Greta Thunberg-Hitler-vergelijking: krant verontschuldigt zich

Greta Thunberg-Hitler-vergelijking: krant verontschuldigt zich

27 november 2019 1 Door Indignatie redactie

KIEL. De  Kieler Nachrichten (KN)  hebben toegezien dat de verschijning van de cabaretier Dieter Nuhr foutief is verteld. Er was “een aantal misleidende bewoordingen in de recensie”, zei de hoofdredacteur van de plaatselijke krant. “Dus de opmerkingen van Nuhr over klimaatverandering waren ongelukkig in de tekst.”

In een rapport over het verschijnen van Nuhr in de Sparkassenarena in Kiel had een CN- verslaggever geschreven dat de satiricus de klimaatbeschermer Greta Thunberg had vergeleken met de dictators Josef Stalin en Adolf Hitler. “Wij betreuren dit zeer en verontschuldigen ons op dit punt met Dieter Nuhr” zei KN hoofdredacteur Christian Longardt. De hoofdredacteur kondigde ook aan het rapport te verwijderen.

Woede en ontslag eisen

Eerder had Nuhr de krant scherp bekritiseerd. Het artikel “mist alle basisprincipes van gerenommeerde journalistiek”, schreef hij op zijn Facebook-pagina. Verschillende beschrijvingen van het rapport zijn fictief, onzinnig of tendentieus.

Nadat het artikel ook was overgenomen door het redactionele netwerk Duitsland en in vergelijkbare vorm in verschillende regionale media was gepubliceerd, verontwaardigden duizenden gebruikers in sociale netwerken de vermeende verklaringen van Nuhr. Verschillende mensen riepen de ARD op om niet langer de cabaret-artiest in dienst te nemen.

Het nieuwsportaal Watson  vroeg ARD en RBB of ze reden zagen om het wekelijkse uitzendformaat op afstand te houden of te beëindigen. “Satire heeft een rijke traditie in RBB en ARD. Overgeven aan publieke reflexen, die een ontslag van uitzendingen of artiesten vereisen, omdat de uitgesproken mening niet bevalt, in tegenspraak is met onze visie op artistieke vrijheid en democratische uitwisseling. We zijn fundamenteel voorstander van diversiteit van meningen, “zei een woordvoerder van de RBB bij de portal.

MDR cabaret heeft kritiek

Nuhr voegde eraan toe dat hij in een ander Facebook-bericht valse rapporten zou maken over elke toekomst in elk geval. “Kom op jongens, we zullen het nu uitlachen. Ik zal voortaan posten, als een organisme dat journalisten voelt, weer verkeerde citaten, valse claims of verkeerde labels in de wereld plaatst. “

De MDR-cabaretier Uwe Steimle wordt regelmatig geconfronteerd met soortgelijke ontslagverzoeken . Onder zijn critici zijn ook verschillende journalisten die hem beschuldigen van juist denken.

Comments

comments