Assange: Welke wet is hierboven van toepassing?

Assange: Welke wet is hierboven van toepassing?

21 november 2019 0 Door Indignatie redactie

‘Niemand staat boven de wet’ is herhaaldelijk verteld aan Julian Assange voor Britse rechtbanken. Wat dat in feite betekent, is: ‘Je denkt dat je boven de wet staat en we hebben geen dingen meer om je van te beschuldigen, dus we gaan daar een voorbeeld van maken’.

De Australische premier Scott Morrison heeft de media ook verteld dat ‘niemand boven de wet staat’, zodat hij, net als zijn voorgangers in beide grote partijen, niet namens Assange tussenkomt met zijn Britse tegenhanger. Dankbaar voegde hij een seksistische scheur toe over Assange’s vriend en supporter Pamela Anderson, een Baywatch- ster. Maar hij legde niet uit – en werd niet gevraagd – welke wet Assange dacht dat hij boven was. Hij heeft geen Australische wet overtreden, Zweden heeft zijn verkrachtingszaak laten vallen, hij heeft zijn straf wegens schending van borgtocht in het VK uitgezeten en de VS heeft hem nog niet uitgeleverd op beschuldiging van spionage en verraad. Maar hij is nog steeds opgesloten.

Te laat gaat een groeiend aantal aanhangers van Assange stoutmoedig naar waar Ministers bang zijn om te betreden. Ze spreken zich om verschillende redenen uit, afgezien van het overduidelijke onrecht van de zaak tegen Assange. Ze realiseren zich dat hij duidelijk een slechte geestelijke en lichamelijke gezondheid heeft; dat president Trump die ooit van WikiLeaks hield, net zo graag de aanklacht wilde hebben als Hillary Clinton; en dat elke hoop dat het Britse recht zal zegevieren steeds vager wordt. Half november had PEN International grote locaties in Melbourne en Sydney met mensen die de Londense advocaat van Assange, Jennifer Robinson, wilden horen en ondervragen. Publieke demonstraties die hem ondersteunen, verspreiden zich, en dat nieuws ‘maakt hem aan het lachen’, zei Robinson.

Zowel Assange als Robinson hebben doodsbedreigingen ontvangen. Zijn vader zegt dat Assange op een strip is gezocht en in een ‘hotbox’ is geplaatst, waaruit hij ‘erg gestoord’ is geworden en zijn geboortedatum voor de rechtbank niet kon herinneren. Gebruikt in sommige militaire gevangenissen, zou de hotbox uitdroging en verwarring veroorzaken. Stel je voor wat er nog meer met hem kan gebeuren.

In oktober namen vier prominente Australiërs deel aan oproepen voor interventie namens Assange – zakenman Dick Smith, MP National Barnaby Joyce, MP Andrew Wilkie, en Bob Carr, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en premier van NSW. Carr zei dat het VK en de VS een terugslag uit Australië moeten verwachten, tenzij de uitleveringszaak wordt ingetrokken en de gevangenisomstandigheden in Assange niet onmiddellijk verbeteren. Wilkie heeft een meerpartijen-parlementaire vriendschapsgroep gevormd, ‘Bring Assange Home’. Het was dit soort politieke en publieke druk die uiteindelijk premier John Howard in 2007 dwong om in te grijpen voor de vrijlating uit Guantanamo gevangenis van beschuldigde terroristische medewerker David Hicks, lang nadat het VK en Canada hun onderdanen in 2003 hadden vrijgelaten.

Lees ook:  Wil Trump Iran Aanvallen Voordat Hij Zijn Kantoor Verlaat, En Zo Ja, Hoe?

Maar Australische politici met een gevestigde interesse om een ​​voorbeeld van Assange te zien, blijven dergelijke oproepen vooralsnog negeren. Ze doen dit om drie redenen: opeenvolgende regerings- en mediaverhalen zijn zo zwaar geïnvesteerd in de gefabriceerde perceptie over Assange dat ze moeite zouden hebben het weg te verklaren; ze zullen geen lid worden van een man wiens onthullingen Australië en zijn bondgenoten in verlegenheid hebben gebracht; en ze verbergen zich liever achter de schijn van Britse en Amerikaanse gerechtigheid zijn gang laten gaan. Toch wilden ze graag ingrijpen in de gevallen van Australiërs die vastgehouden werden in China, Indonesië, Egypte, Thailand en Bulgarije.

Britse gerechtigheid is niet in zijn beste licht verschenen in de Assange-saga. Britse officieren van justitie hebben tevergeefs op hun Zweedse collega’s gedrukt om de verkrachtingszaak niet te laten vallen en eisten later dat ze het zouden herstellen, ook zonder succes. Britse politie is de ambassade van Ecuador binnengekomen om Assange te verwijderen, kennelijk in strijd met het Verdrag van Wenen. Hij werd onmiddellijk belast met het breken van de borgtocht en gevangen gezet in de streng beveiligde Belmarsh Prison, geïsoleerd. Hij is opgenomen in de ziekenhuisfaciliteit voor wat volgens de speciale VN-rapporteur voor foltering levensbedreigende gevolgen zijn van psychologische mishandeling in Engeland.

Een rechter, Vanessa Baraitser, die de gevangenisstraf opnieuw opzette na zijn borgtocht, zei dat hij waarschijnlijk zou onderduiken, had een belangrijk detail verkeerd. Toen ze verrassend zei dat hij ‘door Zweden was aangeklaagd’, corrigeerde Assange haar, maar zijn tussenkomst verscheen niet in het transcript van de rechtbank . Een andere hogere rechter, de hoofdmagistraat die hem in de eerste plaats naar Belmarsh stuurde, Emma Arbuthnot, vertelde hem dat niemand boven de wet staat.

Lady Arbuthnot’s echtgenoot James is een voormalige minister van Defensie die nauwe militaire banden onderhoudt. Tot eind vorig jaar zat Lord Arbuthnot in het bestuur van het IRM-adviesbureau voor cyberbeveiliging. Hun zoon Alexander is vice-president en cyberveiligheidsadviseur van een private equity-onderneming Vitruvian Partners. Het bedrijf is een grote investeerder in Darktrace, een operatie opgericht door GCHQ en MI5, wiens personeel bestaat uit collega’s van MI6, het ministerie van Defensie, het Amerikaanse National Security Agency en de CIA – de agentschappen die Assange willen vervolgen voor het publiceren van hun geheimen.

Lees ook:  Julian Assange en het gezicht van het Imperium: dag één van de uitleveringshoorzittingen

Darktrace heeft 40 kantoren over de hele wereld, die lekken willen voorkomen door insiders van het soort gegevens dat WikiLeaks en Edward Snowden hebben gepubliceerd. Alexander Arbuthnot was voorheen hoofd van de wereldwijde verkoop voor Symantec, een Amerikaans bedrijf voor cyberbeveiliging en anti-datalekken, dat Chelsea Manning als ‘kwaadaardige insiders’ ziet. Zijn doel bij Symantec was om ‘een herhaling van WikiLeaks te voorkomen’ (Matt Kennard en Mark Curtis, The Daily Maverick , 15 november 2019. Daily Maverick.co.za).

De CIA, die bezig is WikiLeaks ‘neer te halen’, heeft audio- en video-opnamen van Assange’s privébijeenkomsten in de ambassade van Ecuador, inclusief met zijn advocaten. Jennifer Robinson bevestigde in Sydney dat een werknemer van een Spaans beveiligingsbedrijf hen had verstrekt, en Assange heeft juridische stappen tegen het bedrijf genomen.

Naast de vraag of er een belangenconflict ontstaat door de financiering van sommige reizen van Lady Arbuthnot, moet haar objectiviteit als rechter in de zaak van Assange twijfelachtig zijn op basis van de vroegere en huidige activiteiten van haar man en zoon. Wat niet betekent dat het in vraag zal worden gesteld: zoals we sinds Tony Blair hebben gezien, sluit het Britse establishment aan beide zijden van de politiek en in de media instinctief de gelederen om zijn vrienden, zijn belangen en die van de militaire / industriële / beveiligingsbedrijf tegen buitenstaanders die beschamende feiten onthullen. Assange in het VK; Manning, Snowden en Max Blumenthal in de VS; en in Australië zijn Getuige K, Bernard Collaery, David McKnight en anderen slechts bijkomende schade.

De volledige uitleveringshoorzitting is gepland voor 25 februari 2020. Hoewel het verdrag tussen het VK en de VS uitlevering voor politieke delicten uitsluit, is dat duidelijk de bedoeling van beide regeringen. Ze willen Assange voor het leven achter de tralies!

Lees ook:  #ExposeBillGates explodeert op Twitter terwijl complottheoretici beloven het Covid-19-vaccin te vermijden dat verbonden is met miljardair
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments