Zweedse terugtrekking toont het geval van Bogus Case voor Assange’s detentie

Zweedse terugtrekking toont het geval van Bogus Case voor Assange’s detentie

22 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Julian Assange zou zijn leven moeten leiden als een vrij man, genieten van zijn gezin, frisse lucht inademen en zijn bekroonde journalistiek en publicaties kunnen voortzetten.

Dat is de enige conclusie die men moet trekken uit de aankondiging van deze week door Zweedse officieren van justitie dat ze bijna tien jaar geleden een voorlopig onderzoek hebben gedaan naar beschuldigingen van zedendelicten tegen Assange.

Dit is de tweede keer dat de Zweedse autoriteiten hun onderzoek staken wegens “gebrek aan bewijs”. Toch heeft Assange vanwege deze misleidende beschuldigingen en misbruik van een behoorlijke rechtsgang al meer dan zeven jaar vastgehouden en zijn vrijheid ontnomen.

De Australische oprichter van Wikileaks en zijn wereldwijde aanhangers hebben altijd beweerd dat de Zweedse, Britse en Amerikaanse regeringen een gemene samenzwering voerden om hem in de val te lokken. De eerste geslachtsclaims tegen Assange door twee Zweedse vrouwen in 2010 waren dun en tegenstrijdig; er zijn aanwijzingen dat de klachten door de Zweedse politie werden behandeld.

Het uiteindelijke doel was altijd Assange te vervolgen voor baanbrekende journalistiek die troepen oorlogsmisdaden blootlegde die door de VS en zijn Britse bondgenoot werden begaan. Bovendien legden Wikileaks veel meer misdaden en corruptie bloot, zoals illegale wereldwijde bespionering van alle burgers door Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten, evenals talloze diplomatieke intriges tegen buitenlandse staten.

Assange moest dus worden vernietigd door de Amerikaanse en Britse staatscriminelen om te dienen als een waarschuwing tegen andere onafhankelijke journalisten.

Om de nepzaak van zedendelicten en mogelijke uitlevering aan Zweden en vandaar naar de VS te voorkomen, zocht Assange asiel in de Ecuadoraanse ambassade in Londen in 2012. Hij bood herhaaldelijk aan om samen te werken met Zweedse officieren van justitie via videolink, maar zij weigerden. Britse politie belegerde de ambassade bijna zeven jaar lang, waardoor Assange in een kleine kamer moest wonen met weinig bezoekers en beperkte communicatie met de buitenwereld. Het blijkt ook dat hij werd bespioneerd door Amerikaanse inlichtingendiensten, schijnbaar in samenwerking met de Ecuadoraanse ambassade. Alles bij elkaar genomen was het een ernstige schending van asielrechten en een eerlijk proces.

Lees ook:  Wat gaat er gebeuren zonder vrijheid van meningsuiting?

Toen een nieuwe pro-Amerikaanse Ecuadoraanse regering meewerkte aan het afschaffen van de asielstatus, stormde de Britse politie de ambassade in april van dit jaar en bestormde Assange naar een gevangenis met maximale beveiliging. Hij wordt nog steeds in afzondering vastgehouden in afwachting van een uitleveringsproces volgend jaar aan de VS, waar hij wordt beschuldigd van spionage en mogelijk 175 jaar gevangenisstraf.

De officiële Britse reden om Assange in april in hechtenis te nemen was dat hij in 2012 de borgtocht over de Zweedse zaak had overgeslagen. Hij werd veroordeeld tot 50 weken voor wat een kleine borgtochtovertreding was. Het blijkt nu dat de Zweedse autoriteiten geen rechtszaak hebben tegen Assange. Dus waarom werd hij gevangengezet nadat hij uit de Ecuadoriaanse ambassade was gesleept? Zijn onbepaalde hechtenis is een travestie van gerechtigheid en wettelijke normen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe vader van Assange en de speciale VN-rapporteur Nils Melzer hebben de afgelopen weken gewaarschuwd dat zijn leven in gevaar is door de extreme omstandigheden van ontbering en psychologische marteling.

Tijdens zijn laatste rechtszitting in oktober was de 48-jarige Assange nauwelijks in staat zijn naam te verwoorden. Het is duidelijk dat zijn gevangenschap bedoeld is om hem fysiek en mentaal te breken. Een van zijn aanhangers in de rechtbank, de beroemde journalist John Pilger, zei dat het een schokkende ‘show-trial’ was waarin de eeltige beraadslagingen van de Britse rechter duidelijk werden geleid door onbekend personeel van de Amerikaanse ambassade die naast de rechterbank zaten.

Lees ook:  De Amerikaanse politie-staat is nu onmiskenbaar: de Assange-zaak

Het is overduidelijk dat de gruwelijke behandeling waaraan Julian Assange wordt onderworpen, een middeleeuwse achtige heksenjacht is. De grof extreme omstandigheden waaraan hij lijdt, zijn volledig buiten proportie met zijn vermeende activiteit, of de nu verouderde seksclaims door twee Zweedse vrouwen, of de laatst aangehaalde aantijgingen door de Amerikaanse overheid van “spionage”.

Assange’s vervolging komt eenvoudig door zijn waarheidsgetrouwe journalistiek. Zijn ontkenning van wettelijke rechten en zijn opsluiting onder martelende omstandigheden zijn grimmig bewijs van het barbaarse karakter van de Amerikaanse autoriteiten en hun Britse en Zweedse samenzweerders.

Het feit dat Zweedse officieren van justitie hebben aangekondigd dat na bijna 10 jaar dubieuze claims tegen Assange te ‘onderzoeken’, dit het schandaal van zijn detentie en marteling aantoont.

De bijna stilte van de westerse nieuwsmedia is ook beschamend. Jarenlang hebben ze de valse claims tegen Assange afgelegd en hem gesmeerd als een “pervert”. Die uitstrijkjes dienden om de gruwelijke agenda van de Amerikaanse en Britse regeringen voor het vernietigen van Assange te bevorderen.

Nu de Zweedse officieren van justitie eindelijk hun geslachtsdelict tegen Assange hebben laten vallen, is er een schandalige onverschilligheid onder de westerse rechtszaken die eerder Assange als schuldig hebben veroordeeld.

De westerse mensenrechten-NGO’s worden ook in beschuldiging gesteld door hun relatieve zwijgen over het lot van Julian Assange, maar deze zelfde NGO’s zijn maar al te bereid om buitenlandse staten te veroordelen voor vermeende mensenrechtenschendingen wanneer het de agenda’s van de westerse regeringen past. Hun selectieve bezorgdheid illustreert wie hun deuntje belt.

Lees ook:  Een document dat bewijst dat het 'Westen' een criminele organisatie is: We zijn echt niet de goeden

Internationale publieke protesten en campagnes van journalistieke vakbonden en verenigingen, evenals VN-organen, moeten de onmiddellijke vrijlating van Julian Assange eisen.

Zijn principiële, onverschrokken journalistiek veranderde letterlijk de wereld en hoe we het begrijpen. Wikileaks en moedige klokkenluiders zoals Chelsea Manning en Edward Snowden schijnen een kritisch licht op de misdaden begaan door Washington en zijn NAVO-bondgenoten. Burgers over de hele wereld zijn gemachtigd door de blootstelling van hypocrisie, bedrog en corruptie. Assange et al. Legden de keizer bloot zonder kleren.

Dit is veel groter dan het individuele lot van Julian Assange, hoe dodelijk ernstig ook. Onafhankelijke journalistiek, vrijheid van meningsuiting, waarheid en rechtvaardigheid voor iedereen staat op het spel.Comments

comments