Kijk: Trump en Macron botsen op ongemakkelijke NAVO-nieuwsconferentie

Kijk: Trump en Macron botsen op ongemakkelijke NAVO-nieuwsconferentie

3 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Donald Trump en Emmanuel Macron ruilden openbare weerhaken over ISIS en defensie-uitgaven tijdens een lastige nieuwsconferentie op de NAVO-top in Londen op dinsdag.

De Amerikaanse president erkende dat hij en zijn Franse collega een ‘klein geschil’ hadden over de handelstarieven, maar beloofde dat ‘we het wel zouden oplossen’.

Maar de twee leiders hebben elkaar herhaaldelijk tegenspreken over alles, van Turkije en terrorisme tot veiligheidsstrategie.

Nadat Macron een vraag had beantwoord over buitenlandse strijders die zich bij ISIS voegden, zei Trump: “Daarom is hij een geweldige politicus, want dat is een van de beste non-antwoorden die ik ooit heb gehoord.”

Macron sloeg een andere toon en zei dat leiders “serieus” moesten zijn om ISIS te verslaan.

Hij zei dat het meest kritieke probleem van de NAVO was dat Turkije een andere strategische agenda had, waaronder vechten tegen de Koerden en Russische militaire hardware kopen die niet in overeenstemming was met het bondgenootschap.

“We hebben niet dezelfde definitie van terrorisme,” vertelde hij verslaggevers. “Ze vechten tegen degenen die met ons vechten.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenMaar Trump keerde terug naar zijn vertrouwde onderwerp van hoeveel geld de NAVO-leden bijdroegen en zei dat het nog steeds niet genoeg was.

De gespannen ontmoeting kwam slechts enkele uren nadat Trump de NAVO-kritiek van Macron ‘heel, heel smerig’ noemde.

Terwijl premiers en presidenten van de 29-koppige alliantie in Londen samenkwamen ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de NAVO, vertelde Trump verslaggevers dat de Franse leider ten onrechte de “hersendood” van de organisatie had betreurd, grotendeels vanwege een gebrek aan Amerikaans leiderschap .

“Ik denk dat dat beledigend is voor veel verschillende krachten,” zei Trump. “Je kunt gewoon niet om je heen dergelijke verklaringen afleggen over de NAVO. Het is heel respectloos. ‘

Tijdens campagnes in 2016 beschreef Trump de NAVO als ‘achterhaald’. Sindsdien heeft hij zijn kritiek enigszins getemperd.

Macron was woedend toen Trump vorige maand eenzijdig troepen uit Noord-Syrië trok, een beweging die Turkije zag als een groen licht voor een invasie. De Europese Unie is verstrikt geraakt in een politieke crisis die is aangewakkerd door haar onvermogen om de aankomst van Syrische vluchtelingen te beheren en vreest dat meer mensen kunnen vluchten.

De betrekkingen tussen de VS en Frankrijk zijn ook bijzonder gespannen deze week nadat de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger voorstelde tarieven in te voeren op $ 2,4 miljard aan goederen als vergelding voor een Franse belasting op wereldwijde techreuzen.Lees ook:  China ging gewoon nucleair in de handelsoorlog, en er is nu geen weg meer terug

Comments

comments