, Jennifer Robinson, wilden horen en ondervragen. Publieke demonstraties die hem ondersteunen, verspreiden zich, en dat nieuws ‘maakt hem aan het lachen’, zei Robinson.

Zowel Assange als Robinson hebben doodsbedreigingen ontvangen. Zijn vader zegt dat Assange op een strip is gezocht en in een ‘hotbox’ is geplaatst, waaruit hij ‘erg gestoord’ is geworden en zijn geboortedatum voor de rechtbank niet kon herinneren. Gebruikt in sommige militaire gevangenissen, zou de hotbox uitdroging en verwarring veroorzaken. Stel je voor wat er nog meer met hem kan gebeuren.

Lees ook:  Democraten zitten niet vast aan Joe Biden

In oktober namen vier prominente Australiërs deel aan oproepen voor interventie namens Assange – zakenman Dick Smith, MP National Barnaby Joyce, MP Andrew Wilkie, en Bob Carr, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en premier van NSW. Carr zei dat het VK en de VS een terugslag uit Australië moeten verwachten, tenzij de uitleveringszaak wordt ingetrokken en de gevangenisomstandigheden in Assange niet onmiddellijk verbeteren. Wilkie heeft een meerpartijen-parlementaire vriendschapsgroep gevormd, ‘Bring Assange Home’. Het was dit soort politieke en publieke druk die uiteindelijk premier John Howard in 2007 dwong om in te grijpen voor de vrijlating uit Guantanamo gevangenis van beschuldigde terroristische medewerker David Hicks, lang nadat het VK en Canada hun onderdanen in 2003 hadden vrijgelaten.

Maar Australische politici met een gevestigde interesse om een ​​voorbeeld van Assange te zien, blijven dergelijke oproepen vooralsnog negeren. Ze doen dit om drie redenen: opeenvolgende regerings- en mediaverhalen zijn zo zwaar geïnvesteerd in de gefabriceerde perceptie over Assange dat ze moeite zouden hebben het weg te verklaren; ze zullen geen lid worden van een man wiens onthullingen Australië en zijn bondgenoten in verlegenheid hebben gebracht; en ze verbergen zich liever achter de schijn van Britse en Amerikaanse gerechtigheid zijn gang laten gaan. Toch wilden ze graag ingrijpen in de gevallen van Australiërs die vastgehouden werden in China, Indonesië, Egypte, Thailand en Bulgarije.

Britse gerechtigheid is niet in zijn beste licht verschenen in de Assange-saga. Britse officieren van justitie hebben tevergeefs op hun Zweedse collega’s gedrukt om de verkrachtingszaak niet te laten vallen en eisten later dat ze het zouden herstellen, ook zonder succes. Britse politie is de ambassade van Ecuador binnengekomen om Assange te verwijderen, kennelijk in strijd met het Verdrag van Wenen. Hij werd onmiddellijk belast met het breken van de borgtocht en gevangen gezet in de streng beveiligde Belmarsh Prison, geïsoleerd. Hij is opgenomen in de ziekenhuisfaciliteit voor wat volgens de speciale VN-rapporteur voor foltering levensbedreigende gevolgen zijn van psychologische mishandeling in Engeland.

Lees ook:  Silicon Valley heeft de vrijheid van meningsuiting effectief verboden. Het is tijd dat we het terugnemen

Een rechter, Vanessa Baraitser, die de gevangenisstraf opnieuw opzette na zijn borgtocht, zei dat hij waarschijnlijk zou onderduiken, had een belangrijk detail verkeerd. Toen ze verrassend zei dat hij ‘door Zweden was aangeklaagd’, corrigeerde Assange haar, maar zijn tussenkomst verscheen niet in het transcript van de rechtbank . Een andere hogere rechter, de hoofdmagistraat die hem in de eerste plaats naar Belmarsh stuurde, Emma Arbuthnot, vertelde hem dat niemand boven de wet staat.

Lady Arbuthnot’s echtgenoot James is een voormalige minister van Defensie die nauwe militaire banden onderhoudt. Tot eind vorig jaar zat Lord Arbuthnot in het bestuur van het IRM-adviesbureau voor cyberbeveiliging. Hun zoon Alexander is vice-president en cyberveiligheidsadviseur van een private equity-onderneming Vitruvian Partners. Het bedrijf is een grote investeerder in Darktrace, een operatie opgericht door GCHQ en MI5, wiens personeel bestaat uit collega’s van MI6, het ministerie van Defensie, het Amerikaanse National Security Agency en de CIA – de agentschappen die Assange willen vervolgen voor het publiceren van hun geheimen.

Darktrace heeft 40 kantoren over de hele wereld, die lekken willen voorkomen door insiders van het soort gegevens dat WikiLeaks en Edward Snowden hebben gepubliceerd. Alexander Arbuthnot was voorheen hoofd van de wereldwijde verkoop voor Symantec, een Amerikaans bedrijf voor cyberbeveiliging en anti-datalekken, dat Chelsea Manning als ‘kwaadaardige insiders’ ziet. Zijn doel bij Symantec was om ‘een herhaling van WikiLeaks te voorkomen’ (Matt Kennard en Mark Curtis, The Daily Maverick , 15 november 2019. Daily Maverick.co.za).

Lees ook:  Gelekte memo's bewijzen dat Google een enorme criminele onderneming is die zich bezighoudt met verkiezingsstrijd en afpersing

De CIA, die bezig is WikiLeaks ‘neer te halen’, heeft audio- en video-opnamen van Assange’s privébijeenkomsten in de ambassade van Ecuador, inclusief met zijn advocaten. Jennifer Robinson bevestigde in Sydney dat een werknemer van een Spaans beveiligingsbedrijf hen had verstrekt, en Assange heeft juridische stappen tegen het bedrijf genomen.

Naast de vraag of er een belangenconflict ontstaat door de financiering van sommige reizen van Lady Arbuthnot, moet haar objectiviteit als rechter in de zaak van Assange twijfelachtig zijn op basis van de vroegere en huidige activiteiten van haar man en zoon. Wat niet betekent dat het in vraag zal worden gesteld: zoals we sinds Tony Blair hebben gezien, sluit het Britse establishment aan beide zijden van de politiek en in de media instinctief de gelederen om zijn vrienden, zijn belangen en die van de militaire / industriële / beveiligingsbedrijf tegen buitenstaanders die beschamende feiten onthullen. Assange in het VK; Manning, Snowden en Max Blumenthal in de VS; en in Australië zijn Getuige K, Bernard Collaery, David McKnight en anderen slechts bijkomende schade.

De volledige uitleveringshoorzitting is gepland voor 25 februari 2020. Hoewel het verdrag tussen het VK en de VS uitlevering voor politieke delicten uitsluit, is dat duidelijk de bedoeling van beide regeringen. Ze willen Assange voor het leven achter de tralies!

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments