Wat gaat China doen aan Hong Kong?


De regering van de speciale autonome regio Hong Kong heeft haar verzet aangekondigd tegen de onlangs door de VS aangenomen wet inzake de bescherming van de mensenrechten en de democratie in Hong Kong. Op 27 november tekende de Amerikaanse president Donald Trump de Hong Kong Human Rights and Democracy Act van 2019 in de wet.

De essentie van de wet

De Hong Kong Democracy and Human Rights Act vereist dat de Amerikaanse regering een regelmatig jaarverslag over de situatie in de autonome regio voorlegt en, indien nodig, sancties oplegt aan degenen die verantwoordelijk zijn voor “mensenrechtenschendingen”. Het rapport zal de “mate van onafhankelijkheid” van Hong Kong evalueren om handelsovereenkomsten met de regio dienovereenkomstig aan te passen.

Bovendien tekende Trump een wet die de levering verbood van politie-uitrusting tegen demonstranten. Zo kan elke politie-actie om orde te handhaven nu worden geïnterpreteerd als een ‘schending van de mensenrechten’.

De protesten in Hong Kong zijn al lang openlijk gewelddadig. De demonstranten gooien Molotov-cocktails naar de politie en hebben bedrijven vernietigd die zij als pro-Chinees beschouwen. Het meest prominente evenement was de confrontatie aan de Polytechnische Universiteit, waar zelfgemaakte bommen, bakstenen katapulten en zelfs Boog en pijlen werden gebruikt tegen de politie.

Desondanks beschuldigen demonstranten en westerse media de politie van wreedheid.

In geval van verdere controverse kan Washington nu de speciale status van Hong Kong intrekken als het gaat om handel met de Verenigde Staten. Volgens de VS zal de wet ook garanties bieden aan inwoners van Hongkong om een ​​visum te verkrijgen om de VS binnen te komen in geval van vervolging door de Chinese autoriteiten.

Annie Wu on Twitter: “A parade of U.S. flags as #hongkong rally plays messages of support from U.S. lawmakers pic.twitter.com/q1LTzOhK3T / Twitter”

A parade of U.S. flags as #hongkong rally plays messages of support from U.S. lawmakers pic.twitter.com/q1LTzOhK3T

Hong Kong en China zijn tegen de Amerikaanse wet

Zowel Hong Kong als China hebben het Amerikaanse initiatief zwaar bekritiseerd als een daad van open inmenging in de interne aangelegenheden van Hong Kong, wat suggereert dat de beslissing hun relaties met Washington zal schaden.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat de Verenigde Staten tegenmaatregelen zouden tegenkomen als de wet in praktijk zou worden gebracht. In Beijing wordt de beslissing van Washington hegemonisch genoemd.

Veel experts merken op dat deze stappen, naast de handelsoorlog, passen in het kader van de lopende desinformatiecampagne om China aan te vallen en in diskrediet te brengen. De VS probeert China af te schilderen als een ‘kwaad rijk’ – de berichtgeving over protesten in Hong Kong door liberale media toont Beijing als een demonisch totalitair land, dat vaak zwijgt over schendingen van de wet door de demonstranten zelf. Washington zal nu eenmaal per jaar officiële rapporten publiceren over de ‘verschrikkingen’ in China om handelsregelingen te manipuleren en ideologische oorlogvoering te voeren, en om het opleggen van beperkingen en sancties te rechtvaardigen.

Oorlog betekent oorlog

China is een echt probleem geworden voor de Verenigde Staten. Omdat Amerikanen (of, meer bepaald, sommige vertegenwoordigers van partijen en elites) zich blijven verzetten tegen de totstandkoming van een multipolaire wereld, zijn ze gedwongen hun druk op China op alle fronten op te voeren, om militair-politieke en economische instrumenten te gebruiken, en vooral , om te proberen China van binnenuit te ondermijnen via Hong Kong en andere pijnlijke punten.

Emmy Lo on Twitter: “Happy Thanksgiving Day with warm wishes from 🇭🇰 #HongKong! Thank you! pic.twitter.com/xd3hsMU33a / Twitter”

Happy Thanksgiving Day with warm wishes from 🇭🇰 #HongKong! Thank you! pic.twitter.com/xd3hsMU33a

Het moet echter duidelijk zijn dat Trump in dit opzicht geen opties had. Zelfs als Trump de confrontatie wilde vermijden (en dat probeerde hij, zoals blijkt uit het feit dat hij lange tijd geen commentaar op de protesten in Hong Kong had gegeven), zou de Amerikaanse wet onafhankelijk hebben gehandeld. Trump kon alleen een veto uitspreken over de eerste fase, maar wetgevers zouden de anti-Chinese wet nog steeds goedkeuren tijdens de tweede hoorzitting.

