“Amendement 38”: het Europees Parlement is voorstander van kernenergie

“Amendement 38”: het Europees Parlement is voorstander van kernenergie

29 november 2019 0 Door Indignatie redactie

De kwestie van kernenergie is zoiets als de fundamentele vraag van de klimaatbeweging. Iedereen die serieus in klimaatverandering gelooft, wil eigenlijk kerncentrales vieren als de oplossing: kernenergie is emissievrij – en ondanks alle apocalyptische scenario’s die door de groene nucleaire tegenstanders worden verspreid, is het veilig. In een Duitse kerncentrale zal er geen sprake zijn van een meltdown veroorzaakt door een aardbeving en / of tsunami – luister naar de wetenschap, zoals FfF zegt.

Dat lijkt door het Europees Parlement te zijn begrepen. Europarlementariërs hebben een ontwerpresolutie aangenomen over de komende klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Madrid. Oorspronkelijk bevatte dit ook een duidelijke afwijzing van kernenergie – par. 56. Het verklaarde dat “kernenergie noch veilig, noch ecologisch of economisch duurzaam is”. Het Europees Parlement stelt daarom voor dat een strategie voor een eerlijke overgang wordt ontwikkeld voor de exit uit kernenergie in de EU, die nieuwe banen biedt aan degenen die in de sector werkzaam zijn en plannen voor de veilige ontmanteling van kerncentrales en voor veilig herstel en langdurige verwijdering van kernafval “. Zou moeten betekenen: een nucleaire uitfasering in heel Europa is vereist.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe paragraaf is nu echter volledig uit het Parlement weggenomen: verschillende leden van het Europees Parlement, waaronder die van de liberale en christen-democratische fracties, hebben “amendement 38” ingevoerd, hetgeen het tegenovergestelde van paragraaf 56 is. Nu is het een clausule waarin wordt gesteld dat kernenergie “kan bijdragen tot het behalen van de doelstellingen voor klimaatverandering, aangezien hun productie geen broeikasgassen uitstoot en ook een aanzienlijk deel van de elektriciteitsproductie van de EU kan waarborgen”.

Lees ook:  De rekening van Brussel is voor de volgende generatie

We herinneren ons: in de Europese verkiezingscampagne pleitte de SPD “Europa is het antwoord” – of Europese antwoorden ook van toepassing zijn als ze hun eigen plannen tegenspreken (zoals de nucleaire uitfasering)? Hier kunnen al onze super-Europeanen, van wie we er zoveel hebben, hun woorden laten volgen – en de beslissing van het Europees Parlement vertalen in Duitse actie. Sommige gevoelens vertellen me echter dat dat precies niet zal gebeuren. Omdat “Europa” alleen als argument en beweerd ideaal wordt gebruikt, als dit Europa de Duitse ideeën volgt. Het is legitiem om te vragen hoeveel van onze “echte Europeanen” werkelijk Europeanen zijn.Comments

comments