“Greta Thunberg interesseert me niet” – student praat over verplichte evenement Fridays for Future


Eco-folders in kunstklassen, leerlingen worden gecoacht naar geconditioneerde excursies per bus. De golf van Fridays for Future is moeilijk te ontsnappen. Hier doorbreekt een student het taboe en zegt hoe het op zijn school gaat.

Eco-folders in kunstklassen, leerlingen worden gecoacht naar geconditioneerde excursies per bus. De golf van Fridays for Future is moeilijk te ontsnappen. Hier doorbreekt een student het taboe en zegt hoe het op zijn school gaat.

“Heel interessant, maar ik zou er niet vaker heen gaan”, zei de 14-jarige Florian’s conclusie over deelname aan de laatste demo van Fridays for Future. Volgens de student wilden de leraren, die volgens Florian “Ökofreaks” zijn, absoluut naar deze demo gaan. De student kon niet gewoon thuis blijven. Leerplicht. Maar “nog steeds beter dan school”, zegt de 14-jarige.

Voor de student was vooral het achtergelaten plastic afval op de grond memorabel. Op de vraag: “Weet je hoeveel CO2 er in de lucht is, wie marcheert daar?” Hij antwoordt met een snelle stem: “veel te veel!”

Hij moet eerst de exacte hoogte googlen. Later schat Florian het CO2-gehalte op 50 tot 60 procent, sommigen zeggen 15 procent. Wanneer de student leert dat het CO2-niveau in de lucht 0,04 procent is, fronst hij. Verbaasd zegt hij: ‘Zo weinig? Nou, ik was dichtbij. “Dat de leraren zouden proberen de kinderen te overtuigen van het einde van de wereld door CO2” zou kunnen zijn “.

Beter dan lessen

Maar het interesseert de student eigenlijk niet, hoe hoog het CO2-gehalte in de lucht is. Hij is zelfs niet zeker van de naam van deze Greta. “Greta tonijn interesseert me niet,” zegt hij en corrigeert de naam voor Greta Thunberg. Florian wilde niet naar de demo gaan. Trouwens, het was hetzelfde voor andere studenten, bekent de 14-jarige. Iedereen zou ergens heen willen als er een groepsstoring was. Dat was “heel cool”.

Volgens Florian liep de klimaatdemo als een geregistreerde schoolreis. De hele klas was erbij. De studenten moesten zelfs posters schilderen voor de demo – in kunstlessen. Bij Florian hangt niet veel aan CO2. Als het gaat om lesgeven, zegt hij dat hij niet meedoet.

De studenten op de demo waren gemiddeld 13 tot 14 jaar oud. Nogmaals beweert Florian dat de studenten vooral meegingen omdat zo’n reis “beter was dan lessen”. Ze gingen met de bus naar de demo van Fridays for Future en weer terug.

Op de demo moesten de studenten de borden omhoog houden en ze dragen. Of de deelnemers waren “voor het hele CO2-ding of gewoon omdat ze niet naar school wilden”, kon Florian niet zeggen. Hoe dan ook, het is hem duidelijk: Fridays for Future? “Nooit meer!” (Sua)

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Reacties 1

  • De 14-jarige Florian interesseert mij ook niet, Greta ook niet, komt geen zinnig woord uit want het zijn nog kinderen, die zijn pas gaar gekookt rond hun 30e en dan nog niet helemaal bij de tijd. Waren wij ook niet.

Geef een antwoord