Is de VS opweg naar oorlog? – Midden-Oosten warmt op terwijl kijkers de beschuldiging in de gaten houden

Is de VS opweg naar oorlog? – Midden-Oosten warmt op terwijl kijkers de beschuldiging in de gaten houden

29 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Amerikanen en ook een groot deel van de rest van de wereld hebben de beschuldigingsprocedures in Washington in de gaten gehouden of anderszins gevolgd en hebben niet veel aandacht besteed aan ontwikkelingen in het Midden-Oosten die het toneel zouden kunnen vormen voor een nieuwe oorlog.

Het zal niemand verbazen om te horen dat Washington geen concreet beleid heeft om af te maken wat het doet en eruit te komen, zodat het zich laat leiden door zijn zogenaamde bondgenoten in de regio. Er is wat neerkomt op een bijna volledige omkering van het begin oktober-besluit van president Donald Trump om de regio te deescaleren door Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië te trekken. Na het bezetten van de Syrische olievelden in de onmiddellijke nasleep van dat besluit en verklaard dat Amerikaanse soldaten Russische en Syrische soldaten zouden neerschieten die probeerden dat stukje soeverein Syrisch grondgebied opnieuw te veroveren, komt men er nu achter dat Amerikaanse troepen opnieuw opereren – in handen van Koerdische milities om aanvallen aan te vallen die beweerd worden ISIS-overblijfselen te zijn.

Verdedigers van Donald Trump blijven volhouden dat hij geen oorlog wil en zich serieus afkeert van ‘zinloze’ conflicten, maar het zou moeilijk zijn om tot dat oordeel te komen op basis van wat de president en zijn staf van pathologische onverlaten eigenlijk doen. In feite zou je redelijkerwijs kunnen beweren dat de administratie op meerdere fronten oorlog plant.

Rusland is al lang een doelwit van het neoconnish buitenlands beleid van een onwetende Trump, waaronder de weigering om verschillende bewonderenswaardige verdragen te vernieuwen die de verspreiding van bepaalde soorten wapens hebben beperkt. Ook is dodelijke militaire hulp aan de dappere kleine Oekraïne, veel in het nieuws van de laatste tijd, eigenlijk een gevaarlijke misstap van de kant van Washington, omdat Rusland zijn grens met dat land als een vitaal belang beschouwt, terwijl het verdedigen van Kiev in werkelijkheid geen nationaal veiligheidsbelang is voor helemaal de Verenigde Staten.

En er zit meer in de pijplijn. Er zijn besprekingen gaande met de nieuwe NAVO-bondgenoot Bulgarije om een ​​coördinatiecentrum voor de Zwarte Zee in Varna op te richten. De Verenigde Staten overwegen een tienjarige routekaart voor defensiesamenwerking met Bulgarije en willen Sofia bredere toegang bieden tot zijn hoogwaardige militaire technologieën. De geavanceerde technologieën omvatten bewakingsmogelijkheden die specifiek op Rusland zijn gericht.

Lees ook:  Tientallen miljoenen mensen ontheemd door de 'War on Terror', de grootste zwendel die ooit is uitgevonden

Er is ook een fundamenteel tweede niveau van domheid bij het baseren van een dergelijke inspanning in Bulgarije, omdat de Turken, ook vaak op gespannen voet met Washington, de deur naar de Zwarte Zee via de Bosporus en de Dardanellen controleren. Als de betrekkingen echt verzuren en als eisen om Turkije uit de NAVO te schoppen ooit vruchten afwerpen, kan Ankara het zeer moeilijk maken voor NAVO-oorlogsschepen die de Zwarte Zee overgaan.

Zoals altijd blijft het meest verontrustende en meest verstoorde buitenlandse gebied van Washington echter het Midden-Oosten en meer specifiek de Perzische Golf, waar een aantal relatief kleine ontwikkelingen zijn geweest die, wanneer ze worden geassembleerd, een ernstige bedreiging vormen dat oorlog opzettelijk of per ongeluk zou kunnen uitbreken.

De basisopstelling voor wat er gaande is in de Perzische Golfregio loopt ongeveer als volgt: Israël, de Saoedi’s en de meeste Golfstaten willen Iran aanvallen, dat zich aan zijn kant heeft opgesteld als vrienden en bondgenoten Irak , Syrië en Libanon. Degenen die oorlog met Iran zoeken, willen graag dat de Verenigde Staten het zware werk doen, omdat alleen zij hun strategische bommenwerpers kunnen gebruiken om militaire doelen diep onder de grond of anderszins zwaar beschermd uit te schakelen. De Trump-regering is tot nu toe gestopt met oorlog met de Iraniërs, hoewel ze alles heeft gedaan om hen te straffen, inclusief de kortzichtige terugtrekking uit het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) dat het nucleaire ontwikkelingsprogramma van Teheran beperkte. Het Witte Huis heeft ook een zware dosis sancties opgestartdie expliciet bedoeld zijn om lijden onder de gewone mensen te veroorzaken en duidelijk een grote verstoring in het land veroorzaken. De bedoeling van de VS is om het Iraanse volk te verhongeren tegen hun regering te rebelleren , maar de onrust wordt naar verluidt ook gevoed door Saoedische betaalde agenten provocateurs , evenals een stroom van media en sociale netwerkpropaganda die ook wordt ondersteund en georganiseerd door Riyadh.

Lees ook:  De delicate dans van democratie

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEen recent incident dat opmerkelijk weinig media-aandacht heeft aangetrokken is een Israëlische aanval op Syrië die plaatsvond op 19 november th. Naar verluidt vernietigde het twee Iraanse hoofdkwartieren van de Revolutionaire Garde, waarvan één op Damascus International Airport, waarbij mogelijk drieëntwintig, zestien van hen waarschijnlijk Iraniërs werden gedood. De aanval was een reactie op een niet-onderbouwde Israëlische claim dat vier raketten werden afgeschoten vanuit een door Iran gecontroleerde site in Syrië, hoewel ze werden onderschept door Iron Dome en geen schade veroorzaakten. De overweldigende en onevenredige reactie van Israël suggereert dat Tel Aviv een evenredige reactie van de Iraniërs zou hebben geproduceerd die vervolgens kon escaleren, maar in dit geval koos Teheran ervoor om niet terug te slaan, mogelijk omdat het begreep dat het waarschijnlijk zou worden opgezet .

Er zijn ook een aantal belangrijke vergaderingen in de regio geweest die suggereren dat er iets groots gaat komen. In een vreemde beweging zijn de VS en Frankrijk overeengekomen om stappen te ondernemen om de veiligheid in de Golfregio te vergroten door de defensieve systemen in de Golfstaten en Saoedi-Arabië te verbeteren. De verhuizing is ogenschijnlijk een reactie op de verwoestende drone-aanval op de Saoedische olieraffinaderij in september, die aan de Iraniërs is toegeschreven, hoewel er geen bewijs is geleverd. In het verleden was het verhogen van de veiligheid vaak een opmaat naar aanvallen door westerse mogendheden in de Golfregio.

Andere recente bezoekers hebben opgenomen CIA-directeur Gina Haspel ontmoeting met de Saoedische koning Salman op 7 november th te bespreken “onderwerpen die van belang,” minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten om te praten over Iran en andere regionale kwesties, en vice-president Mike Pence brengt een verrassingsbezoek aan de Koerden in Syrië. Pence verzekerde de Koerden dat ze niet werden vergeten en door de VS zouden worden beschermd

Lees ook:  Qatar houdt zich staande tegen Saudi-Emiraat-as

Generaal Kenneth A. McKenzie, hoofd van het Central Command van Amerika, die verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten, waarschuwde vorige week ook dat zelfs met de 14.000 extra militairen die Trump eerder dit jaar naar de regio stuurde, de beschikbare troepen niet voldoende zouden zijn om een Iraanse aanval op Saoedi-Arabië of een van de Golfstaten af ​​te schrikken. McKenzie sprak op een conferentie in Bahrein, de thuisbasis van de US Fifth Fleet. Komische opluchting op de conferentie werd verzorgd door Amerikaan onder minister van defensie John C. Rood, die zei dat  “Iran duidelijk heeft gemaakt dat het een patroon van agressief gedrag nastreeft dat destabiliserend is”, daarbij gemakshalve vergeetend dat het Washington is dat de destabilisatie volledig heeft uitgevoerd. hele regio sinds het Irak binnenviel in 2003.

Iran van zijn kant is gestoken door de recente gewelddadige protesten en heeft zich bereid verklaard om te gaan met zowel de Saoedi’s als de veronderstelde CIA- en Israëlische Mossad-bezittingen die de zaken hebben aangewakkerd. De rellen zijn ernstig geweest en er zijn talloze doden gemeld en Iran is volledig in staat zijn rakettenarsenaal te gebruiken om doelen te raken, zowel in Saoedi-Arabië als in Israël.

Dus de conventionele wijsheid dat een serieuze oorlog te gevaarlijk is om te overwegen in de beperkte ruimtes van het Midden-Oosten, kan extreem naïef zijn, omdat vertegenwoordigers van een aantal landen overwegen hoe ze tegen elkaar moeten vechten en hoe ze kunnen winnen. Eén misstap, of zelfs een valse vlagprovocatie, is alles wat nodig is om de regio in vlammen op te nemen. Het zou een conflict zijn waarin velen zouden sterven en niemand echt een winnaar zou kunnen worden, en de echte tragedie is dat het vermijdbaar is omdat niemand een echt vitaal belang op het spel heeft dat daadwerkelijk kan worden opgelost door oorlog met zijn buren.Comments

comments