Oeigoeren gevangen in China: Ze kunnen niet hopen op de islamitische wereld

Oeigoeren gevangen in China: Ze kunnen niet hopen op de islamitische wereld

26 november 2019 0 Door Indignatie redactie

De Arabische landen zwijgen over de Chinese vervolging van moslim Oeigoeren. Of ze houden zich onmiddellijk aan het regime omdat ze lucratieve deals zoeken.

Het is de grootste Gulag-archipel ter wereld. Drie jaar geleden begon China Oeigoerse mensen gevangen te zetten in honderden kampen, een lot dat nu wordt gedeeld door meer dan een miljoen mensen. Voor het eerst blijkt uit officiële Chinese documenten die zijn gelekt naar het International Network of Investigative Journalists (ICIJ) dat de leden van deze moslimminderheid systematisch worden misbruikt en gehersenspoeld .

Maar hoewel de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de onderdrukking van Israël door de Palestijnen in de Arabische en moslimwereld regelmatig leiden tot verontwaardigde aanklachten, is er een bloeiende stilte in het gezicht van het collectieve lijden van de mede-religieuzen van Oeigoeren. Turkije was het enige land dat zich aan het begin van het jaar waagdetoen het ministerie van Buitenlandse Zaken Chinese actie beschreef als “een grote schande voor de mensheid” en pleitte voor “sluiting van de concentratiekampen”. Tijdens zijn reis naar China in juli bleef president Recep Tayyip Erdoğan, die overigens geen enkele mogelijkheid mist om andere landen aanzienlijk te differentiëren, opmerkelijk stil. Hij waarschuwde tegen misbruik van het onderwerp om Turkije en China te verdelen. “De gevoeligheden van beide partijen” moeten in deze kwestie in aanmerking worden genomen, zei Erdoğan, eraan toevoegend dat de enige zorg van Turkije voor de Oeigoeren in China is dat zij in vrede en welvaart zouden kunnen leven.

De oorzaak van de drastische campagne van China in de noordwestelijke provincie Xinjiang is vooral het islamitische geloof van de Turkse bevolking, waardoor ze allemaal verdachte terroristen worden in de ogen van de machthebbers in Beijing . Alleen degenen die geloofwaardig afstand doen van de islam, Mandarijn Chinees leren en een eed van trouw aan de Volksrepubliek afleggen, kunnen hopen de heropvoedingskampen te verlaten. Omgekeerd, iedereen die thuis een Koran heeft, geen alcohol drinkt, een baard of een hoofddoek draagt, loopt het risico als extremist te worden gearresteerd. Bovendien gebruikt de Volksrepubliek haar ambassades over de hele wereld om naar Oeigoeren in het buitenland te zoeken, om ze – indien mogelijk – met geweld terug te brengen.

“Opmerkelijke prestaties” bij de implementatie van mensenrechten

De Pakistaanse premier Imran Khan maakt zich niet bewust en zegt dat hij “niet veel weet over de levensomstandigheden van de Oeigoeren”. Zelfs de Islamitische Republiek Iran spreekt geen woord van kritiek op China. De Arabische staten ondertekenden in juli zelfs een onderwerping aan het regime in Beijing, waarin ze China’s acties tegen de Oeigoeren en zijn “opmerkelijke successen” bij de uitvoering van de mensenrechten prezen in haar diplomatieke nota aan de Commissie voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties. De Golfstaten van Koeweit, Bahrein, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, dat anders altijd de wereldwijde beschermer is van alle Soennitische moslims vanwege Mekka en Medina, behoorden tot de 37 ondertekenende staten uit Afrika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.als de dichtstbevolkte Arabische natie, de thuisbasis van Al-Azhar, het belangrijkste Soennitische instituut, en Algerije, het grootste Arabische land in Maghreb, Noord-Afrika. Alleen Qatar maakte een week later een timide terugtrekking en zei dat het de handtekening terugnam, omdat hij in dit conflict neutraal wilde blijven en zich in plaats daarvan als bemiddelaar wilde aanbieden.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De Trump Tsunami: een einde aan het Amerikaanse conservatisme?

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman daarentegen verdedigde de massale internering van Oeigoeren uitdrukkelijk als ‘juist’. China heeft het recht “anti-terroristische campagnes en programma’s voor de-radicalisering uit te voeren voor zijn nationale veiligheid”, zei de Chinese erfgenaam, die duidelijk bleek tijdens zijn bezoek aan Beijing, waar hij in februari lucratieve handelsovereenkomsten ondertekende. China is ook een van de premiumklanten van superrijke suprematie op het Arabische schiereiland in de oliebranche. Tegelijkertijd ontwikkelt Saudi-Arabië zichsteeds meer een strategische wapenklant van de Volksrepubliek worden omdat het bereid is ook raketten op middellange afstand naar het Koninkrijk te leveren. Onlangs bestelde het leiderschap in Riyad de nieuwe Chinese Blowfish-drones, die grotendeels autonoom zwermen aanvallen en hoe vliegende gevechtsrobots kunnen handelen.

“Iedereen die terugkeert naar China wordt gearresteerd en gemarteld”

Bovendien hopen de landen in het Midden-Oosten dat de Chinese investeringen van miljard dollar in de nieuwe zijderoute ( Belt and Road Initiative ) een krachtige economische impuls zullen geven. Het aantal Chinese toeristen is de laatste jaren ook aanzienlijk toegenomen. Alleen al met Iran groeide de Chinese handel van $ 2 miljard in 2000 tot $ 27 miljard in 2017. De buitenlandse investeringen van China in de Islamitische Republiek bedroegen tussen 2005 en 2018 $ 27 miljard. Saoedi-Arabië, de Emiraten, Egypte en Algerije hebben ook contracten getekend met China voor een strategisch partnerschap. Op het recente China Samenwerkingsforum 2018 in Beijing heeft China 23 miljard dollar aan leningen aan de regio toegezegd.

Vooral Egypte, dat enorme sommen geld nodig heeft voor zijn nieuwe administratieve kapitaal van vijf miljoen mensen, hoopt te profiteren van de economische macht van Beijing. En daarom is de regering in Caïro bijzonder zelfgenoegzaam tegenover delicate Chinese verzoeken. In de afgelopen twee jaar was Egypte de enige Arabische staat die Oeigoerse studenten arresteerde en hen ondervroeg van Chinese functionarissen – een ervaring die de jaren 90 als trauma aanvoelden omdat ze dachten dat ze veilig waren voor hun Chinese gevangenen in een moslimland.

Wekenlang werden de studenten vastgehouden in twee grote cellen, vervolgens onderverdeeld in drie kleurgroepen volgens Chinese normen – wie groen was, moest worden vrijgelaten, geel worden ondervraagd en rood worden gedeporteerd. Sindsdien zijn minstens twaalf ongelukkigen van Caïro naar China gedeporteerd. “We zijn allemaal hier om de islam te studeren aan Al-Azhar,” citeerde een Oeigoerse website een medestudent. “Iedereen die terugkeert naar China wordt gearresteerd en gemarteld.” Sommigen probeerden nu te ontsnappen uit Egypte naar Turkije of naar Maleisië. “Ik wil niet terug naar China, ik ben een student en wil mijn examen doen,” zei hij. “Ik weet niet waarom we zo worden behandeld door de Egyptische autoriteiten.”Lees ook:  De Kerfuffle-oorlog - Trump's De-escalatie van Iran slaagt

Comments

comments