Bouterse veroordeeld voor decembermoorden wat gaat het leger doen?

Bouterse veroordeeld voor decembermoorden wat gaat het leger doen?

30 november 2019 1 Door Indignatie redactie

Surinaams president Bouterse is door de krijgsraad in Paramaribo veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op 15 tegenstanders. Valt reuze mee.

Desi Bouterse (13 oktober 1945) is geboren en opgegroeid in Suriname en kreeg zijn militaire training in Nederland. Vlak voor de Surinaamse onafhankelijkheid op 25 november 1975 keerde hij samen met zijn kersverse gezin terug naar zijn geboorteland en ging daar helpen met het opbouwen van het Nationale Leger van Suriname. In 1980 leidde Desi Bouterse, inmiddels sergeant en voorzitter van de militaire vakbond Bomika, een staatsgreep en werd als bevelhebber de facto de leider van Suriname.

Hij is/was in China op staatsbezoek, waar hij met zijn land leurt en min of meer aan het uitverkopen is.

Heeft men er op gegokt dat hij niet terug keert en ergens politiek asiel aanvraagt? Zodat later een internationaal arrestatiebevel kan worden uitgevaardigd en hij de rest van zijn leven op de vlucht is.

bouterse
Krijgsraad Suriname

Het is inmiddels duidelijk dat hij naar Suriname terug keert. Dit vernemen wij van zijn vrouw Ingrid, een goede bekende van de “koningin” van Nederland. Het zou zondag al zijn. Omdat deze delinquent zich altijd met geweld en intimidatie heeft gehandhaafd, zal het deze keer niet anders zijn. Er zijn nog veel Surinamers die over deze massamoordenaar praten als over hun “vader” die volkomen onschuldig is. Die wordt gezien als de redder van het land. Hij zal ongetwijfeld het leger, of bepaalde elementen daarvan aan zijn zijde vinden.

Lees ook:  De regering van Trump heeft elke verbinding met de waarheid weggenomen

Die strijdkrachten tellen ongeveer 2.000 beroepsmilitairen. Opperbevelhebber is president Bouterse. Normaal gesproken moet de voor moord veroordeelde opperbevelhebber uit zijn functie worden ontheven, zodat hij uit de buurt van de wapens gehouden kan worden. Er zijn sommige parlementariërs die recent nog hebben gezegd, dat “die rechters maar beter op kunnen donderen”, omdat ze bevooroordeeld zouden zijn. Het sterkste wapen van de krijgsraad is volkomen afzijdigheid en een consequent stilzwijgen.

Wij zijn benieuwd wat er gaat gebeuren. Na de Sergeantencoup, de Decembermoorden, de Telefooncoup, veroordeling wegens drugscriminaliteit en nu dus veroordeling wegens moord: zou het stil blijven rond Desi Bouterse?

De Sergeantencoup in 1980 vond plaats vlak voordat er enkele onderofficieren door de krijgsraad zouden worden veroordeeld voor corruptie en landverraad. Het was kantje boord, ook voor Bouterse, die er bij betrokken was en de dans uiteindelijk ook niet kon ontspringen. Operatie Zwarte Tulp werd hals over kop uitgevoerd met hulp van de Nederlanders.

Er gaat iets gebeuren, dat staat vast. Wie beschermt in dat geval dan de leden van de krijgsraad? Voor Bouterse en zijn trawanten – ook de cokedealer Ronnie Brunswijk – is er slechts één optie: een staatsgreep.

De sleutel is in handen van het Surinaamse leger.

Lees ook:  Bouterse aan de galg …of Suriname?


Comments

comments