Wij zijn uw boeren, kapiteins!

Wij zijn uw boeren, kapiteins!

27 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Van de Army Road tot de Victory Column tot de Brandenburger Tor, afgelopen dinsdag was een lange kolom met tractoren. Opnieuw waren delen van Berlijns verkeer verlamd. Vrijdag weer? Nee, deze keer zijn het niet de klimaatactivisten die zich zorgen maken over hun toekomst. Uit alle hoeken van Duitsland waren Duitse boeren aangekomen die hun ongenoegen willen tonen met het milieu- en landbouwbeleid van de federale overheid.

De geur van gefrituurde worstjes en eieren stijgt in de neus. Een paar verdeelt verse appels. Zittend en rokend de boze boeren op en naast de tractoren. Wij zijn niet de schurken van de natie, zoals veel van de demonstranten misschien denken. Vanaf het dak van de tractor is de plaats goed beheersbaar. Hieronder is er een dichte menigte. De politie zal later 8.600 trekkers tellen, die spreken met organisatoren van maximaal 40.000 deelnemers.

Een toerist vraagt ​​terloops wat de menigte is. “De Duitse boeren gaan op de barricades”, antwoordt een man met rode wangen lachend. Er is een podium achter de Brandenburger Tor. Hier zullen federaal minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) en minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) later de oproep volgen “boeren aan tafel uitnodigen” en proberen hun politieke concepten te promoten.

boer
Poster op de Bauerndemo in Berlijn Foto: JF

De hoofdstad is niet toevallig gekozen als een plaats van protest. “Als boeren naar Berlijn gaan, is er iets mis”, zegt een van de sprekers. Normaal kom je hier alleen om cultureel te genieten of om blij te zijn met Union en om Hertha van streek te maken. Maar de huidige politieke ‘krankzinnigheid’ is reden genoeg voor weer een dergelijk bezoek, lijkt de man zeker te zijn. “Tot ziens.”

Nordkurier on Twitter

Ein Lichtermeer schwappt auf #Berlin zu. Unter jedem Licht ist ein #Traktor Hunderte #Bauern allein aus #MV fahren zu den Protesten in die Hauptstadt. #Traktorensternfahrt #Bauernproteste #B96 https://t.co/PArltm8NAY

De belangrijkste agressor is het landbouwpakket van de overheid

Lees ook:  Schoolkinderen zouden zo slecht mogelijk moeten zijn: het Merkel-regime negeert oordelen over de belangen van het kind

De belangrijkste agressor is het agrarische pakket dat in september is vastgesteld. Duitse boeren zouden onder steeds strengere omstandigheden moeten produceren die navenant duurder zijn, terwijl geïmporteerde goederen tegen belachelijke prijzen kunnen worden gekocht, beschuldigen de boeren van politiek. Dat berooft de boeren van het levensonderhoud.

“Als de boer wordt verpest, wordt je voedsel geïmporteerd”, staat passend op een poster. Hun werk wordt niet gewaardeerd door politiek en samenleving, en beslissingen worden boven hun hoofd genomen. Onder het motto “Land creëert verbinding” moeten politici en stadsbewoners bewust worden gemaakt van de zorgen van boeren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenGele vesten en groene vesten, vlaggen van Thüringen, Hessen, Nedersaksen en Brandenburg slingeren onder de Triomfpoort van Berlijn. “De politici zwoeren een eed om het Duitse volk te dienen. Horen wij niet bij het Duitse volk? “, Roept een vader van vier kinderen uit Oldenburg de microfoon in. Wantrouwen in de politiek is voelbaar.

“Ze zaaien niet, het kan ze niet schelen, ze bemesten niet en ze oogsten niet. Maar weet alles beter “, grapt een poster over Svenja Schulze en Anton Hofreiter (groen). “Acht tractoren blokkeren de ingang van het presidentiële kantoor. De verantwoordelijken moeten ze wegjagen, “vraagt ​​een woordvoerder van de rally, vergezeld van zacht gelach, door de luidspreker. Wanneer Schulze het podium betreedt, is er stilte. Minder uit ontzag, meer uit provocatie.

Lees ook:  De financiële dienstensector verlaat Groot-Brittannië langzaam voor Brexit

Stilte voor Schulze, applaus voor Lindner

“We weten hoe belangrijk je bent”, zegt de minister van Milieu. Het is belangrijk om samen met de boeren goede oplossingen te vinden. Maar zonder regelgeving gaat er niets vooruit, waarschuwt Schulze. De inspanningen van de minister worden zwijgend beantwoord. Hier bijt ze waarschijnlijk op graniet. Haar overlijdensbrief Friedrich Ostendorff (Groenen) kan geen welwillende stemming onder het publiek genereren met zijn oproep om “weerstand te bieden aan populisme”.

Dieter Stein on Twitter

Auch am Hohenzollerndamm: Rückfahrt von Teilnehmern der großen #Bauerndemo in Berlin #Bauernproteste #Bauern https://t.co/Ujllm1vySF

“Mevrouw Schulze, u duikt weg. Haar uiterlijk had niets met respect te maken “, roept een melkboer uit Noord-Rijnland-Westfalen de microfoon in. Ze voelt zich verkeerd begrepen. “We willen waardering en oplossingen die onze traditie over de generaties veilig kunnen stellen.” Een ander is het eens met groot applaus: “We willen niet meer geld, we willen leven van ons werk.”

FDP-baas Christian Lindner kan echter scoren. “Het lijkt mij dat politici de ernst van de situatie waarin de boeren zich bevinden niet begrijpen.” Er is weer meer rationaliteit, reden en wetenschap nodig. Hij blijft de enige politicus van de dag die applaus ontvangt. Klöckner komt het podium op. Zwijg opnieuw. Waarschijnlijk een beetje jaloers op haar FDP-collega’s zegt ze: “Ik weet dat de FDP kan opruimen als het iets belooft dat in strijd is met de EU-wetgeving.”

Lees ook:  De moord op George Floyd is normaal in een abnormale samenleving

Ze roept op tot een landelijke dialoog tussen boeren en politici. Bij twijfel is natuurbehoud voor haar belangrijker dan de bescherming van emissies. Ze is zelf opgegroeid op het platteland en kent het werk van een boer. Ze had ook een hooivork in haar hand, antwoordt ze op een rilling. Af en toe klappen er een paar met haar. Vooral de menigte blijft echter demonstratief kalm en fluit alleen onaangename uitspraken. Ondanks de ernst van de gelegenheid, lijken de tractorbestuurders niet bitter. “Ze wil ons met onze eigen middelen verslaan”, zegt een Thüringer tegen zijn buurman.

De drie “F” bekend van “Fridays for Future” zijn hier ook te vinden, zij het in een gewijzigde vorm. “Geen boeren, geen eten, geen toekomst” is de boodschap op borden. Een man draagt ​​het opschrift “Farming for Future. Niet alleen op vrijdag “.

‘S Avonds verlieten veel tractorchauffeurs de stad zoals ze’ s ochtends kwamen: toeteren en in konvooi. Het is niet onwaarschijnlijk dat de toeterende kolommen binnenkort vanuit elke hoek van Duitsland weer naar de hoofdstad rollen.Comments

comments