Antisemitisme blijft een vast onderdeel van de Duitse radicalen

Antisemitisme blijft een vast onderdeel van de Duitse radicalen

3 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Al tientallen jaren is antisemitisme een vast ideologisch kenmerk van radicaal-rechts geweld en terrorisme in Duitsland.

De verdachte in de terroristische aanval op een synagoge in de Duitse stad Halle in oktober, de 27-jarige Stephan B., werd gedreven door antisemitisme en een radicaal-rechtse wereldvisie. Na de moord op Walter Lübcke in juni was dit de tweede dodelijke radicaal-rechtse terroristische aanval dit jaar om Duitsland te schudden . De Halle-aanval toonde aan dat antisemitisme een actuele en zeer actuele bedreiging is. Een nadere beschouwing van antisemitische incidenten door radicaal-rechtse daders tussen 1960 en 1990 onthult dat antisemitisme een gestaag ideologisch kenmerk is van radicaal-rechts geweld en terrorisme in Duitsland.

Aan het begin van 1959 werd West-Duitsland opgeschrikt door antisemitische ontheiliging van een onlangs geopende synagoge in Keulen. Deze misdaad werd gepleegd door twee leden van de radicaal-rechtse Deutsche Reichspartei en gevolgd door een reeks anti-joodse incidenten in heel de Bondsrepubliek Duitsland.

Andere groepen kwamen niet verder dan antisemitische uitspraken en moordfantasieën over de Joden. In 1966 bijvoorbeeld, plantte een groep van drie neonazi’s een moord op een Joodse officier van justitie, Fritz Bauer, die een leidende figuur was in de processen in Frankfurt Auschwitz tegen nazi-criminelen. Leden van de radicaal-rechtse terroristische groep Nationalsozialistische Kampfgruppe Großdeutschland in de vroege jaren zeventig waren ook militante antisemieten die van plan waren om bommen te gooien in winkels die in joodse handen waren. Anderen zetten hun plannen om in actie, zoals een groep rond de neonazi Hans Joachim Neumann, die in 1974 Joodse begraafplaatsen in Nedersaksen vernietigde en ontheiligde.

Het verleden overwinnen

Vanaf het midden van de jaren zeventig hebben radicaal-rechtse terroristische groeperingen aanvallen gepland en uitgevoerd op prominente figuren die, naar hun mening, verantwoordelijk waren voor de vervolging van nazi-misdaden. De nadruk lag vooral op Joodse vertegenwoordigers van de NS-Vergangenheitsbewältigung – een proces om het nazi-verleden onder ogen te zien – met name de schrijver en overlevende van de Holocaust Simon Wiesenthal en de Beate en Serge Klarsfeld .

Wiesenthal was een bekende ‘nazi-jager’ die een beslissende rol speelde bij het vinden en arresteren van de nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in 1960. De radicaal-rechtse terroristische scene verafschuwde hem tot het uiterste. De volgers van Neumann waren bijvoorbeeld van plan om Wiesenthal in 1974 te ontvoeren of te doden. Zulke plannen kwamen niet uit het niets op: radicaal-rechts was al jaren onrustig tegen Wiesenthal, wat een indicatie is dat die ondernemingen vaak worden geflankeerd door radicaal-rechts politieke activiteiten.

Lees ook:  Soros en de 'Jood-niversal'

Op 11 juni 1982 trof een bom het appartement van Wiesenthal in Wenen, waar hij werkte als hoofd van het Joods Documentatiecentrum. De politie arresteerde negen neonazi’s en beschuldigde hen van een reeks antisemitische aanvallen, waaronder die op Wiesenthal. In 1983 werden de verdachten berecht, met de West-Duitse radicaal-rechtse terrorist Ekkehard Weil als hoofdverdachte. De rechtbank vond de beklaagden schuldig aan verschillende aanvallen, maar die in het huis van Wiesenthal kon niet definitief aan de groep worden gebonden.

Radicaal-rechtse terroristen richtten zich ook op het Frans-Duitse echtpaar Serge en Beate Klarsfeld, die werkten om nazi-criminelen op te sporen en voor het gerecht te brengen. Hun bijdrage aan de strafrechtelijke vervolging van nazi-daders en het feit dat Serge Klarsfeld een Joodse overlevende van de Holocaust was, bracht hen in de ogen van radicaal-rechtse terroristen. Sommige West-Duitse groepen namen bijvoorbeeld de ‘liquidatie’ van het paar op in hun plannen. Net als bij de Wiesenthal-zaak werden de Klarsfelds het slachtoffer van een bomaanslag toen op 9 juli 1979 een explosief met aanzienlijk effect explodeerde in de auto van Serge Klarsfeld in Parijs. Alleen door geluk is niemand gewond geraakt, maar de aanval is nooit volledig opgelost. Een Franse neonazistische groep, die zichzelf ODESSA noemde, de verantwoordelijkheid nam voor de bombardementen en vervolgens het leven van de Klarsfelds in de nasleep bedreigde. Deze aanval maakte deel uit van een reeks antisemitische aanvallen in Frankrijk eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, deels uitgevoerd door radicaal-rechtse terroristische groeperingen en deels door pro-Palestijnse groepen.

Laatste in de rij

Veel zaken bleven onopgelost door de jaren heen, zonder het motief of de dader geïdentificeerd. Een van de meest opvallende en schokkende was een daad van brandstichting tegen een joods bejaardentehuis in München in februari 1970 waarbij zeven oudere Joodse inwoners werden gedood, waaronder twee overlevenden van de Holocaust.

Op 19 december 1980 vermoorde Uwe Behrendt, een lid van de extreem-rechtse Wehrsportgruppe Hoffmann rond Karl-Heinz Hoffmann, de Joodse uitgever Shlomo Lewin en zijn partner Frida Poeschke in hun huis in Erlangen. Toen de politie Behrendt een paar maanden later wist op te sporen, had de dader het land al verlaten en was hij met hulp van Hoffmann naar Oost-Duitsland gevlucht en daarna naar Libanon. Daar pleegden de neonazi’s vermoedelijk zelfmoord in september 1981. Lewin werd voortdurend geobserveerd en lastiggevallen door neonazi’s sinds hij zich openlijk uitsprak tegen radicaal rechts. Deze misdaad was een van de meest gewelddadige uitingen van antisemitisme vóór 1990.

Haat en aanvallen op Joden waren altijd al een cruciaal kenmerk geweest van radicaal-rechts terrorisme in West-Duitsland. Terwijl de tweedeling van “vriend” en “vijand” een centraal kenmerk is in het radicaal-rechtse wereldbeeld, brengen terroristische groepen hun gewelddadige praktijken in overeenstemming met dit dubbele principe. De steun voor de ‘vrienden van de zaak’ staat in contrast met de strijd tegen hun ‘vijanden’.

Doodslijsten van joden, politieke vijanden of andere tegenstanders waren en zijn nog steeds een gangbare praktijk van radicaal-rechtse terroristen. Antisemitisme speelt hierin een cruciale rol, omdat antisemitische denkpatronen bijzonder geschikt zijn om een ​​gemeenschappelijk vijandelijk stereotype te construeren. De schietpartij op Halle gericht op aanbidders die Yom Kippur markeren – de heiligste dag van het jodendom – is slechts de laatste in een lange rij om de dodelijke gevolgen ervan aan te tonen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Greta Thunberg "de Jeanne d'Arc van klimaatverandering."

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Democratie in Europa: Het "perverse" oordeel tegen de leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments