Vreemde spionage in het Balkan Casablanca, ook bekend als Servië

Vreemde spionage in het Balkan Casablanca, ook bekend als Servië

23 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Woensdag brak er een vreemde spionage uit in het Balkan Casablanca, ook bekend als Servië. Werden de NAVO-‘adviseurs ‘en verbindingspersoneel ingebed in het Servische legerbevel eindelijk op heterdaad betrapt door waakzame Servische contraspionage-agenten, geheimen onthullend? Niet deze keer. (Iets dergelijks gebeurde inderdaad in 2002; het was toen de voormalige stafchef Momcilo Perisic werd gevangenvoor de camera in een restaurant in Belgrado, die geheime informatie voor contant geld overhandigt aan Johnny-on-the-spot van de CIA, John Neighbor. zijn opmerkelijk vergelijkbaar. Het Perisic-fiasco was simpelweg reverse-engineered, waarbij de slechteriken dit keer niet ‘alle gebruikelijke verdachten’ waren, maar hun huidige geopolitieke tegenstanders en rivalen voor overheersende invloed in het Balkanmoeras.

Kortom, de voormalige Russische plaatsvervangende militaire attaché in Servië, Georgy Kleban, wordt ervan beschuldigd een Servische functionaris te hebben achtergelaten, voorlopig alleen geïdentificeerd als ‘Z. K, ‘op de parkeerplaats van een ander restaurant in Belgrado. Maar hoewel de Perisic-affaire vrij strak was, is wat ze in Amerika ‘een open en gesloten zaak’ noemen, de huidige kopie-kat vanaf het begin nogal ingewikkeld. Ten eerste lijkt het er niet op dat Servische ijverige tegenspionnen de zaak hebben overtreden. Er zijn geen beelden van Servische veiligheidsfunctionarissen die triomfantelijk hun nieuwste buitenlandse spionagevangst aankondigen, of van strenge overheidsfunctionarissen die beloven hun staatsgeheimen en de soevereiniteit van het land te beschermen. Beschamend genoeg brak het schandaal met een media-release door de Servische dienst van Radio Free Europe, banaal met kop ‘Russische inlichtingenofficier ontmoeting met een ‘Servische agent’ in Belgrado . ”(Samenzweringstheoretici zouden hier geen moed aan moeten ontlenen omdat we door RFE Boy Scouts op hun website zijn verzekerd dat“ in 1971 alle CIA-betrokkenheid eindigde . ”) Het RFE-verhaal ging viraal in een kwestie van uren. De drumbeat werd snel opgepikt door ” Blitz ” van Ringier in Belgrado en wie-weet-door-wie ” Guardian ” in Londen. De krantenpapierproductie ging vergezeld van een video van 2:41 minuten, met behulp van een bijschrift ” RUSSISCHE INTELLIGENTIEBUREAU DIE SERBIAN SPY ONTMOET – BEKIJK DIT “, dat tot nu toe een respectabele 230.000 views heeft geregistreerd.

Opgemerkt moet worden dat als Serviërs de primaire doelgroep van de video zouden zijn, de tot nu toe anonieme productie niet echt lovende kritieken kreeg. Eén lokale internetportaalcommentator merkte realistisch een van zijn culturologische tekortkomingen op: “Dat iemand in het midden van Belgrado een zak vol geld in zijn auto moet laten en naar een restaurant moet gaan … Onwerkelijk …” Op een ander portaal luidde een lezer: ” Is het denkbaar dat iemand dergelijke onzin zou publiceren? Russen betalen Servische officieren voor inlichtingeninformatie … Lieve God, wat een onzin! De grote meerderheid van het Servische volk zou die informatie gratis aan de Russen verstrekken. Ze nemen alleen geld van Angelsaksers. ‘Generaal Perisic bewees dat punt. Zoals ze zeggen, Vox populi, vox Dei .

Lees ook:  Zal de wereld weer normaal worden?

Toegegeven, de productiewaarden van de belastende video zijn somber. Maar wat nog belangrijker is: er kwamen vrijwel onmiddellijk twijfelachtige achtergronddetails naar boven. De video was niet recent opgenomen, maar in december 2018. Dus, op zijn minst, zit iemand op onverklaarbare lange tijd op deze explosieve informatie over Russische geheime schedel, misschien wachtend op het juiste moment om het vrij te geven. Het andere relevante detail dat naar voren kwam, ging over de betrokkenheid van de Britse outfit Bellingcat bij het naar verluidt identificeren van een van de protagonisten (of acteurs) als de Russische assistent militaire attaché, met behulp van zijn geavanceerde gezichtsherkenningsapparatuur.
Op dit punt is een pauze voor reflectie op zijn plaats. Bellingcat belt aan. Ja, het is dezelfde ‘burgerinformatie’-organisatie die in 2013 gegevens heeft verzonnen om de Syrische regering te betrekken bij de chemische aanval van Ghoutta . Daarna bevorderde het actief de betrokkenheid van Rusland bij het neerschieten van MH17 over de Donbass en speelde het een luidruchtige mediarol in de vermeende identificatie van twee Russen tijdens een bezoek aan Engeland terwijl GRU-agenten stuurden om te schilderen met een dodelijk gif de deurknop van de Skripal verblijf in Salisbury.

En hier worden de analogieën van Salisbury met de affaire Belgrado ‘merkwaardig en nieuwsgierig’, zoals de onnavolgbare woordenmaker Alice in Wonderland het zou hebben gezegd. Net als de ongelukkige Lt. Col. Kleban, zou het Salisbury-duo door Bellingcat zijn geïdentificeerd met behulp van geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie. De belastende banden van Kleban met GRU zouden vermoedelijk door Bellingcat zijn gelegd met behulp van soortgelijke technieken als die welke in de Salisbury-zaak werden toegepast, destijds algemeen aangeprezen als ” zeer waarschijnlijk “. Het adres van mevrouw Kleban werd ontdekt door deskundige speurders als een gebouw in Rusland dat werd gebruikt door de speciale troepen van het land (extreem vreemd voor een militair gezin!) Dat op zijn beurt door creatief redeneren verder verbonden was met de GRU.

Dus we hebben hier niet alleen een omgekeerd spiegelbeeld van het Perisische spionnenschandaal, met een omgekeerde toewijzing van rollen, maar ook een zielig falen van de verbeelding, dat MI6-chef Alex Jonger verstandiger zou zijn geweest om niet publiekelijk te prijzen . Is er iemand die serieus gelooft dat nadat een burgeruitrusting als Bellingcat hun makelaars in Salisbury zo gemakkelijk had ontmaskerd door ze te verbinden met veelzeggende woningen in Rusland, de doorgewinterde spionagechefs van GRU zo nalatig zouden zijn geweest om niet gelukkig te zijn met de verhuiskosten van mevrouw Kleban naar een minder compromitterend adres?

Oh, ja, en “verstopt in het volle zicht”, om een ​​zin te gebruiken waar Bellingcat’s oprichter Eliot Higgins dol op lijkt te zijn , er zijn een paar dingen. Niemand weet wie de zogenaamd belastende video heeft gemaakt en onder welke ingenieuze omstandigheden kan niemand met zekerheid zeggen wat “ZK” precies gaf aan de persoon die naar verluidt Kleban in een papieren zak was (was het een fles wodka of misschien slivovitz? ), de video is geüpload op YouTube door anonieme acteurs en toont geen van de verwachte tijd / datummarkeringen. De video is een Rorschach-afbeelding waaraan iedereen de betekenis kan toeschrijven die hij vooraf had gelezen. En last but not least, de bewerking was verschrikkelijk.

Wat de timing betreft, het volstaat op te merken dat speculaties over de aanstaande aankoop van Servië door Rusland van militair materieel, met name luchtverdedigingssystemen, in bepaalde kringen tot ontsteltenis hebben geleid. Zo heeft Servië ongetwijfeld de ondertekening van een handelsverdrag met de Euraziatische Unie , om maar een paar irriterende stoffen te noemen. Predrag Petrović van het Belgrado Center for Security Policy voegt meer dwingende elementen toe aan de timinghypothese door te wijzen op “een aantal mogelijkheden voor de oorsprong van de video, waaronder een openbaar signaal naar Servië over Russische infiltratie van westerse inlichtingendiensten, of een opstelling door de overheid om de aandacht af te leiden van een recent schandaal rond wapenhandel. “

Wat betreft waar deze spionagetriller ‘zeer waarschijnlijk’ werd bedacht, kunnen we dat gerust overlaten aan de lezers, die waarschijnlijk meer fantasie hebben dan de scenaristen van Bellingcat.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Als het op de Amerikaanse economie aankomt, wil iedereen de eer of de schuld op Donald Trump leggen

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Migrantencrisis 2.0 Wie is de schuldige en wat moet er gebeuren?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments