De migratiecrisis nieuw leven inblazen: Turkije bedreigt Europa met gigantische vluchtelingenstromen

De migratiecrisis nieuw leven inblazen: Turkije bedreigt Europa met gigantische vluchtelingenstromen

23 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu dreigt Europa te verdrinken in een recente stroom vluchtelingen als Turkse burgers geen visumvrije toegang tot de Europese Unie krijgen. Er wonen momenteel naar schatting 3,5 miljoen migranten en vluchtelingen in Turkije, voornamelijk Syriërs, Irakezen en Afghanen. Veel van deze mensen zouden naar Duitsland emigreren als ze de kans kregen.

Turkije heeft gedreigd de sluizen van massamigratie naar Europa te heropenen als Turkse onderdanen geen visumvrije toegang tot de Europese Unie krijgen. De EU stemde in met visumliberalisering in een EU-Turkije-migrantenovereenkomst van maart 2016, waarin Ankara beloofde de toestroom van migranten naar Europa te stoppen.

Europese ambtenaren staan ​​erop dat hoewel Turkije de toestroom van migranten heeft verminderd , het nog niet aan alle vereisten voor visumliberalisatie heeft voldaan. Bovendien hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op 15 juli besloten de besprekingen over de top met Ankara te beëindigen in het kader van sancties voor Turkse olie- en gasbronnen voor de kust van Cyprus.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Çavuşoğlu zei in een interview met de Turkse tv-zender TGRT Haber op 22 juli dat Turkije de immigratieovereenkomst verlaat omdat de EU zijn belofte om 26 Europese landen visumvrije toegang te verlenen aan Turkse paspoorthouders niet is nagekomen. “We hebben de overnameovereenkomst opgeschort”, zei hij. “We zullen niet wachten buiten de deur van de EU.”

De dag ervoor beschuldigde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu Europese landen ervan Turkije alleen te hebben gelaten met het migratieprobleem. In commentaren van staatsnieuwsbureau Anadolu waarschuwde hij : “We worden geconfronteerd met de grootste migratiegolf in de geschiedenis. Als we de sluizen openen, kan geen enkele Europese regering langer dan zes maanden meegaan. We adviseren hen om ons geduld niet op de proef te stellen. “

Over de migratieovereenkomst, die op 1 juni 2016 in werking is getreden, is haastig onderhandeld door Europese leiders die wanhopig de controle wilden over een crisis waarbij meer dan een miljoen migranten in 2015 naar Europa kwamen.

De overeenkomst beloofde dat de EU beloofde Turkije 6 miljard euro (6,7 miljard dollar) te betalen, visumvrij reizen naar Europa te verlenen aan 82 miljoen Turkse burgers en toetredingsgesprekken met Turkije over toetreding tot de EU. te hervatten. In ruil daarvoor stemde Turkije ermee in de toestroom van migranten naar Europa te stoppen en alle migranten en vluchtelingen die illegaal uit Turkije naar Griekenland komen terug te trekken.

Er wonen momenteel naar schatting 3,5 miljoen migranten en vluchtelingen in Turkije, voornamelijk Syriërs, Irakezen en Afghanen. Veel van deze mensen zouden waarschijnlijk naar Europa emigreren als ze de kans kregen. In reactie op de opmerkingen van Çavuşoğlu benadrukte EU-woordvoerder Natasha Bertaud dat de voortdurende uitvoering van de EU-Turkije-overeenkomst door Turkije een voorwaarde blijft voor visumliberalisering. Turkse functionarissen hebben de EU herhaaldelijk beschuldigd van niet-nakoming van haar deel van de overeenkomst, met name met betrekking tot visumliberalisering en toetreding tot de EU.

In het kader van de overeenkomst hebben Europese ambtenaren zich ertoe verbonden de visumvrije toegang voor Turkse onderdanen tot de Schengen (grenzeloze) paspoortzone uiterlijk op 30 juni 2016 te bespoedigen en de vastgelopen onderhandelingen over het EU-lidmaatschap eind juli 2016 te hervatten.

