Een paragraaf over handelsbesprekingen tussen de VS en het VK is alles wat u moet weten over een deal met Amerika

Een paragraaf over handelsbesprekingen tussen de VS en het VK is alles wat u moet weten over een deal met Amerika

30 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Pagina drie van het US-UK Trade and Investment Working Group-document dat werd uitgegeven door Jeremy Corbyn zegt het allemaal – en hier is het:

“VS bespraken het VK via het MKB-hoofdstuk van USMCA en benadrukten dat het ‘TPP +’ was met een duidelijke coöperatieve focus en een engagement voor het MKB van alle kanten om deel te nemen aan regelmatige dialogen en het delen van informatie. USMCA is de eerste Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst met een hoofdstuk over het MKB en wordt als ‘state of the art’ beschouwd. De onderliggende betekenis, hoewel niet bevestigd, is dat we dit hoofdstuk kunnen verwachten als een blauwdruk voor een Britse vrijhandelsovereenkomst. ”

Om je hier doorheen te leiden. De USMCA is de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Mexico – Canada. In grote lijnen heeft het deze componenten:

  • Regels van land van herkomst:  auto’s moeten 75 procent van hun componenten in Mexico, de VS of Canada laten fabriceren om in aanmerking te komen voor nul-tarieven (tegen 62,5 procent onder NAFTA).
  • Arbeidsvoorzieningen:  40 tot 45 procent van de auto-onderdelen moet worden gemaakt door werknemers die tegen 2023 minstens $ 16 per uur verdienen. Mexico heeft  nieuwe arbeidswetten aangenomen  om werknemers beter te beschermen. Democraten willen echter nog steeds strengere handhaving.
  • Amerikaanse boeren krijgen meer toegang tot de Canadese zuivelmarkt:  de VS lieten Canada zijn zuivelmarkt openstellen voor Amerikaanse boeren, een groot probleem voor Trump.
  • Intellectuele eigendom en digitale handel:  de deal verlengt de voorwaarden van het auteursrecht  tot 70 jaar na het leven van de auteur (maximaal 50). Het verlengt ook de periode dat een farmaceutisch medicijn kan worden beschermd tegen generieke concurrentie, en bevat nieuwe bepalingen om met de digitale economie om te gaan,  zoals het  verbieden van plichten op zaken als muziek en e-boeken, en bescherming voor internetbedrijven zodat ze niet aansprakelijk voor de inhoud die hun gebruikers produceren. 
  • Sunset-clausule:  de overeenkomst voegt een “sunset” -clausule van 16 jaar toe,  wat betekent dat de voorwaarden van de overeenkomst vervallen of “sunset” na 16 jaar. De deal wordt ook om de zes jaar herzien, waarna de VS, Mexico en Canada kunnen besluiten de USMCA te verlengen.
Lees ook:  Trump een president in ballingschap

TruePublica  schreef over deze deal in augustus 2018 . We zeiden dat een handelsovereenkomst met Amerika gewoon TPP Plus zou zijn en raad eens – het wordt gepromoot in interne overheidsdocumenten als TPP +

Drie dingen die je meteen moeten opvallen. Ten eerste is dit een deal, net als het TPP ( Trans-Pacific Partnership),  een deal die volledig werd verworpen door het grote publiek in de landen waarin het werd voorgesteld. In Japan bijvoorbeeld moest Shinzo Abe, de premier, beloven dat hij de TPP-onderhandelingen zou laten vallen, omdat het duidelijk was dat hij niet opnieuw zou worden gekozen als hij dat niet zou doen. In Amerika beloofde Donald Trump TTP te laten vallen als onderdeel van de reden waarom hij werd gekozen omdat het grote publiek er volledig tegen was. In plaats daarvan staat de  Alomvattende en Progressieve Overeenkomst voor Trans-Pacific Partnership die pas ontstond toen de VS zich terugtrokken uit TPP, de oorspronkelijke partners zich plotseling hadden aangemeld en 20 clausules hadden geschrapt die Amerika ten goede kwamen. De ministers van Handel onder Liam Fox (toentertijd) hebben de wens uitgesproken om zich na de Brexit bij deze tweede groep aan te sluiten. U kunt dus zien waar dit naartoe gaat – verlaagde normen om aan die in die overeenkomst te voldoen – landen zoals Brunei, Mexico, Chili, Peru en Vietnam.

In de EU heette hun versie van de handelsovereenkomst tussen de VS en de EU TTIP ( Transatlantic Trade and Investment Partnership ). Het grootste openbare onderzoek dat ooit in het blok is uitgevoerd, eindigde met 97 procent van het publiek dat bezwaar maakte tegen de TTIP-deal die de EU aan het Amerikaanse handelsbeleid en -normen bindt. Uiteindelijk, na aanzienlijk protest, faalde het aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Het grootste deel van de bezwaren in die enquête kwam uit het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook:  Het aantal doden in het Chinese virus stijgt naar 722

De tweede is dat Amerikaanse landbouwproducten een veel grotere toegang zullen hebben (net als de chemische industrie ) – wat betekent hormoongroeiproducten in vlees, met chloor gewassen pluimvee, GGO-producten en over het algemeen verlaagde normen voor welzijn en productie over de hele linie.

De derde is precies zoals de Labour-leider Jeremy Corbyn heeft benadrukt – een focus op  bescherming voor grote geneesmiddelen  tegen goedkopere generieke geneesmiddelen waar de NHS momenteel van profiteert. En dit alles komt van de derde pagina van een rapport van 450 pagina’s.

Als een voetnoot, op pagina 4 van dit rapport, moet worden opgemerkt dat de vergadering werd georganiseerd door PayPal, dat Google aanwezig was en op pagina vijf de volgorde van dialoog ging over zaken en niets anders dan opmerkingen over ISDS – en ISDS is een enorme kwestie die misschien wel de grootste reden was waarom TTP en TTIP faalden. ISDS  veroorzaakte een publiek protest over een ooit onduidelijk element van internationale handelsovereenkomsten en was uiteindelijk de oorzaak van de ondergang van de grootste handelsovereenkomst in de geschiedenis met een verbazingwekkende markt van $ 34 biljoen die zich uitstrekt van Honolulu tot Helsinki.

ISDS – geeft multinationale ondernemingen een  wurggreep  over gekozen parlementen en nationale rechtbanken en scheurt tegelijkertijd het volksgezondheid- en beschermingsbeleid uiteen. Een handelsovereenkomst tussen de VS en het VK neemt de controle nauwelijks terug.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Chanteert Erdogan Europa opnieuw?

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments