Voor de vrouwen van Nigeria is de dreiging van seksueel geweld nooit ver weg

Voor de vrouwen van Nigeria is de dreiging van seksueel geweld nooit ver weg

1 december 2019 0 Door Indignatie redactie

De verkrachtingscultuur van Nigeria wordt beïnvloed door religieuze en culturele tradities van mannelijke suprematie en dominantie.

Er zijn maar weinig dingen die Nigerianen verenigen, zoals de talloze verhalen over seksueel misbruik, ingebakken in traditie en verspreid over stammen en culturen, en meestal gepleegd tegen vrouwen. Deze cultuur van seksueel geweld tegen vrouwen is zo endemisch dat het verweven is met de kern van ons bestaan. Het doorsnijdt alle segmenten van de samenleving: het huis, het onderwijssysteem , de werkplek , de gewapende diensten van het land , ziekenhuizen en zelfs erediensten – plaatsen die meer dan 40% van de bevolking van het land een tweede thuis beschouwen waar velen hun toevlucht zoeken. Er is overweldigend statistisch bewijs om deze beweringen te staven.

Niets onthult de achterlijkheid van een land meer dan deze heersende verkrachtingscultuur, ondersteund door religieuze en culturele gevoelens van mannelijke suprematie en dominantie.

Uit de nationale enquête over geweld tegen kinderen in Nigeria in 2014 bleek dat een op de vier vrouwen seksueel geweld heeft ervaren in de kindertijd, waarvan meer dan 70% meer dan één incident meldde. Van de 24,8% van de vrouwen van 18 tot 24 jaar die seksueel misbruikt hebben vóór de leeftijd van 18, zocht een sombere 5% hulp en slechts 3,5% kreeg hulp.

Het wetboek van strafrecht van Nigeria beveelt levenslange gevangenisstraf aan voor degenen die zijn veroordeeld voor verkrachting en 14 jaar voor poging tot verkrachting. Aangezien er slechts twee van de 40 verkrachtingsgevallen  in Nigeria worden  gemeld , is het moeilijk om het aantal verkrachtingen per jaar te schatten. Toch is het nogal schokkend dat in de juridische geschiedenis van Nigeria  minder dan 20 personen  zijn veroordeeld voor de misdaad. 

Een belangrijke reden hiervoor kan het feit zijn dat de meeste verkrachters bekend zijn bij het slachtoffer en mogelijk zelfs familieleden zijn. Omdat de Nigeriaanse cultuur het beschermen van het gezin tot elke prijs dicteert, blijft de last voor het slachtoffer om te dragen, wat vaak een levenslang trauma veroorzaakt zonder enige hoop op gerechtigheid. Om te begrijpen waarom dit zo is, moeten we ons verdiepen in de culturele en religieuze factoren die deze dreiging zo lang, ongecorrigeerd, in heel Nigeria hebben voortgezet.

Context of Rape

De Nigeriaanse vrouw weet dat de mogelijkheid van verkrachting altijd groot is. Ze wordt er elke keer aan herinnerd dat, als vrouw, elke man die fysiek sterk genoeg is, kan besluiten zijn suprematie te tonen door middel van seksueel geweld.

In plaatsen van aanbidding, of het nu moskeeën of kerken zijn, wordt ze geleerd haar hoofd gebogen te houden en haar stem laag te houden of, beter nog, onhoorbaar, om de mannen niet af te leiden van hun zoektocht naar God. Een vrouw is, kort gezegd, een afleiding strategisch gepositioneerd om een ​​man neer te halen.

Deze religieuze en culturele voorkeur voor vrouwen in Nigeria heeft veel gevolgen. De regio die het meest wordt getroffen, het noorden van Nigeria, heeft analfabetisme bij vrouwen van meer dan 80%, waarbij slechts 3% van de vrouwen het voortgezet onderwijs afmaakt. (Het is hier dat de #ArewaMeToo-hashtag is ontstaan ​​als reactie op de wereldwijde #MeToo-beweging, waarbij Arewa het woord Hausa is voor “het noorden”.) Bijna de helft van de Nigeriaanse meisjes wordt moeder vóór de leeftijd van 20 en met een moedersterftecijfer van 917 per 100.000 vrouwen vergeleken met een gemiddelde van 11 per 100.000 in landen met een hoog inkomen , zijn er significante gezondheidsstatistieken gestapeld tegen de Nigeriaanse vrouw. 

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Vrouwen in quarantaine: piek in huiselijk geweld gevaar binnen en buiten huis

In sommige delen van het land hebben vrouwen geen wettelijke rechten op eigendom. Slechts 4% van het land in het noordoosten van Nigeria is in handen van vrouwen, 10% in het zuidoosten en het zuiden. Bepaalde gebruikelijke wetten stellen dat alleen mannen land kunnen bezitten, en de enige manier waarop een vrouw toegang tot land kan krijgen is door het huwelijk. Dit bevordert een cultuur waarin vrouwen wanhopig zijn om te trouwen, niet omwille van de huwelijksvereniging, maar vanwege wat zij zal winnen door lid te worden van een mannelijke partner, waardoor geloofwaardigheid wordt verleend aan een cultuur van mannelijke suprematie.

Dit beeld van vrouwen als louter addenda aan de mannen verhoogt de perceptie dat ze als minder menselijke wezens moet worden behandeld en verhoogt de tolerantie voor seksueel misbruik door mannen die macht over hen hebben. Het maakt de mensen – zowel mannen als vrouwen – over het algemeen ongemakkelijk met een enkele, succesvolle vrouw zonder echtgenoot. Het wordt gezien als een anomalie voor een vrouw om bekendheid te bereiken zonder het mentorschap en de begeleiding van een sterke mannelijke figuur zoals een echtgenoot, achter wiens dapperheid ze dekking zoekt.

Deze culturele en religieuze context kan de onderliggende reden zijn voor de maatschappelijke druk om te zwijgen en het sterke element van schaamte rond verkrachting en verkrachtingsslachtoffers. Verkrachting tussen echtgenoten heeft absoluut geen enkele waarde en dankzij het strafrecht van het land kunnen mannen hun vrouw verslaan – op voorwaarde dat dit niet tot ernstig letsel leidt.

Hoewel het waar is dat mannelijke verkrachting ook een probleem is, wordt dit niet opgelost door geweld tegen vrouwen te benadrukken. Wanneer we de aandacht verleggen van de vrouwen die het onderwerp verkrachting ter sprake brengen en ons in plaats daarvan concentreren op wat vaak wordt aangeduid als ‘zelden besproken mannelijke verkrachting’, propageren we uiteindelijk verkrachtingscultuur, naast attitudes zoals het beschuldigen van slachtoffers en sletschaamte. Verkrachting door mannen krijgt trouwens meer geloofwaardigheid wanneer we open zijn over vrouwelijke verkrachting en de fysieke en mentale schade die het aan vrouwen van alle leeftijden toebrengt, die hun houding en acties jegens de mannen in hun leven beïnvloeden.

Vrouwen die hun stemmen bezitten

Onlangs hebben vrouwen zich vrijer uitgesproken over gevallen van verkrachting en seksueel misbruik. De verhalen over politieagenten die vermeende prostituees in de hoofdstad van het land, Abuja, hebben verkracht , kregen berichtgeving in de media. Toen een prominente pastor door een voormalig kerklid van verkrachting werd beschuldigd, leidde dit tot een gesprek op sociale media, wat leidde tot meer aantijgingen tegen hem en andere gezagsdragers. De daaropvolgende #ChurchToo beweging protest zag de pastoor aftreden van zijn preekstoel. Het slachtoffer ging verder met het zoeken naar rechtsmiddelen, terwijl andere slachtoffers zich openlijk uitspraken over soortgelijke ervaringen en hun stemmen en hun verhalen bezaten.

Dit is de eerste keer dat Nigeria zo’n open discussie beleefde over het onderwerp verkrachting. Hoewel de slachtoffers werden geconfronteerd met lang onderdrukte gevoelens van schaamte, woede en woede, is de publieke erkenning van het feit dat er een enorm verkrachtingsprobleem is in Nigeria de eerste stap naar het opbouwen van een verantwoordelijke samenleving die haar vrouwen beschermt.

Veel van de verkrachting wordt echter nog steeds niet gemeld, vooral onder degenen die niet kunnen spreken, zoals de kindbruiden in Noord-Nigeria tegen wiens wettelijke verkrachting dagelijks wordt gepleegd. Omdat vrouwen weinig posities innemen in de publieke sector van het land, en nog minder posities aan de top waar belangrijke beslissingen worden genomen, is de weergave van die ergste hit nog steeds op een dieptepunt.

Eén ding is zeker: weinig mannen zijn zich bewust van de immense macht die ze hebben om het leven van vrouwen te beïnvloeden en vorm te geven, en zeer weinigen van hen begrijpen echt de omvang van de misdaad van seksuele mishandeling of verkrachting van de slachtoffers. Hoewel mannelijke opvoeding en pleitbezorging tegen verkrachting aan kracht wint, is het nog lang niet toereikend. Om deze reden is de noodzaak voor vrouwen om machts- en autoriteitsposities in te nemen nog nooit zo essentieel geweest als nu. Er moet gewoon een sterkere vertegenwoordiging van vrouwen zijn in de politiek en het beleid om iets te veranderen.Lees ook:  Armoede of ongelijkheid kan niemand wat schelen, toch?

Comments

comments