Greta Thunberg “de Jeanne d’Arc van klimaatverandering.”

Greta Thunberg “de Jeanne d’Arc van klimaatverandering.”

3 december 2019 2 Door Indignatie redactie

Kijk wat Greta is begonnen en wat ze ns heeft aangedaan! Ik zag laatst de recente klimaatstaking in New York City, een van de  kwart miljoen mensen  (of misschien  60.000 ) die daar kwamen, samen met  4 miljoen  anderen op alle zeven continenten.

Ik was afgelopen zomer tijdens de klimaatmars in Manhattan Island en was het snel zat, toen kwam ik thuis en stortte onmiddellijk in, wat je één ding vertelt: ik ben geen 16 jaar oud zoals Greta Thunberg, de Zweedse tiener die bijna eenhandig een slapende planeet opwekte en nu wordt  beschreven  als “de Jeanne d’Arc van klimaatverandering.” Ik ben ook niet de leeftijd van zowat een van de demonstranten met wie ik die middag stopte om te chatten, hoe kort ook, terwijl ze hun inventieve protestborden gek in een notitieboekje kladden.

Maar denk ook niet dat ik misplaatst was. De kinderen hadden tenslotte volwassenen opgeroepen om die dag uit te komen en hen wat ondersteuning te bieden. Ze wilden begrijpelijkerwijs weten dat iemand – anders dan zijzelf (en een stel wetenschappers) – echt aandacht besteedde aan het mondiale toilet waar hun toekomst naartoe ging. Ik ben 75 en trots om te zeggen dat ik die vrijdag wandelde met drie vrienden, van wie er twee ouder waren dan ik, temidden van enorme menigten van enthousiaste, drum-kloppende, gitaarspelen, zingen, schreeuwen, klimaat-opvallende kinderen en hun aanhangers van elke leeftijd en tint. ook de straten van het centrum van Manhattan Island waren zo vol dat we soms, in de felle zon van die septembermiddag, nauwelijks dichterbij kwamen.

Het was indrukwekkend, uitbundig en, ja, laat ik het nog eens zeggen, vermoeiend. En die zon, hoe mooi die ook was, hielp helemaal niet. Op een gegeven moment was ik zo warm dat ik zelfs mijn T-shirt uitdeed. Ik moet echter toegeven dat ik voelde dat de bol zo fel scheen in opdracht van die jonge schoolstakers om een ​​punt te maken over de planeet waar we ons nu bevonden  . Het was ongeveer 80˚ Fahrenheit tijdens die mars, die gelukkig naar een park op het puntje van Manhattan ging, niet naar ergens in Jacobabad, Pakistan, nu mogelijk de  heetste stad  op aarde (en het wordt elk jaar warmer), met een temperatuur die pas onlangs 124˚ Fahrenheit geraakt.

Zesde verhaal

Die nacht, terug in mijn woonkamer, zakte ik op de bank, kussens achter me dicht, en zette NBC Nightly News aan om het anker van Lester Holt te zien rapporteren over de brekende verhalen van die historische dag waarin klimaatstakers en hun aanhangers waren gebleken in verbluffende aantallen van  verre eilanden  in de Stille Oceaan tot  Afrika ,  Europa , Noord- en Zuid- Amerika en, ja, Antarctica . Zelfs – zegen hen – was een kleine groep jonge Afghanen in dat wanhopige land op de een of andere manier nog steeds in staat om na te denken over de toekomst van onze planeet en riskeerde hun leven om te demonstreren.

“Ik wil marcheren, want als ik deze oorlog niet overleef”,  zei  Sarah Azizi, een van die Afghanen, “zou ik tenminste iets voor de volgende generatie hebben gedaan dat zij kunnen overleven.” (Waar waren echter de  Chinese demonstranten  in een land dat nu   meer broeikasgassen in de atmosfeer afgeeft dan enig ander, hoewel de VS verreweg de  grootste emitter  in de geschiedenis blijft?)

Laat me een ding toevoegen: ik ben een religieuze kijker van Lester Holt of in ieder geval wat ik van zijn show kan nemen (meestal ongeveer 15 minuten of zo). De reden? Omdat ik voel dat het me een idee geeft van wat een verouderend deel van de Amerikanen dagelijks als het ‘nieuws’ opneemt op onze steeds meer verwarde planeet. Als je toevallig een van de opvallende schoolkinderen bent met een bepaald perspectief op de volwassenen die ons in onze huidige wereldwijde oplossing hebben gebracht, dan zul je niet geschokt zijn om te horen dat die wereldwijde demonstraties van Fridays for Future het zesde verhaal bleken te zijn van de dag op die uitzending.

Maar hey, wie kan Lester Holt & Co de schuld geven? (“Vanavond, verschillende krantenkoppen als we de lucht in gaan!”) Tenslotte, niet ver van Chicago, was een SUV (” Brekend nieuws!  Schokkende video!”) Ooit zo fotogeniek een winkelcentrum binnengelopen en een tijdje rondgelopen dingen omverwerpen (maar niemand pijn doen) voordat de bestuurder werd gearresteerd. Geen vergelijking met miljoenen mensen die staken over het verwarmen van een planeet waarop allerlei levensvormen  steeds meer in gevaar komen .

Dan was er natuurlijk verhaal nummer twee: het ‘dodelijke tourbusongeluk’ in Utah (‘Ook kapot, de snelweggruwel!’) Waarbij vier mensen bij een nationaal park om het leven kwamen. Hé, geen vergelijking met een neergaande planeet. Dan was er het voor de hand liggende cruciale derde verhaal van de nacht, de ‘verrassingsbeweging’ van de New England Patriots van het voetbal om Antonio Brown, ‘de superster met beschuldigingen van seksueel wangedrag’, uit hun selectie te halen. Ten vierde kwam er een echte noodsituatie, “de groeiende ramp, een nieuwe ronde van meedogenloze regen aan de kust van Texas, het catastrofale afsnijden van gemeenschappen, het dodental stijgt!” En de stromende regenbuien van de tropische depressie Imelda,  40 inch waard in de omgeving van Houston, waren inderdaad nieuws. Lester bood natuurlijk niet de minste aanwijzing, ondanks de demonstraties die dag, dat er een verband zou kunnen bestaan ​​tussen de  zevende natste tropische cycloon  in de geschiedenis van de VS en klimaatverandering.

En toen was er natuurlijk Donald Trump. (‘Beschuldigingen van president Trump hebben de Oekraïense leider acht keer onder druk gezet in één telefoontje om de zoon van rivaliserende Joe Biden te onderzoeken!’) Hij is overal en zou waarschijnlijk bitter zijn geweest, had hij opgemerkt, die avond in een zeldzame en verre vijfde komen. Hij werd naar verwachting zittend in zijn gebruikelijke verloren jongenshouding ( handen tussen benen) getoond, voorovergebogen), ontkennend dat deze nieuwste “klokkenluidersvuur” helemaal niets betekende. En tot slot, zesde en echt laatste, althans in de inleiding van de verhalen die nog komen, was de ‘vuurstorm’ van de mensheid en de kinderen die, in tegenstelling tot de volwassenen van NBC Nightly News, het belang inzien van wat hier gebeurt planeet en zo veel van de soorten erop, zelf inbegrepen. (“En terwijl ze de klas uitlopen, eisen miljoenen studenten actie tegen klimaatverandering.”)

Lees ook:  Triest dat kinderen en jongeren worden misbruikt voor de doeleinden van de links-globalistische elite

Zoals ik elders heb  geschreven , begint dit soort berichtgeving te veranderen, aangezien de klimaatcrisis in 2019 onze wereld op een veel duidelijkere manier binnenkomt. Toch is het vrij typerend voor hoe de volwassenen van deze planeet in deze jaren hebben gehandeld, typisch voor wat Greta Thunberg aanvankelijk van streek maakte. Toegegeven, zelfs die dag en de volgende dag was er veel betere berichtgeving te vinden in de reguliere media. The Guardian bijvoorbeeld, heeft de hele dag indrukwekkend het nieuws over klimaatcrisis gestreamd en die avond maakte  PBS NewsHour  het op zijn minst een behoorlijk bedekt tweede verhaal van de dag (je weet wel wie en die geheime klokkenluider). Ondertussen werd een  nieuw initiatief  gelanceerd door de Columbia Journalism Review en het  tijdschrift Nation om de dekking van het onderwerp te vergroten heeft  wereldwijd al minstens 300 verkooppunten getrokken  als partners. (Zelfs Lester Holt begint er  wat meer  aandacht aan te schenken.)

En hoewel het misschien niet tijdig genoeg is, komt er verandering in  polling , in de media en elders, en die kinderen die ik in zo’n overvloed zag marcheren die dag zal inderdaad helpen om het te laten  gebeuren . De meningen zullen blijven veranderen in de hitte van het komende moment, net als uiteindelijk regeringen, en dat zal ertoe doen, ook al is het niet zo snel als nuttig of wenselijk zou zijn.

“Wees geen fossiele dwaas”

Laat me nu stoppen en terugkijken op die demonstratie in New York, meer dan een week geleden, waar op een gegeven moment mensen om me heen zwaaiden met de hand gemaakte blauwe borden die zichtbaar bedoeld waren als oceaangolven,  zongen : “De zeespiegel stijgt wij!” 

Om te begrijpen wat er van onderaf op deze planeet van ons gebeurt, wat onze toekomst echt zou kunnen zijn in een post-Trumpiaanse wereld – dat is nog steeds een wereld – ik wou dat je een beetje tijd had kunnen besteden, zoals ik die dag deed, met die betogers. Maar ik denk dat er een manier is waarop je dat nog steeds kunt. Zoals ik al zei, besteedde ik die uren gedeeltelijk aan het koortsachtig noteren van wat er op de eindeloze reeks protestborden stond geschreven – sommigen hielden vast, sommigen plakten op of hingen over hemden, sommigen, in feite, echte T-shirts: “Niet meer B [olie], laat het in de grond. ‘

Sommige waren duidelijk professioneel geprint. Perfect voor het tijdperk van Trump, bijvoorbeeld: “Het universum bestaat uit protonen, neutronen, elektronen en idioten.” Velen waren, zoals de deelnemers me vertelden, niet origineel, maar slogans werden online gevonden en omgezet in persoonlijke gevoelens, vaak met veel decoratie. Dat zou bijvoorbeeld de nep-Trumpian “Make America Greta Again” en “Er is geen plan [et] B. Green New Deal!” 

Veel van de tekens waren echter duidelijk origineel, sommige met uiterste zorg gedaan, anderen wild gekrabbeld. Sommigen waren profaan: “Fuck Trump, the Earth is Dying!” Van een 14-jarige jongen of “Clean the Earth, it is not Uranus.” Sommigen waren grimmig bot: “Handel nu voordat de show voorbij is”; sommigen politiek georiënteerd: “We zijn niet rood of blauw, we zijn groen”; sommigen popcultureel op doel: “De winter komt niet”; sommigen zeggen: “Wees geen fossiele dwaas”; sommige politiek van het moment: “Echte wetenschap, nep-president,” “Minder AC, meer AOC.” Sommigen boden kritiek op het kapitalisme: “Als we de banken kunnen redden, kunnen we de wereld redden,” “We kunnen geen geld eten , we kunnen geen olie drinken. ”Sommigen waren wijs:“ Het klimaat verandert, waarom zijn we niet? ”; sommigen cultureel sluw: “#MeToo, zei moeder aarde”; of slim inderdaad: “Dit teken is herbruikbaar, STOP EN DENK.”

Er waren die twee kinderen die ik tegenkwam. De jongere, een meisje van 10, droeg een zelfgemaakt bord dat zei: “Beste Donald, ik wil het je niet vertellen, maar de klimaatverandering is echt. XOXO Love, Earth. ”Haar broer, 14 jaar oud, hield een eigen woord van twee woorden omhoog dat eenvoudigweg zei:“ Mulch Trump. ”Touché! Op het bord van een student stond: “Ik studeer voor een toekomst die wordt vernietigd.”

Een 8-jarige jongen was bot: “Red onze toekomst.” Een 11-jarig meisje niet minder bot: “Als je je niet als volwassenen zult gedragen, zullen we dat doen.” Een 10-jarige jongen had klaaglijk geschreven, “Ik ben te oud om te sterven”, terwijl een ander, een jaar ouder, deze bijtende boodschap aanbood: “Ik wil niet op Mars leven. Ik wil over 30 jaar in Manhattan wonen. ”Veel tekenen waren op hun eigen manier vrolijk, maar sommige waren diep dystopisch. Een vrouw zei: “Beschouw deze zomer niet als de HEETSTE zomer van de afgelopen 125 jaar. Zie het als de coolste zomer van de VOLGENDE 125 jaar. ”

Er was een vrouw met een bordje met de tekst: “Wetenschap is geen liberale samenzwering.” Toen mijn vriendin haar feliciteerde, antwoordde ze: “Ik wou dat ik dit bord zeven jaar lang niet had gedragen!” een teken dat verkondigde: “Hier voor de toekomst van mijn zoon.” Er op gemonteerd was een foto van een helder uitziende babyjongen. Op de vraag verzekerde ze me met een glimlach dat hij inderdaad haar kind was die ze deze zin had gegeven: “Mam, waarom heb je niet meer gedaan?”

En als je niet denkt dat dit – vermenigvuldigd met miljoenen over de hele wereld – hoopvol is, ondanks dat hatemongers zoals Donald Trump en Jair Bolsonaro uit Brazilië nu aan de macht zijn, denk dan nog eens goed na.

“En ik meen het!” 

Laat me je verzekeren, ik weet hoe het voelt als een beweging eindigt, als je naar een nachtmerrie kijkt alsof je in de achteruitkijkspiegel zit, wanneer mensen klaar zijn om wat horror de rug toe te keren en doen alsof het niet gebeurt. Dat was zeker hoe het voelde toen de straten werden leeggemaakt van demonstranten in 2003 – en er waren toen inderdaad ook  miljoenen  op  de planeet  – na de invasie van de regering-Bush in Irak. Het zal echter niet zo gemakkelijk zijn om je af te keren van de klimaatverandering als van de oorlog in Irak en de gevolgen daarvan, als je tenminste niet in het Midden-Oosten woonde.

De nieuwe klimaatcrisisbeweging is, vermoed ik, geen flits in de pan – omdat de opwarming van de aarde ervoor zal zorgen dat onze “pan” de komende jaren alleen maar heter wordt – noch een beweging die op het punt staat te sterven. Het is zichtbaar een beweging die wordt geboren.

Er was de 63-jarige grootmoeder die een bord droeg met de tekst: “Ik wil dat mijn kleindochter een toekomst heeft! Ze komt op 1 februari 2020. ‘Mijn hart ging naar haar uit, omdat de middagen die ik met mijn eigen kleinzoon doorbreng, de geneugten van mijn leven zijn. Hij marcheerde die dag ergens anders in een zelfversierd T-shirt met de tekst: “Plant meer bomen.” Toch is er zelden een van die middagen waarop op een onverwacht moment mijn hart niet plotseling zinkt als ik aan de planeet denk Ik laat hem aan. 

Dus, zelfs op mijn leeftijd, betekende die mars iets diep en trouw aan mij. Gewoon daar zijn met die kinderen, een generatie die zal moeten opgroeien te midden van fossiel-aangedreven nachtmerries waarvan de sponsors, variërend van  Big Energy-bedrijven  tot figuren als Donald Trump, van plan zijn de grootste misdaad  in de menselijke geschiedenis te plegen  . Het is zeker vreemd, om niet vreselijk te zeggen, dat zoveel machtige mannen – en dat zijn mannen – van plan zijn om deze planeet letterlijk letterlijk tot het kookpunt te verwarmen voor hun eigen winst, politiek en economisch, en dus klaar om te zeggen tegen de hel met de rest van jullie, naar de hel met de toekomst.

Dus ja, er is altijd de mogelijkheid dat de beschaving zoals wij die kennen zou kunnen zijn  in het proces  van de beëindiging op deze planeet. Maar er is ook een andere mogelijkheid, een ingebed in de levende hoop en dromen van al die kinderen in een wereld die in zekere zin al begint te branden. Het is de mogelijkheid dat er ook iets anders begint. En het is nooit te laat voor iets nieuws. Steeds meer jongeren beginnen nu eisen te stellen en in de nasleep van die mars heb ik het gevoel dat de veeleisende mensen niet stoppen totdat ze op zijn minst een deel krijgen van wat ze willen – en de rest van ons zo hard nodig .

Uiteindelijk ben ik met de 8-jarige jongen die (vrij letterlijk) aan de achterkant van zijn T-shirt had geknipt wat misschien mijn favoriete teken van de mars was. Begonnen door hem maar duidelijk gedeeltelijk uitgeschreven door een volwassene bij zijn inspiratie (en vervolgens versierd door hem), stond er: “Ik ruim mijn kamer niet op voordat de volwassenen de planeet opruimen – en ik meen het !!!! !!!!!!!!!! ”hij moet ook !!!!!!!!!!!!!!Lees ook:  Brexit: Waarom Boris Johnson misschien met vuur speelt

Comments

comments