Is koningin Maxima betrokken bij zaak Transavia-piloot Julio Poch?


Op maandag 18-11-2019 voelde de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam op verzoek van de advocaten Geert-Jan en Carry Knoops, de voormalig Transavia-directeur Michiel Meijer aan de tand.

Al in 2014 verklaarde Meijer via een videoverbinding tussen de Haagse rechtbank en het Argentijnse tribunaal, dat hem namelijk was verteld dat er ’hogere belangen’ speelden bij de uitlevering van Transavia-piloot Poch door Spanje aan Argentinië waarin Nederland een belangrijke rol speelde.

Meijer verklaarde aan de rechter-commissaris dat hij dit zo letterlijk uit de mond van toenmalig zaaksofficier van justitie, Guus Schram te hebben gehoord. Toen Meijer aan Schram vroeg of het Koninklijk Huis daar iets mee te maken had, maakte Meijer uit Schram´s lichaamstaal op dat dit inderdaad het geval was.

Waar gaat het om? Het gaat dus om hogere belangen die hebben meegespeeld in het proces tegen Julio Poch. In de 80-er jaren liet de Argentijnse dictator Jorge Videla zo’n 5000 politieke tegenstanders en gevangenen gedrogeerd boven zee levend uit vliegtuigen gooien en Poch werd daar mede van verdacht.

Met de aanhouding van Julio Poch is mogelijk een deal gesloten om Máxima’s vader Jorge Zorreguieta buiten de gevangenis-muren te houden. Daardoor kon het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en Máxima ongestoord doorgaan. Jorge Zorreguieta was staatssecretaris tijdens het Argentijnse Videla-regime. In dit vreselijke steekspel wordt door Poch´s advocaten Geert-Jan en Carry Knoops mogelijk de lange arm van het Koninklijk Huis gezien.

Dinsdag 19-11-2019 werden hoofdofficier van justitie Guus Schram en oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin door de rechter-commissaris verhoord. Guus Schram verklaarde aan de rechter-commissaris dat hij nooit heeft willen suggereren dat het Koninklijk Huis een belang had bij de vervolging van Julio Poch in Argentinië. Maar ik (webauteur Kees Koolmees) stel dat dit als een echt suggestief antwoord kan worden aangemerkt. Feitelijk zegt hij, ik heb het nooit gewild maar toch gedaan.

Hoe kan oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin met een ijzersterk geheugen dit vergeten

Dezelfde dag verklaarde oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin aan de rechter-commissaris: ´Geen enkele herkenning te hebben van de hogere belangen die tegenover oud Transavia-directeur Meijer werden genoemd´. Vraag is of Hirsch Ballin nu de hogere belangen van het Koninklijk Huis typeert als een hoger belang. Of vond hij dat buiten de hogere belangen van het Koninklijk Huis er wellicht nog hogere belangen waren. Dan kun je dit op deze manier zo aan de rechter-commissaris verklaren zonder in de gevarenzone van meineed te komen. Transavia-directeur Michiel Meijer had het immers over belangen (dus meervoud) gehad en niet over belang. Verder lijkt de uiterst slimme Hirsch Ballin het alleen maar te hebben over wat Guus Schram tegen Transavia-directeur Meijer heeft gezegd maar het niet te hebben over wat met hem persoonlijk als minister van Justitie ter ore is gekomen of met hem is besproken.

Overigens speelden er wel degelijk belangen van het Koninklijk Huis want Máxima (met zowel de Argentijnse als de Nederlandse nationaliteit) was ten tijde van de aanhouding van Poch in 2009 al door haar huwelijk prinses der Nederlanden geworden terwijl Poch´s aanhouding 4 jaar voor de ´geplande´ troonswisseling (2013) van Beatrix naar Willem-Alexander plaatsvond. Daartoe moest kennelijk alle aandacht worden afgeleid van Máxima´s vader Jorge Zorreguieta (minister het gruwelijke Argentijnse Videla-regiem) om in Nederland geen strafproces te ondergaan waarop trefzeker werd ingezet maar dat toch niet slaagde omdat het OM het afwees. De afleidingsmanoeuvre moest er kennelijk overduidelijk voor zorgen dat de aandacht naar Julio Poch werd verlegd.

Vallen bevorderingen van Schram toevallig zo samen?

Bijzonder detail is dat Schram van 2004-2019 bij het Landelijk parket/ Openbaar Ministerie werkte. In 2012 toen Schram daar nog steeds werkte werd daar de beslissing genomen om Jorge Zorreguieta niet te vervolgen voor oorlogsmisdaden. In datzelfde jaar klom Schram op tot plaatsvervangend hoofdofficier van justitie. En nu, in augustus 2019 (3 maanden voor zijn verhoor door de rechter-commissaris) werd Schram weer bevorderd, tot hoofdofficier van justitie bij het Functioneel Parket/ Openbaar Ministerie. Toeval?

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord