Babyboomgeneratie krijgt overal de schuld van

Babyboomgeneratie krijgt overal de schuld van

30 november 2019 1 Door Indignatie redactie

“Ok, Boomer” is een nieuwe internetmeme tegen de babyboomgeneratie. In het digitale generatieconflict is de behoefte aan comfortabele vijandelijke beelden bijzonder flagrant.

Wie het laatste woord op internet heeft, gaat meestal als winnaar uit de ring. Maar het gaat niet zozeer om overtuigende argumenten of pejoratieve compromissen, maar het gaat om scherpe spreuken, repartees en grappen ten koste van de tegenstander. Internet is tenslotte aan het lezen – en wie weet dat de meerderheid gelijk heeft. In niet al te zeldzame gevallen ontstaat een viraal fenomeen, bijvoorbeeld een zogenaamde meme, uit de meest banale uitspraken in elke kolom met commentaar. Dit zijn meestal grappige foto’s, video’s of zinnen die snel op internet worden verspreid. Zo’n meme, nu het bijzonder populair is geworden in Amerika, heeft een sensatie veroorzaakt: de slogan “Ok, Boomer” zou de video zijn van een oudere man die over jonge mensen praat,zijn geïnspireerd . Wat echter begon als een begrijpelijke glimlach van absurde voorouderlijke renters, werd al snel een politieke dimensie.

Het korte, spottende antwoord op onverschilligheid is vooral bedoeld voor degenen wier slimme, kwaadaardige opmerkingen de zogenaamde generatie Y (van de vroege jaren 1980 tot 1997) en de generatie Z (van 1997 tot 2012) in de toekomst niet serieus willen nemen : Leden van de van ongeveer 1946 tot 1964 lopende generatie babyboomers. Dus die jaargangen die ervan worden beschuldigd alle voorrechten en winsten van de naoorlogse jaren te hebben, worden, in tegenstelling tot de Millennials, een nieuw doelwit.

Dit gebeurt niet alleen omdat men zich niet serieus voelt genomen, maar ook vanwege de veronderstelling dat de babyboomgeneratie de jongeren vandaag verlaat door milieuvernietiging die de tegenovergestelde wereld instort. Uiteindelijk verwijten de jongens de ouderen met onverantwoorde consumptie, gewetenloze passiviteit ten opzichte van de problemen die ze hebben veroorzaakt en paternalistische behandeling van de generaties na hen. De term “boomer” verbergt de toespraak van de “oude blanke man”, die de laatste maanden vaak wordt gebruikt, maar nu genderneutraal en in sociologisch jargon is.

“Verrassend genoeg is het niet verwonderlijk dat links deel uitmaakt van de identiteitspolitiek gekleurde topping op de oude.”

De virale hype spreekt voor zich: in korte video’s met enkele miljoenen klikken op het TikTok-platform , in Reddit-forums en op Twitter bereikte de meme een onverminderde populariteit. Kleding bedrukt met de opvallende slogan kan al besteld worden via internet . Zelfs in het parlement van Nieuw-Zeeland erkende parlementslid Chlöe Swarbrick de tussenkomst van een oudere heer met “Ok, Boomer”, die haar veel populariteit op de sociale netwerken opleverde . De 25-jarige politicus van de Groene Partij van Nieuw-Zeeland zei later dat de tegenaanval was “collectieve uitputting die jonge mensen vooral ervaren wanneer ze feiten in het debat brengen, maar ze kwamen alleen dogma tegen . “Kritiek kwam opnieuw uit de New York Times: deze kop getiteld :” Ok, Boomer “voor het einde van de vriendschappelijke relaties van de generaties staat.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Hoe millennials de burn-outgeneratie werden

