Niet voor de school, maar voor het klimaat

Niet voor de school, maar voor het klimaat

3 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Iedereen die “Fridays for Future” volgt, hoort vroeg of laat gezangen die zeggen: “We zijn hier, we zijn luid omdat je onze toekomst steelt.” Maar wie is “haar”? En in ieder geval: wie steelt hier de toekomst? 

“Ik ben veel slechter geworden op school, laten we zeggen, van één student tot één, vier studenten. Maar ik accepteer dat op de een of andere manier, omdat ik het voor de juiste zal doen. Het klimaat heeft op de een of andere manier de hoogste prioriteit en zou ook boven mijn schoolprestaties moeten staan, omdat het over mijn toekomst gaat. ” Dat zegt de 14-jarige Maira Kellers , die de” Friday’s for Future “-protesten in Keulen organiseert, eerlijk gezegd in de camera.

Maira zit in de 8e klas van een middelbare school – en blijkbaar halfhartig. Maar begrijpelijk: zo’n drukke jonge vrouw kan niet alles. De “HAZ” vergezelde Maira in de zomer op een protest in Keulen. Omdat ze “verantwoordelijk was voor organisatie, coördinatie, pers”: werk ontbreekt het meisje waarschijnlijk niet. Alleen de school lijkt het te laten gaan. Omdat ze haar toekomst terug wil, heeft iemand haar gestolen. Nu heeft mijn vader me altijd verteld dat ik voor mezelf naar school zou gaan, voor mijn toekomst. Maar wat weet een oude blanke man, zou Maira vragen. Omdat Maira haar eigen hoofd heeft geschoren, ‘omdat het staat voor een uitbraak van het patriarchaat’. Welnu.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het echte aantal Coronavirus-slachtoffers is veel groter dan dat u wordt verteld

Terug naar de vraag wie hier de toekomst steelt. Vallen van één naar vier is op zichzelf een prestatie in het Duitse onderwijssysteem – maar alles in één jaar? Omdat je demo’s organiseert? Uit persoonlijke ervaring zou ik betwijfelen dat – ik tijdens mijn baccalaureaat als adjunct-redacteur van dit tijdschrift enkele uren per dag werkte en nog steeds de school verlaat met een eenknip (eerlijk gezegd moet ik toevoegen dat dit een middelbare schoolafstuderen is uit Bremen ). 

Maar als dat waar is en Maira eigenlijk alleen maar erger wordt met drie noten vanwege klimaatlasten, dan is de vraag wie de toekomst steelt al beantwoord. Dit zijn noch RWE, noch de CDU of de auto-industrie. Dat zijn allemaal mensen die een 14-jarige toestaan ​​om naar links neigende ideeën te volgen en klimaatmagazines te organiseren in plaats van het 8e leerjaar in te pakken. Ik meet dit oordeel, simpelweg omdat ik de veronderstelling heb dat een middelbare schoolafstuderen met een goed gemiddelde in het CV er veel beter uitziet dan “Heeft georganiseerd op 14 jaar demonstraties”.

Waar zijn de ouders Waar zijn de leraren? En hebben politici, zogenaamde “intellectuelen”, journalisten en alle anderen die zonder kritiek vrijdags toejuichen en vergezellen voor de toekomst, bijna alsof ze allemaal tegelijkertijd woordvoerder van de “beweging” willen zijn, gedeeltelijk de schuld van een dergelijke ontwikkeling? Als dan in een jaar, de middelbare schoolcarrière voorbij is, omdat de cijfers voor de overgang naar de hogere klassen niet genoeg zijn, waarschijnlijk geen van de bovengenoemde schuldgevoelens. Alleen Donald Trump. Als hij niet was gestopt met het Klimaatakkoord van Parijs, zou het kind van de middelbare school zijn afgestudeerd.

 

Lees ook:  Fridays for Future: een beweging van rijke kinderen voor de belangen van grote bedrijven?

Max Roland  is vice-hoofdredacteur van de jeugdblog Apollo News , 18 jaar oud en een student uit Bremen.Comments

comments