Om in aanmerking te komen voor de visumvrijstelling, moest Turkije uiterlijk op 30 april 2016 aan 72 voorwaarden voldoen. Deze omvatten: aanpassing van de beveiligingskenmerken van Turkse paspoorten aan EU-normen, uitwisseling van informatie over vervalste en frauduleuze documenten die worden gebruikt voor binnenkomst in de EU, en het verlenen van werkvergunningen aan niet-Syrische migranten in Turkije.

Europese ambtenaren zeggen dat hoewel Turkije aan de meeste van zijn voorwaarden heeft voldaan, het de belangrijkste niet heeft gehaald: de versoepeling van zijn strenge anti-terrorismewetten, die critici van Turkse president Recep Tayyip Erdoğan het zwijgen opleggen.

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli 2016 zijn meer dan 95.000 Turkse burgers gearresteerd en zijn minstens 160.000 ambtenaren, leraren, journalisten, politieagenten en soldaten door verschillende staatsinstellingen vrijgelaten of geschorst .

In reactie op de zuivering heeft het Europees Parlement op 13 maart 2019 opgeroepen tot opschorting van de EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije. “Hoewel het toetredingsproces van de EU aanvankelijk een sterke motivatie was voor hervormingen in Turkije, is er de laatste jaren een duidelijke achteruitgang van de rechtsstaat en de mensenrechten”, luidt de aangenomen tekst.

Turkije was beloofd in september 1963 voor de eerste keer het EU-lidmaatschap, toen zij een “associatieovereenkomst” de oprichting van een douane-unie was ondertekend om de weg voor een eventuele toetreding tot de EU te effenen. Turkije heeft in april 1987 officieel het EU-lidmaatschap aangevraagd en de toetredingsonderhandelingen zijn gestart in oktober 2005.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Speculatie dood Erdogan blijft onbevestigd of ontkend

De toetredingsonderhandelingen van Turkije liepen in december 2006 uiteen nadat de Turkse regering weigerde Turkse havens en luchthavens open te stellen voor handel vanuit Cyprus. Sindsdien zijn de gesprekken steeds opnieuw onderbroken, maar het proces werd gestopt door politieke oppositie, onder meer vanuit Frankrijk en Duitsland.

Als Turkije tot de EU toetreedt, zou het Duitsland inhalen en het meest dichtbevolkte EU-lid worden. Als gevolg hiervan zou het grootste lid van de EU moslim zijn. Sommige Europese ambtenaren hebben gewaarschuwd dat de toetreding van Turkije Europa zou “imploderen” en “islamiseren”.

Voormalig Franse president Nicolas Sarkozy heeft gezegd dat Turkije geen plaats in de EU heeft. In een interview met het Franse nieuwszender iTélé in februari 2016 uitte hij gevoelens waarvan wordt aangenomen dat ze door veel Europeanen worden gedeeld:

“Turkije heeft geen plaats in Europa. Ik ben altijd bij die positie gebleven, het is gebaseerd op gezond verstand. Dat betekent niet dat ik iets tegen de Turken heb. We hebben ze nodig, ze zijn onze bondgenoten in de NAVO. Maar als we beginnen uit te leggen – dat Turkije in Europa is – moet aan Europese studenten worden verteld dat de Europese grens in Syrië ligt. Waar is gezond verstand?

“Dat is het niet alleen. Wat is het idee achter Europa? Europa is een unie van Europese landen. De vraag is heel eenvoudig, ook geografisch, is Turkije een Europees land? Turkije heeft slechts één oever van de Bosporus in Europa. Kan Turkije cultureel, historisch en economisch als een Europees land worden beschouwd? Als we dat zeggen, willen we de dood van de Europese Unie. “

Erdoğan zei op 9 mei 2019 dat Turkije echt tot de EU wilde toetreden. In een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken werd opgemerkt:

“Turkije houdt vast aan zijn doelstelling van EU-lidmaatschap en zet zijn inspanningen in dit verband voort … Onze verwachting voor de EU is Turkije op gelijke voet te behandelen met andere kandidaat-lidstaten en te onderhandelen over politieke barrières die een technisch proces zijn moet …

“Hoewel onze toetredingsonderhandelingen politiek worden geblokkeerd, zet Turkije resoluut zijn inspanningen voort om zich aan de EU-normen aan te passen. Tijdens de vergadering van vandaag hebben we de nieuwste ontwikkelingen in Turkije gepresenteerd en overeenstemming bereikt over de stappen die in de toekomst moeten worden gezet.

“De voltooiing van het dialoogproces voor visumliberalisering, waardoor onze burgers zonder visum naar het Schengengebied kunnen reizen, is onze topprioriteit.”

Zelfs als Turkije aan alle eisen van de EU voldoet, is het onwaarschijnlijk dat Turkse onderdanen in de nabije toekomst visumvrij reizen zullen krijgen. Op 15 juli hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de voortgang in de betrekkingen tussen Turkije en de EU officieel gekoppeld aan Cyprus. Een door de Europese Raad op 15 juli goedgekeurde maatregel luidt :

“… de Raad betreurt het dat Turkije, ondanks herhaalde verzoeken van de Europese Unie om zijn illegale activiteiten in het oostelijke Middellandse Zeegebied te beëindigen, zijn boringen ten westen van Cyprus heeft voortgezet en is begonnen met verder boren in de Cypriotische wateren ten noordoosten van Cyprus. De Raad herhaalt de ernstige onmiddellijke negatieve gevolgen die dergelijke onwettige maatregelen hebben voor de hele reeks betrekkingen tussen de EU en Turkije. Hij herhaalt zijn oproep aan Turkije om af te zien van dergelijke acties, te handelen in de geest van goed nabuurschap en de soevereiniteit en soevereiniteit van Cyprus te respecteren in overeenstemming met het internationale recht. “

“Gezien het voortdurende en nieuwe onwettige boren van Turkije, besluit de Raad de onderhandelingen over de alomvattende luchtvaartovereenkomst op te schorten […] De Raad onderschrijft het voorstel van de Commissie om de pretoetredingssteun aan Turkije tegen 2020 te verminderen […].”

Europese ambtenaren hebben misschien gelijk als ze een harde houding aannemen tegenover Turkije, maar Ankara is goed gepositioneerd om chaos te maken voor de Europese Unie als zij daarvoor kiest. Europa lijkt zelfs gevangen te zitten in een situatie zonder winstbejag.

Wanneer de EU de visumvrijstelling goedkeurt, hebben tientallen miljoenen Turken onmiddellijke en ongehinderde toegang tot de pass-free zone van Europa. Critici van visumliberalisatie vrezen dat miljoenen Turkse staatsburgers naar Europa zouden kunnen emigreren. Het Oostenrijkse nieuwsmagazine Wochenblick meldt dat 11 miljoen Turken in armoede leven en “velen van hen dromen ervan naar Midden-Europa te verhuizen”.

Anderen geloven dat Erdoğan de visumvrijstelling ziet als een kans om het ‘Koerdische probleem’ van Turkije naar Duitsland te ‘exporteren’. Markus Söder, voorzitter van de christen-sociale unie, de Beierse zusterpartij van de christendemocratische unie van kanselier Angela Merkel, waarschuwdedat miljoenen Koerden klaar zijn om de visumvrijstelling te gebruiken om naar Duitsland te vluchten om aan de vervolging van Erdoğan te ontsnappen: “We importeren een Turkije-intern conflict. Uiteindelijk komen er minder migranten per boot, maar komen er meer per vliegtuig. “Aan de andere kant, als de EU de visumvrijstelling weigert en Turkije wraak neemt door de sluizen opnieuw te openen, dan zijn mogelijk honderdduizenden migranten uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten om terug te keren naar Europa.Lees ook:  Terrorisme uit Afrika: eindeloze oorlog en zijn alternatief

Comments

comments