Dit schijnbare einde is echter niet het probleem – er zijn altijd intergenerationele verschillen en gegrom van generaties bovenop elkaar geweest. Dat soms hard reageert op de overvloedige kritiek, zonder hun mogelijk ware kern te erkennen, kan ook begrijpelijk zijn. De “Ok, Boomer” -Meme komt echter naast de al heersende tijdgeest: in hem, zowel de milieuvriendelijke aanklacht van oudere generaties, heeft het de jonge mensen de toekomst gestolen, evenals het hatelijke, universeel populaire gelach over oude , als onbewuste ingebeelde mensen. Het feit dat de laatste omstandigheid, die ontkiemt in de verbale ponsen op de geschorste, geen kritiek krijgt, toont aan dat sociaal-chauvinistische boventonen vandaag niet langer een taboe zijn,

Wat wordt verondersteld bijzonder slim en gedurfd te zijn vanuit het oogpunt van de “Millennials” is gewoon volgen wat nu goed is: dat wat toch – in dit geval de sociale kracht van de conservatieve, onwetende oude mensen – overkomt , Helaas is het niet verwonderlijk dat linksen deelnemen aan de identiteit, politiek gekleurd door de oude spugen. Waar ooit het concept van klasse en solidariteit met de sociaal achtergestelde groepen overheerste, zijn er tegenwoordig tientallen identiteitscategorieën waar alle groepen zorgvuldig kunnen worden gesorteerd op geslacht, huidskleur, seksualiteit – en natuurlijk leeftijd.

“Boomer” wordt het signaalwoord voor de zogenaamd conservatieve en muffe. “

Degenen die het minst bevoorrecht en het meest onderdrukt lijken, krijgen de aandacht van linkse antidiscriminatiemaatschappijen. Alle anderen worden genegeerd of, zoals in het geval van de Ouden, wordt hun voorrecht onmiddellijk de schuld gegeven. Plotseling worden termen als “groepsgerichte vijandschap” en “ageism” (leeftijdsdiscriminatie), uitgevonden door de treurige linkse in sociaal jargon, vergeten zodra de “rechterkant” de leeftijd verhoogt tot de ultieme kritiek.

Het moet echter niet worden vergeten dat het generatieconflict tussen “boomers” en “millennials”, dat nu door talloze media is gespeld, een welkome gelegenheid is om elkaars generatie te verfraaien als een welkom vijandbeeld om trots te zijn op hun eigen generatie. Terwijl bijvoorbeeld het gegrom van ouderen over langdurige studenten in geesteswetenschappelijke vakken altijd een wrok is geweest tegen het onproductieve, de afgunst van nietsdoen en de wens om hun eigen generatie te upgraden, kunnen de millennials nauwelijks het feit verbergen dat “Ok, Boomer “-Meme zou ook een manifestatie van hun eigen, zogenaamd superieure superioriteit moeten zijn. Je hebt elkaar nodig om je eigen generatie aan te scherpen door deze te definiëren.

Als je niet meespeelt of zelfs niet het hele spektakel met scepsis bekijkt, word je meteen bestempeld als een bittere buit. Men wil de algemene glimlach niet onthouden. Iedereen die het niet begrijpt of afwijst, moet zelf een ‘boomer’ zijn – dus tenminste de logica in de commentaarkolommen van sociale netwerken. Het is daarom logisch dat de term “boomer” uiteindelijk zo inflatoir zal worden gebruikt dat iedereen er alles in kan stoppen. Met de opmerking dat boemerisme vooral een kwestie is van houding en niet van generatieverband, geldt het ondertussen ook dat degenen die in geschil zijn achterlopen op de tijdgeest. “Boomer” wordt het signaalwoord voor de zogenaamd conservatieve en muffe: wie leest het,

Met regelmatige tussenpozen kan dit fenomeen worden waargenomen op internet, maar ook daarbuiten: Zodra een voldoende wazig en grotendeels onsympathiek sociaal type werd gevonden, kan de wrok worden uitgeoefend op het huidige zwarte schaap. Hoe meer mensen meedoen, hoe uitgebreider de collectieve, samenhangende instinctieve drainage en des te tevredener de honger van de internetmobiel voorlopig.Lees ook:  De reguliere media verdoezelen oorlogsmisdaden

Comments

comments