Hoe hiphop de Yellow Vest-beweging in Frankrijk kleurt

Hoe hiphop de Yellow Vest-beweging in Frankrijk kleurt

22 november 2019 0 Door Indignatie redactie

De unieke geschiedenis van de Franse hiphop heeft de stedelijke cultuur gevormd, en nu zorgt het ervoor dat de jeugd van de lang verwaarloosde woonwijken van het land zich kan aansluiten bij de Yellow Vest-beweging.

“De woede van de mensen, ik zie het elke zaterdag”, begint de songtekst van het nummer van D1ST1, Gilets Jaunes. 

In een video die eerder dit jaar werd uitgebracht en die miljoenen views op sociale media opleverde, ziet Jimmy barricades doorkruisen te midden van de mist van traangas. 

De Gilets Jaune , of gele vesten, samen met barricades en traangas zijn de kenmerken geworden van de protestbeweging die Frankrijk het afgelopen jaar heeft aangegrepen. 

“Ik gebruik rap om mensen te helpen lid te worden van de Yellow Vest-beweging, ik gebruik eenvoudige woorden die tot iedereen spreken en iedereen komt in de muziek terecht,” vertelt Jimmy aan TRT World . 

Hij rapt vandaag misschien over de sociale problemen van Frankrijk, maar in zijn jeugd zou je hem kunnen zien spijbelen in het Saint-Cyprien district van Toulouse. 

“Zelfs mensen die niet van rap hielden, vertelden me dat ze dit stuk leuk vonden,” zegt hij over het nummer van Gilets Jaunes. Sindsdien maakt Jimmy, zoals hij graag wordt genoemd, andere nummers over de Yellow Vest-beweging. Zijn laatste herdenkt het eerste jubileum .

rapper yellow vestD1ST1’s nummer op de Gilets Jaunes (Screenshot via YouTube)

Jimmy is 29 jaar oud, en zijn teksten smeken zowel jong als oud om zich bij de beweging aan te sluiten in het gezicht van wat hij beschrijft als een “boycot” in de media en pogingen van de autoriteiten “om ons te verbieden te protesteren”. 

“Er zijn maar een paar gele vesten nodig totdat we beetje bij beetje bewegen, mobiliseren, Frankrijk zich organiseert,” rapt hij. 

En beetje bij beetje bracht de Yellow Vest-beweging op zijn hoogtepunt honderdduizenden de straat op.

Hiphop als weerstand

Cruciaal is dat hiphop een middel is om gemarginaliseerde mensen in de Franse woonwijken of banlieues te galvaniseren en een politieke context te creëren om muziek te produceren die tot hun frustraties spreekt.

Toen de Yellow Vest-beweging in november vorig jaar uitbrak en het presidentschap van Emmanuel Macron schudde, beschreef velen het destijds als het gemompel van een voornamelijk landelijke, blanke bevolking.

“Mensen moeten echter onthouden dat een van de grondleggers van de Yellow Vest-beweging Priscillia Ludosky was, die een zwarte vrouw is, ze was een toonaangevende oprichter voordat de beweging op de grond begon,” zegt Rokhaya Diallo, een schrijver en filmmaker gevestigd in Parijs. 

De 34-jarige Ludosky startte een online petitie op 28 mei 2018, waarin werd opgeroepen tot: “Lagere belastingen op essentiële goederen, de uitvoering van het referendum over het burgerinitiatief, lagere pensioenen en salarissen van hoge ambtenaren en gekozen ambtenaren.

Ludosky’s verzoekschrift, dat verre van strikt de klachten van blanke plattelandsbewoners weerspiegelde, sloeg ook bij Franse stedelingen op.

rapper yellow vestD.Ace “Tensions Sociales” of Social Tensions is een freestyle in de Gilet Jaune-beweging. (Screenshot van YouTube)

De video Social Tensions van hiphopartiest D. Ace is een freestyle in de Yellow Vest-beweging en weerspiegelt veel van de thema’s van de originele Ludosky-petitie. De video heeft tot nu toe meer dan negen miljoen views verzameld.

D. Ace wordt lyrisch en zegt: “Je belast ons meer dan we winnen, als je kon, zou je onze ziel nemen zolang je er bent, we werken meer om minder te winnen, verandering is nu niet.” 

Het refrein van “Laat me mijn gele vest plaatsen” om “mijn ideeën te verdedigen” opent het pad om jonge mensen in staat te stellen hun ontevredenheid te kanaliseren om actief deel te nemen aan de bredere beweging. 

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling stelt de jeugdwerkloosheid in Frankrijk op meer dan 20 procent , in de banlieues is dit meer dan 24 procent , een koppig hoog aantal dat opeenvolgende regeringen niet hebben verbeterd.

Hoewel de Yellow Vest-protesten nooit een monolithische beweging met een vaste hiërarchie zijn geweest, strekt hun aantrekkingskracht zich uit over het sociale spectrum, waardoor de kloof tussen platteland en stad in Frankrijk wordt blootgelegd, maar ook de inclusiviteit van de beweging wordt getoond.

In haar boek Beyond Subculture: Pop, Youth and Identity in a Postcolonial World beschrijft Rupa Huq de rol die hiphop speelt als een middel voor politieke en sociale mobilisatie in Frankrijk en als een “krachtig tegenwicht voor de centraliserende en integrerende Franse natie -staat”.

Frankrijk was een vroege adopter van de zwarte Amerikaanse kunstvorm van hiphop en is vandaag de tweede grootste markt na de VS. Hoewel geïnspireerd door de muziek van over de Atlantische Oceaan, is het ook in opstand gekomen tegen de Amerikaanse overheersing.

De mainstream Franse hiphop heeft, in tegenstelling tot zijn Amerikaanse tegenhanger, nog steeds een sterke protestcultuur, een identiteit die is ontstaan ​​uit frustratie in de buitenwijken van Frankrijk en die zich verzet onder het gewicht van ongelijkheid, racisme en andere onopgeloste sociale spanningen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Privéjets en smeergeld: Thierry Baudet deed in OP1 zijn exitstrategie uit de doeken

“Hiphop heeft altijd centraal gestaan ​​in het sociale bewustzijn in Frankrijk”, zegt Diallo van TRT World , eraan toevoegend dat “de eerste mainstream hiphopshow in Frankrijk werd uitgezonden in 1984”, voornamelijk gebruikt door jongeren om zich uiten. 

“Hip-hop is nog steeds de kern van het uiten van sociale kwesties in Frankrijk, met name voor mensen uit arme buurten om zich te uiten, hun waarheid te vertellen en staatsinstellingen te trotseren.”

rapper yellow vestEen Franse politieagent die zich op een woonwijk in Grigny bevindt. (AFP)

De Franse samenleving bewust maken van de  banlieues

Politiegeweld, discriminatie en achterstelling littekens in de buitenwijken van Frankrijk, voornamelijk bewoond door immigranten en de kinderen van immigranten van Arabische en Afrikaanse afkomst.

Franse politici hebben in het verleden de inwoners beschreven als ‘uitschot’ en ‘misdadigers’, wat het wantrouwen jegens de centrale staat heeft ontstoken. 

Terwijl de Franse samenleving steeds meer geschokt werd door brutaliteit door de politie, waardoor honderden demonstranten van Yellow Vest verschrikkelijke verwondingen opliepen en meer dan 15 demonstranten het oog verloren en verschillende doden vielen – zagen de mensen in de banlieues iets bekender. 

“Het probleem dat wordt gedeeld door de mensen van de banlieues en de gele vesten is wreedheid door de politie”, zegt Diallo. “[Het] heeft licht geworpen op politiegeweld dat niet echt werd begrepen door de grotere bevolking in Frankrijk.” 

Hiphopartiest Bilar begreep dit gevoel van ontwaken snel.

“Mijn muziek is gericht tot dat deel van de mensen die hun ogen hebben geopend”, zegt Bilar tegen TRT World .

“Onze leiders en ons politieke systeem dienen alleen als een rookgordijn om de oligarchie achter macht te verbergen, echte macht is verborgen en lobbyisten hebben meer impact dan de kiezers.”

Bilar, zijn naam van het muziekpodium, heeft verschillende liedjes geschreven, die honderdduizenden weergaven hebben opgeleverd die de diepe sociale onderstromen van de Yellow Vest-beweging aanpakken.

De drie acts, ” Government “, ” Democracy ” en het ” The work of the Black ” geproduceerd in het afgelopen jaar op de rug van de Yellow Vest-beweging zijn een scherpe en vernietigende kritiek op de “hypocrisie waarin we leven” en noties van de ‘diepe staat’ waarvan hij gelooft dat deze de stem van zijn generatie onderdrukt.

“Links of rechts is het een valse strijd,” zegt Bilar van het politieke systeem van Frankrijk. “De realiteit is dat de basis tegen de top is. Het zijn alleen wij, de mensen, wij verontwaardigd, collectief, met het gele vest als een gemeenschappelijk symbool. ”

rapper yellow vestCover van hiphopartiest Bila. (Screenshot via YouTube)

Bilar en anderen die voor dit artikel zijn geïnterviewd, erkennen de moeilijkheid waarmee de Yellow Vest-beweging wordt geconfronteerd om een ​​overtuigende kracht te blijven te midden van concurrerende, soms tegenstrijdige eisen. 

Het gedecentraliseerde karakter van de beweging is zowel een sterkte als een zwakte.

Velen zijn het nog steeds over minstens enkele punten eens, niet in de laatste plaats over de toenemende ongelijkheid van kansen in Frankrijk, waardoor degenen die verder op de sociale ladder zijn geraakt, zonder onderscheid worden getroffen.

“De rijkdomongelijkheid en het politieke wanbeheer van de gemeenschap … is nog nooit zo zichtbaar geweest. De afwezigheid van economische en politieke soevereiniteit is nog nooit zo zichtbaar geweest ”, zegt Bilar – een indicator van enkele trends in andere ontwikkelde landen waar globalisering steeds meer wordt afgewezen.

“Het sociale systeem in Frankrijk wordt getransformeerd en gewist door Emmanuel Macron, en dat beïnvloedt zowel de landelijke als de stedelijke gebieden van Frankrijk”, zegt Diallo. 

Rap als medium is een essentieel verbindingspunt geworden dat de banlieues een connectie geeft met de bredere Yellow Vest-beweging, en de Franse regering is zich hiervan bewust .

De rusteloze dynamiek van de Franse hiphopscene is er een die ernaar streeft Frankrijk opnieuw te vormen als een multi-etnische inclusieve staat in het licht van de culturele assimilatie-tendensen van het land. 

Het is echter mogelijk dat de staat de jeugd van het land nog niet heeft ingehaald.

Taha Bouhafs, 22, een Parijzenaar in de voorhoede van de Yellow Vest-beweging zegt: “Vaak is de reactie van de staat en politici op hiphopmuziek minachting, afwijzing en soms censuur.” Lees ook:  Baudet vs Binnenhof 0-0

Comments

comments