Experts zijn van mening dat de aanneming van deze wet de lopende onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten om handelsconflicten te overwinnen ernstig kan bemoeilijken. Trump zou waarschijnlijk liever een ‘winstgevende deal’ sluiten in plaats van directe globalistische druk op zijn tegenstander uit te oefenen. Trump is niet geïnteresseerd in ideologie en richt zich in plaats daarvan op pragmatische voordelen.

De klap voor de economie

Tegen de achtergrond van protesten in Hong Kong daalden de aandelen in de regio vrijdag naar hun laagste niveau in twee weken op vrijdag, wat volgens de media tot verliezen op de Aziatische financiële markten leidde .

Ondanks de situatie rekenen investeerders op pragmatische beslissingen, die zowel in het belang van Washington als in Beijing zijn om een ​​handelsovereenkomst te sluiten.

China’s acties

Hong Kong deed de concessies die demonstranten eisten, maar het hielp niet. Op 4 september kondigde Lam de intrekking aan van het wetsontwerp inzake uitlevering, dat om te beginnen de protesten zou hebben aangewakkerd. Maar demonstranten staan ​​nu op de implementatie van nieuwe vereisten, waaronder een onafhankelijk onderzoek naar politie-acties tijdens de 12 juni-bijeenkomsten en de introductie van directe algemene verkiezingen voor het districtsbestuur en de wetgevende vergadering.

Een strategie van concessies zal dus niet werken: de pro-westerse protesten zullen steeds meer nodig hebben, tot en met de scheiding van Hong Kong van China. Bovendien bevindt China zich in een stressvolle situatie na het succes van de oppositie bij de lokale verkiezingen van 17 van de 18 lokale raden.

Waarin verschilt Hong Kong fundamenteel van China? Sommige artikelen benadrukken terecht de rol van het sterke traditionele onderwijssysteem van China.

“Ze geloven dat omdat de mensen, vooral de jongeren, in Hong Kong nooit patriottisch onderwijs hebben genoten, ze dit soort nationale identiteit missen,” zei Zheng Wang, professor aan de Seton Hall University in WP .

Aangezien concessies en heropvoeding niet op de korte termijn zullen werken, ondervindt Beijing andere strategieën, waaronder herschikkingen en strengere maatregelen.

Hong Kong, als een territorium van China, blijft een belangrijke intermediair voor de handel met andere landen. Om zich van deze afhankelijkheid te ontdoen, heeft China plannen aangekondigd om beperkingen op buitenlandse belangen en quota op buitenlandse investeringen in effecten op te heffen.

Beijing verliest echter niet zijn eigen territorium en verzwakt zijn regionale greep. De Chinese autoriteiten hebben al een crisishoofdkwartier in Shenzhen opgezet om de situatie in Hong Kong te volgen , te ontmoeten en op te lossen.

Beijing overweegt Wang Zhimin te vervangen als hoofd van het Central People’s Government Office in Hong Kong omdat het ontevreden is over de effectiviteit van de overheid.

Ondertussen heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Terry Branstad, de Amerikaanse ambassadeur in Beijing, opgeroepen om namens de regering en de bevolking van de republiek krachtig te protesteren tegen de acties van het Amerikaanse leiderschap en hun inspanningen om de welvaart en stabiliteit van Hong Kong te ondermijnen, beschadiging van het principe van ‘één land, twee systemen’.

Volgens de beoordeling van China steunen de VS openlijk de daders van het geweld die infrastructuur vernietigen, burgers belemmeren, de rechtsstaat ondermijnen en de openbare orde verstoren.

Eerder, op 19 november, verving de Chinese regering het hoofd van de politie van deze speciale administratieve regio van China. De nieuwe politiechef werd benoemd door het hoofd van de Hongkongse regering, Carrie Lam.

Volgens Brian Fong, sociaal wetenschapper aan de Education University of Hong Kong (WP-publicatie), heeft de Chinese overheid twee opties om de bevolking van Hong Kong dichter bij het vasteland te brengen:

– om de Chinese identiteit ‘aantrekkelijker’ te maken, inclusief het openen en liberaliseren van China zelf

– versterking van de Chinese controle over scholen en de media in Hongkong.

De eerste optie, gezien de sterke Chinese banden (nationaal, familie en persoonlijk, met sterke wederzijdse steun en onverschilligheid voor andere culturen), lijkt onrealistisch. De tweede is waarschijnlijker – tot nu toe lijkt het erop dat de enige manier om controle over Hong Kong te behouden is door de sticks vaker te gebruiken dan wortels. Gezien de geschiedenis van de Amerikaanse interventie en de komende sancties / beperkingen, zal het moeilijk zijn om dit in stilte te doen. Deze strategie is alleen mogelijk als de Chinezen een manier vinden om de strengheid van de regels te combineren met vrijheid.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord