We zijn bezig om ons eigen graf te graven

We zijn bezig om ons eigen graf te graven

26 november 2019 1 Door Indignatie redactie

Gisteren eindigde ik mijn bijdrage met de verzuchting: ‘Inmates running the assylum!‘. Het probleem is uiteraard dat je daarmee de ‘inmates‘ niet bereikt. Sterker nog, de kans is groot dat je met dat soort denigrerende opmerkingen alleen maar zorgt voor meer polarisatie. Zoals de constatering van de antropoloog David Gaeber, dat veel werk ‘Bullshit‘ is, ook niet leidt tot bezinning, maar eerder tot meer ‘Bullshit‘-banen, waar hele volksstammen werk vinden in het betaald (gesubsidieerd) ‘bespreken‘ van dat onderwerp. Met subsidie van de overheid, of uit de reclame.

Dit blog is, welbewust, niet commercieel. ‘Kijkcijfers‘ zijn wel van belang, maar ik vind het principieel onjuist dat discussies over existentiële kwesties ‘broodwinning‘ zijn. Het leidt tot intellectuele corruptie, en ontwrichtende initiatieven. Het is een serieus probleem, met ver reikende consequenties op de langere termijn. En ik ben niet hoopvol gestemd. Voorbij een kantelpunt is er geen houden meer aan. Integere auteurs schreven over ‘Bullshit banen‘ en deden onderzoek naar het ‘Tipping Point‘ in maatschappelijke processen, en samengevoegd meen ik te mogen constateren dat we bezig zijn ons eigen graf te graven.

Het is puur menselijk om te strijden voor ons bestaansrecht, en te streven naar lotsverbetering, en een betere toekomst voor onze kinderen. De weg daarheen, zo wordt ons van kindsbeen af voorgehouden, is ‘werk‘. De betaalde baan. Dus als je ‘wetenschapper‘ bent, of ‘presentator‘, of ‘redacteur‘, en je iemand bereid vindt om te betalen voor geleuter over ‘LGBT-kwesties‘, of ‘Zwarte Piet‘, wie houdt je dan tegen om daar met passie aan te ‘werken‘? Hoe controversiëler, hoe hoger de ‘kijkcijfers‘, hoe interessanter voor de subsidiegevers, en hoe hoger jouw inkomen.

Lees ook:  Negen mensen die bang kunnen/moeten worden na de arrestatie van Jeffrey Epstein

Het probleem is echter dat iemand voor al die flauwekul moet betalen. Dat is de ‘belastingbetaler‘, voorzover die niet zijn of haar inkomen haalt uit een ‘Bullshit-baan‘, of anders het bedrijf dat op grond van ‘kijkcijfers‘ bepaalt waar men het reclamebudget naar toe laat vloeien. Maar waar veel van die bedrijven zelf niks produceren, zijn ook zij ‘uitvreters‘. Ze kopen in China een product zonder ‘naam‘, plakken er hun eigen ‘merknaam‘ op, besteden een fortuin aan ‘merchandising‘, en maken zo ‘winst‘. Maar die vlieger gaat alleen op als de consument iemand is die écht werk heeft, anders is het niet meer dan het rondpompen van ‘Monpoly‘-geld.

Hele sectoren van de westerse samenleving, en zelfs hele landen die zijn overgeschakeld op ‘dienstverlening‘, en hun productie hebben geëxporteerd, terwijl ze doorpakken naar het afbreken van de landbouw en veeteelt, leunen op China en andere landen die nog wel produceren, of grondstoffen leveren, en waar de bevolking dáár het inkomen uit haalt. In ons deel van de wereld is het inmiddels de ‘Centrale Bank‘ die het geld ophoest waarmee alle mensen met een ‘Bullshit-baan‘ (nog) een inkomen hebben. Goede kans dat u de schouders ophaalt, omdat we het samen nog altijd behoorlijk goed hebben, en de welvaart hier hoger ligt dan in de rest van de wereld.

Lees ook:  Mark Rutte een kip zonder kop

Sterker nog, onder andere door de nog steeds groeiende berg ‘regelgeving‘ zijn we in staat de producenten in de wereld het geld te ontfutselen dat zij verdienen aan het produceren van spullen die wij nodig hebben. Is hun ‘LGBT-beleid‘ niet op orde? Dan mogen ze in ons land niet verkopen. En wie hebben ze nodig om hen de licentie te verschaffen? Onze ‘controleurs‘, waar zij voor betalen. Dát is ons ‘verdienmodel‘. Plus dat we de geldpers laten ratelen om met de bijgedrukte flappen elders in de wereld de ‘rechten‘ te kopen, zodat die slaven daar niks over houden van hun arbeid.

In de basis zal er altijd een organiserende ‘bovenlaag‘ zijn die de arbeidende ‘onderklasse‘ bij elkaar brengt. Waar de productie in toenemende mate wordt overgenomen door industriële robots en geautomatiseerde systemen voor de administratie en logistieke processen, met inbegrip van de verwerking van orders, ontstaat een probleem. De keuze om te investeren in meer en meer ‘Bullshit-banen‘ is niet slechts contraproductief, omdat het een vorm is van bezigheidstherapie die slecht is voor het milieu en het klimaat, en de grondstoffen uitput, maar het is ook levensgevaarlijk!

Neem de kwestie van het OPCW als voorbeeld. Opgericht om een einde te maken aan de verspreiding van chemische wapens. Maar uitgegroeid tot een fabriek voor excuses om nog een tandje bij te zetten in de oorlogen die we voeren. Dito met ‘mensenrechtenorganisaties‘ en de ‘klimaatkaravaan‘. Het is ‘Bullshit‘, maar zolang eraan verdiend wordt, knijpen we een oogje toe, en gooien we nog wat kolen (vers gedrukte Euro’s en Dollars) op het vuur.

Lees ook:  Corona, Euro en EU het eindspel

We zien de spagaat tussen arm en rijk groeien, begrijpen dat de exploderende ‘huizenmarkt‘, de negatieve rente op spaargeld, de kortingen op de pensioenen, met overvolle ‘oorlogskassen‘ van de fondsen, en de mysterieuze afwezigheid van inkomensgroei bij een overspannen arbeidsmarkt, terwijl groeiende schulden, en een dreigende aanslag op ons vrij besteedbare inkomen middels verplichte uitgaven voor ‘het klimaat’ en andere ‘overheidsdiensten‘, die ons een arm en een been gaan kosten, niet aansluiten bij de Hosanna-geluiden die uit de luidsprekers van onze televisie komen, en van de krantenpagina’s spatten. Maar we moeten blijven ‘roeien‘ om niet te verzuipen. En binnenkort introduceert de overheid de ‘verplichte tegenprestatie‘ in ruil voor ‘bijstand‘, en anders kun je doodvallen.

Natuurlijk weten we dat het absurd is dat je mag claimen ‘zwart‘ te zijn als je blank geboren bent, dat je er aanspraak op mag maken ‘invalide‘ te zijn terwijl je niks mankeert, en dat een ‘stoelendans‘ die deze of gene ‘minderheidsgroep‘ aan lucratieve baantjes moet helpen pure verkwisting is, maar het is de kip die de ‘Gouden Eieren‘ legt. Na ons de Zondvloed…………Comments

comments