Bibi’s Get-out-of-Jail Card … Oorlog met Iran

Bibi’s Get-out-of-Jail Card … Oorlog met Iran

24 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Het lijkt meer dan toeval dat, terwijl de juridische strop rond de premier Benjamin “Bibi” Netanyahu wordt aangescherpt, Israëlische militairen opeens luchtaanvallen op Iraanse troepen in Syrië hebben opgevoerd.

Het spelen van de sterke rol op het gebied van nationale veiligheid en het winnen van een andere termijn als premier zou vervolging voorkomen in afwachting van corruptie .

Als Netanyahu uit zijn ambt wordt gezet, zal hij onmiddellijk worden berecht. Een daaropvolgende veroordeling voor alle aanklachten kan ertoe leiden dat hij tot 13 jaar gevangenisstraf krijgt. Er staat veel op het spel voor de oudere staatslieden van Israël. Op 70-jarige leeftijd is hij de langst dienende premier in de geschiedenis van de Israëlische staat, die al vier keer is gekozen.

Dus hoe langer hij als premier kan volhouden, hoe langer hij zijn dag voor de rechtbank kan uitstellen, omdat de leidende positie een zekere immuniteit biedt tijdens zijn ambt.

De huidige politieke impasse in Israël is een bijzonder gevaarlijke tijd voor Netanyahu. Na twee verkiezingen eerder dit jaar hebben noch Netanyahu, noch zijn naaste rivaal Benny Gantz een coalitieregering kunnen vormen. Netanyahu is nog steeds de zittende premier. Maar wetgevers zouden in de komende weken op een nieuwe premier kunnen stemmen, of anders falen dat het land gedwongen wordt naar een derde verkiezing te gaan in maart volgend jaar.

Hoe dan ook, Netanyahu moet in functie blijven als hij de rechtszaak in het lange gras wil gooien. Dat betekent dat de verleiding voor de heethoofdige commando-politicus steeds sterker zal worden om veiligheidsspanningen op te bouwen met Iran en Syrië, evenals met de naburige Palestijnen. Netanyahu heeft altijd stemmen verzameld door zichzelf te presenteren als de grote verdediger van Israëliërs.

In de afgelopen week, als een drie-jaar strafrechtelijk onderzoek met ladingen worden gesloten geuit tegen Netanyahu voor omkoping, fraude en misbruik van macht voor de gunstige invloed van de media, de Israëlische strijdkrachten onder zijn commando gelanceerd dodelijke luchtaanvallen tegen Iraanse doelen in Syrië. Uit rapporten bleek dat ongeveer 23 mensen werden gedood, van wie de meeste Iraanse militairen waren die tot de elite Quds Force behoorden. Hoewel Syrische media beweerden dat de meeste aanvallen werden onderschept. Of het Iraanse personeel nu is vermoord of niet, de Israëlische bedoeling is om Teheran uit te lokken.

Met name Israëlische militairen bevestigen of ontkennen meestal niet wanneer ze luchtaanvallen uitvoeren op Syrië of buurlanden. Deze week waren Israëlische leiders, waaronder Netanyahu, echter aan het opscheppen over de stakingen.

Netanyahu zei: “Ik heb duidelijk gemaakt dat iedereen die ons aanvalt, ze zal aanvallen. Dat is wat we vanavond [20 november] hebben gedaan voor militaire doelen van de Iraanse Quds Force en Syrische militaire doelen. “

De Israëliërs beweren dat ze reageerden op raketten afgevuurd vanaf de Golanhoogte. Maar het lijkt erop dat die raketten dagen eerder waren uitgelokt door eerdere Israëlische aanvallen op Syrië.

Er is meer dan een vermoeden dat Israël het voorwendsel orkestreerde voor een opflakkering in geweld. Het doel is om Netanyahu zijn oorlogsmedailles te laten afstoffen en zijn spieren te buigen voor het electoraat.

Zo’n truc past in hoe Netanyahu de afgelopen maanden de oorlogsretoriek heeft aangezwengeld. Voor de verkiezingen dit jaar in maart en september heeft hij verklaard dat zijn regering, als hij wordt herkozen, grote delen van het Palestijnse grondgebied op de Westelijke Jordaanoever zou annexeren. Ondanks internationaal recht en VN-resoluties die Israëlische nederzettingen als illegaal bestempelen.

