Alleen hete lucht? Waarschuwingen van alle kanten voor een dreigende oorlog in het Midden-Oosten

Alleen hete lucht? Waarschuwingen van alle kanten voor een dreigende oorlog in het Midden-Oosten

26 november 2019 2 Door Indignatie redactie

Of het nu uit Israël, Iran of de VS komt: sinds het weekend worden de waarschuwingen voor een oorlog steeds groter. Het gevaar is zelfs gegroeid nadat leiders in alle drie de landen intern onder druk staan ​​en de verleiding voor een oorlog groot is.

In Israël woedt de gebeurtenis nadat procureur-generaal Avichai Mendelbilt heeft besloten beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik in te stellen tegen premier Benjamin Netanyahu. Dit toont onredelijk en spreekt van een “poging tot staatsgreep” door staatsinstellingen tegen hem. Zijn politieke uitdager Benny Gantz waarschuwde Netanyahu zelfs om een ​​”burgeroorlog” te riskeren als hij de wetten van het land blijft negeren en gerechtigheid een vijand verklaart.

President Donald Trump worstelt ook in de Verenigde Staten met soortgelijke problemen. Hij wordt ook beschuldigd van machtsmisbruik en corruptie en de Democraten proberen hem te beschuldigen tegen beschuldiging. Trump staat onder druk sinds de eerste dag na het winnen van de presidentsverkiezingen van 2016 ondanks alle peilingen. Hij zou de eerste president in de geschiedenis van de VS zijn die door afzetting uit zijn ambt werd verwijderd. Maar of een dergelijke procedure daadwerkelijk plaatsvindt, is onzeker, ondanks de openbare hoorzittingen van twee weken tegen hem.

In Iran hebben duizenden mensen meer dan een week geprotesteerd tegen het besluit van de regering in Teheran om de overheidssubsidies voor gas te verlagen, zoals aanbevolen door het Internationaal Monetair Fonds. Voor de bevolking die het meest werd getroffen door Amerikaanse sancties en de daaruit voortvloeiende inflatie, was dit besluit de laatste druppel die ervoor zorgde dat het overstroomde. Terwijl in verschillende steden in Iran tegen de regering werd geprotesteerd, waren er ook rapporten en video’s van boeven die de veiligheidstroepen aanvielen. Mensenrechtenorganisaties spreken over meer dan honderd dodelijke slachtoffers door de brute acties van de Iraanse veiligheidstroepen.

Amnesty International on Twitter

At least 106 protesters in 21 cities have been killed in #Iran, according to reports we have received. Verified video footage, eyewitness testimony & information gathered from activists outside Iran reveal a harrowing pattern of unlawful killings by Iranian security forces.

Drie van de vijf belangrijkste spelers in het Midden-Oosten ondervinden enorme binnenlandse spanningen die de druk op de machthebbers vergroten om een ​​oplossing of een klep te zoeken. Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk in zijn politieke carrière bewezen dat hij geen problemen heeft om binnenlandse politieke problemen op te lossen door het escaleren van geweld tegen Palestijnen.

Lees ook:  Zoals Coronavirus zich verspreidt, geldt dit ook voor vreemdelingenhaat en anti-Aziatisch racisme

Maar zelfs Saoedi-Arabië, de vierde belangrijke speler in de regio, zou profiteren van oorlog, zelfs als het koninkrijk Wahhabi er helemaal niet bij betrokken was. Riad probeert al twee jaar oliegigant Saudi Aramco op de beurs te brengen, met een eigen bedrijfswaarde van $ 2 biljoen. Voor kroonprins Mohammed bin Salman is de beursgang een integraal onderdeel van zijn “Vision 2030”, die tot doel heeft financiering te verkrijgen voor economische diversificatie. Als de beursgang mislukt, zal de implementatie van deze visie veel moeilijker zijn. Maar voor analisten en banken is de bedrijfswaardering veel te hoog, niet in de laatste plaats vanwege de relatief lage olieprijs. Een wapenwedloop in een regio die goed is voor een derde van de wereldwijde olieproductie

Alleen de vijfde speler, Rusland, heeft geen interesse in escalerend geweld in het Midden-Oosten. Met de relatief kleine militaire aanwezigheid in Syrië kon Moskou sowieso niet veel doen. In plaats daarvan bestaat het risico dat Rusland wordt gedwongen zijn betrokkenheid bij Syrië te beëindigen in een grote oorlog tussen Israël en de VS enerzijds en Iran en zijn bondgenoten anderzijds. Dat is op zijn beurt in het belang van alle andere vier grote spelers in het Midden-Oosten.

Moskou veroordeelde de recente grote Israëlische aanval op doelen in Syrië op 20 november, ongewoon fel, en publiceerde details van vier eerdere aanvallen in de afgelopen tien dagen om Israël boos te maken. Deze aanvallen zouden “onze inspanningen tegengaan om de situatie te beheersen en stabiliteit en een politieke oplossing voor Syrië te brengen”.

Lees ook:  Goebbels en Marx lachen zich rot over wat we nu meemaken met de massahysterie

Hoe dan ook, de verontruste Israëlische premier heeft zijn oorlogsretoriek tegen Iran aangescherpt. Tegelijkertijd als commandant van de Amerikaanse CENTCOM, generaal Kenneth McKenzie, waarschuwde hij tijdens het weekend dat Iran verdere aanvallen plant. verantwoordelijkheid en Israël wil om te vechten tegen de “Iraanse agressie” “absoluut”, zei Netanyahu zondag samen met zijn nieuwe minister van Defensie Naftali Bennett.

Een waarschuwing aan buurlanden werd ook afgegeven door plaatsvervangend commandant van de Iraanse revolutionaire wacht, brigadegeneraal Ali Fadavi. “Tijdens de protesten handelden sommige van onze buren tegen de regels van goed nabuurschap”. “We raden hen aan zich in te houden”, waarschuwde hij in een toespraak voor vrouwelijke Basiji-leden, een vrijwillige volksmilitie. Zelfs de eerste vice-president, Es’haq Jahangiri, waarschuwde eerder “bepaalde regionale staten ” als zou blijken dat ze een rol in de protesten hadden gespeeld. “Je zult geen vredige tijd in de regio hebben”, ging hij verder. Op maandag voltooiden de Iraanse strijdkrachten ook de grote oefening “Protector of the Velayat Sky 98”,

Sinds een week is ook de Amerikaanse vliegdekschip Harry S. Truman in het gebied van de operaties in de Perzische Golf en te werken volgens de Amerikaanse marine in eerste instantie in het kader van de Vijfde Vloot in deze wateren.Comments

comments