Lees ook:  Sancties zijn "genocidaal" en het "favoriete wapen" van Amerika

De Amerikaanse president Donald Trump verplichtte Netanyahu’s verkiezingen toen het Witte Huis op 18 november aankondigde dat Washington voortaan alle Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied als legitiem erkende. Veranderde deze Trump het Amerikaanse beleid om zijn vriend Bibi te helpen redden, wetende dat het aanklager onderweg was?

In de afgelopen maand hebben de Israëlische troepen ook luchtaanvallen op Gaza geëscaleerd waarbij tientallen burgers zijn gedood, waaronder gezinnen en kinderen. Netanyahu heeft cynisch de angsten onder de Israëli’s opgewonden voor raketaanvallen door Palestijnse militanten in de belegerde Gazastrook. Een dichtbevolkt gebied van 1,8 miljoen mensen die in armoede leven, beroofd van zoet water en elektriciteit, vanwege het militaire cordon van Israël.

Maar door de spanningen met Iran op zo’n provocerende manier op te voeren door zich te richten op zijn elite Quds Force in Syrië, speelt Netanyahu met vuur.

Rusland veroordeelde de Israëlische luchtaanvallen op Syrië vorige week als onwettige agressie. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat dergelijke daden een groter conflict in de regio riskeerden.

Nogmaals, Trump lijkt de agenda van Netanyahu te ondersteunen en aan te spannen om nationale veiligheidsspanningen op te wekken met Iran om Netanyahu een uit de gevangenis getreden kaart te overhandigen. Trump kent ongetwijfeld het gevoel als wetgevers in Washington een onderzoek naar beschuldiging van zijn vermeende misbruik van gezag voor gunsten met betrekking tot Oekraïne pushen.

Door de dramatische uitbarsting van straatgeweld in Iran in de afgelopen week hebben provocateurs openbare protesten over brandstofprijsstijgingen gekaapt. De snelle verspreiding van brandstichtingaanvallen op openbaar eigendom en het doodschieten van verschillende Iraanse leden van de veiligheidstroepen wijzen op een buitenlandse rol in agitatie.

President Trump en zijn staatssecretaris Mike Pompeo hebben grimmige verklaringen van inmenging in de Iraanse binnenlandse aangelegenheden uitgegeven , door verdere straatverstoringen aan te moedigen en hypocriet beweren dat de VS ‘bij het Iraanse volk stond’.

Brian Hook, de speciale gezant van het Witte Huis voor Iran, ging zelfs zover dat hij openlijk toegaf dat de VS de afgelopen 18 maanden hebben gewerkt aan manieren om anti-regeringsactivisten te helpen om internetbeperkingen te omzeilen die door de Iraanse autoriteiten zijn opgelegd om de verspreiding van storingen.

“We zijn in staat geweest om in handen te komen van het Iraanse volk omzeilingsinstrumenten waarmee ze met elkaar kunnen communiceren wanneer het regime hen probeert te censureren,” zei Hook.

Vorige week vertelde Trump aan het Congres dat hij 3.000 Amerikaanse troepen naar Saoedi-Arabië stuurde om “Iraanse provocatie te voorkomen”, een andere beweging die Rusland afsloeg als het veroorzaken van regionale spanningen. Ondertussen ging de stakingsgroep van het vliegdekschip USS Abraham Lincoln de Perzische Golf binnen.

Trump en Netanyahu lijken hand in hand te werken om de spanningen met Iran op te vangen. Netanyahu wed duidelijk dat het geluid van oorlogstrommels de oproepen voor zijn vervolging wegens corruptie zal overstemmen. Maar in plaats van gerechtigheid onder ogen te zien, lijkt de Israëlische leider bereid een oorlog met Iran te ontsteken, alleen om zijn eigen huid te redden.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Op zoek naar een wapenstilstand in de oorlog tegen Kerstmis

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Pandemie kan tegen 2021 voor 150 miljoen mensen leiden tot 'extreme armoede'
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments