Irakezen staan op tegen 16 jaar “Made in the USA” corruptie

Irakezen staan op tegen 16 jaar “Made in the USA” corruptie

4 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Veel van deze nieuwe generatie Irakezen die zijn opgegroeid temidden van de ruïnes en chaos die de Amerikaanse bezetting achterliet, geloven dat ze niets anders te verliezen hebben dan hun bloed en hun leven, terwijl ze de straat opgaan om hun waardigheid, hun toekomst en hun toekomst terug te vorderen de soevereiniteit van hun land.

Terwijl Amerikanen gingen zitten voor het Thanksgiving-diner, rouwden Irakezen meer dan 60  demonstranten gedood  door politie en soldaten op donderdag in Bagdad, Najaf en Nasiriyah. Bijna 400 demonstranten zijn gedood sinds honderdduizenden mensen begin oktober de straat op gingen. Mensenrechtengroepen hebben de crisis in Irak beschreven als een  “bloedbad”, heeft  premier Abdul-Mahdi aangekondigd dat hij zal aftreden, en Zweden heeft  een onderzoek ingesteld  naar de Iraakse minister van Defensie Najah Al-Shammari, een Zweedse staatsburger, voor misdaden tegen de mensheid.

Volgens  Al Jazeera , “eisen demonstranten de omverwerping van een politieke klasse die als corrupt wordt gezien en buitenlandse mogendheden dient, terwijl veel Irakezen wegkwijnen in armoede zonder banen, gezondheidszorg of onderwijs.”  Slechts 36%  van de volwassen bevolking van Irak heeft banen, en ondanks door het uithalen van de publieke sector onder Amerikaanse bezetting, zijn gescheurde overblijfselen hebben nog steeds meer mensen in dienst dan de particuliere sector, wat het nog erger deed onder het geweld en de chaos van de militariseerde shockdoctrine van de VS.

Westerse rapportage werpt Iran tegenwoordig gemakkelijk op als de dominante buitenlandse speler in Irak. Maar terwijl Iran een enorme invloed heeft verworven en  een van de doelen  van de protesten is, zijn de meeste mensen die vandaag over Irak regeren nog steeds de voormalige ballingen die  de VS  met hun bezettingsmacht in 2003 binnenvlogen, “naar Irak komen met lege zakken om te vullen ‘Zoals een taxichauffeur in Bagdad destijds aan een westerse verslaggever vertelde. De echte oorzaken van de oneindige politieke en economische crisis van Irak zijn het verraad van deze voormalige ballingen van hun land, hun endemische corruptie en de onwettige rol van de VS bij het vernietigen van de Iraakse regering, het aan hen overdragen en hen 16 jaar aan de macht houden.

De corruptie van zowel Amerikaanse als Iraakse functionarissen tijdens de Amerikaanse bezetting is  goed gedocumenteerd . Resolutie 1483 van de VN-Veiligheidsraad heeft een Ontwikkelingsfonds van 20 miljard dollar voor Irak ingesteld met behulp van eerder in beslag genomen Iraakse activa, geld dat is overgebleven in het “olie voor voedsel” -programma van de VN en nieuwe Iraakse olie-inkomsten. Uit een audit door KPMG en een speciale inspecteur-generaal bleek dat een groot deel van dat geld werd gestolen of verduisterd door Amerikaanse en Iraakse functionarissen.

Libanese douanebeambten vonden $ 13 miljoen contant aan boord van het vliegtuig van Iraaks-Amerikaanse interim-minister van Binnenlandse Zaken Falah Naqib. Beroep misdaadbaas Paul Bremer handhaafde een slush-fonds van $ 600 miljoen zonder papierwerk. Een Iraaks ministerie met 602 werknemers verzamelde salarissen voor 8.206. Een officier van het Amerikaanse leger verdubbelde de prijs voor een contract om een ​​ziekenhuis te herbouwen, en vertelde de directeur van het ziekenhuis dat het extra geld zijn ‘pensioenpakket’ was. Een Amerikaanse aannemer factureerde $ 60 miljoen op een contract van $ 20 miljoen om een ​​cementfabriek te herbouwen en vertelde Iraakse ambtenaren ze moeten gewoon dankbaar zijn dat de VS ze van Saddam Hoessein hebben gered. Een Amerikaanse pijpleidingaannemer rekende $ 3,4 miljoen voor niet-bestaande werknemers en ‘andere ongepaste kosten’. Van de 198 contracten die door de inspecteur-generaal werden beoordeeld, hadden er slechts 44 documentatie om te bevestigen dat het werk was gedaan.

Amerikaanse ‘betaalkantoren’ die geld distribueren voor projecten in Irak, hebben miljoenen dollars aan contanten gestort. De inspecteur-generaal onderzocht slechts één gebied, rond Hillah, maar vond alleen al in dat gebied 96,6 miljoen dollar. De ene Amerikaanse agent kon $ 25 miljoen niet verwerken, terwijl een andere slechts $ 6,3 miljoen van de $ 23 miljoen kon verwerken. De “Coalition Provisional Authority” gebruikte agenten zoals deze in heel Irak en “zuiverde” gewoon hun rekeningen toen ze het land verlieten. Een agent die werd uitgedaagd, kwam de volgende dag terug met $ 1,9 miljoen aan contant geld.

Lees ook:  Extremisten gebruiken Facebook om zich te organiseren voor de burgeroorlog te midden van het coronavirus

Het Amerikaanse congres heeft ook $ 18,4 miljard begroot voor de wederopbouw in Irak in 2003, maar afgezien van $ 3,4 miljard besteed aan “veiligheid”, werd minder dan $ 1 miljard ooit uitgekeerd. Veel Amerikanen geloven dat Amerikaanse oliemaatschappijen in Irak als bandieten hebben opgemaakt, maar dat is ook niet waar. De plannen die westerse oliemaatschappijen in 2001 met vice-president  Cheney   hadden opgesteld, hadden die intentie, maar een wet om westerse oliemaatschappijen lucratieve “productiedelingsovereenkomsten” (PSA’s) ter waarde van tientallen miljarden per jaar toe te kennen werd blootgesteld als  een smash and grab raid  en de Iraakse Nationale Vergadering weigerde het te passeren.

Ten slotte hebben de leiders van Irak en hun Amerikaanse poppenspelers in 2009 PSA’s (voorlopig…) opgegeven en buitenlandse oliemaatschappijen uitgenodigd om te bieden op “technische serviceovereenkomsten” (TSA’s)  ter waarde van $ 1 tot $ 6  per vat voor productieverhogingen uit Iraakse olievelden. Tien jaar later is de productie slechts gestegen tot  4,6 miljoen  vaten per dag, waarvan  3,8 miljoen worden geëxporteerd. Van de Iraakse olie-export van ongeveer $ 80 miljard per jaar verdienen buitenlandse bedrijven met TSA’s slechts $ 1,4 miljard, en de grootste contracten zijn niet in handen van Amerikaanse bedrijven. China National Petroleum Corporation (CNPC) verdient ongeveer $ 430 miljoen in 2019; BP verdient $ 235 miljoen; Petronas van Maleisië $ 120 miljoen; Ruslands Lukoil $ 105 miljoen; en ENI $ 100 miljoen van Italië. Het grootste deel van de olie-inkomsten van Irak stroomt nog steeds via de Iraq National Oil Company (INOC) naar de corrupte door de VS gesteunde regering in Bagdad.

Een andere erfenis van de Amerikaanse bezetting is het ingewikkelde kiesstelsel van Irak en de ondemocratische paardenhandel waarmee de uitvoerende tak van de Iraakse regering wordt geselecteerd. De  verkiezingen van 2018  werden betwist door 143 partijen gegroepeerd in 27 coalities of ‘lijsten’, plus 61 andere onafhankelijke partijen. Ironisch genoeg is dit vergelijkbaar met het gekunstelde, gelaagde  politieke systeem dat  de Britten hebben gecreëerd om Irak te beheersen en sjiieten uit de macht te houden na de Iraakse opstand van 1920.

Tegenwoordig houdt dit corrupte systeem de dominante macht in handen van een kliek van corrupte sjiitische en Koerdische politici die vele jaren in ballingschap in het Westen hebben doorgebracht, samenwerkend met Ahmed Chalabi’s Iraaks Nationaal Congres (INC), Ayad Allawi’s in het VK gevestigde Irakees National Accord (INA) en verschillende facties van de sjiitische islamitische partij Dawa. De opkomst van de kiezers is gedaald van 70% in 2005 tot 44,5% in 2018.

Ayad Allawi en de INA waren het instrument voor de hopeloos gestoorde militaire staatsgreep van de CIA   in Irak in 1996. De Iraakse regering volgde elk detail van het complot op een radio met gesloten circuit overgedragen door een van de samenzweerders en arresteerde alle agenten van de CIA in Irak aan de vooravond van de coup. Het heeft dertig militaire officieren geëxecuteerd en nog eens honderd gevangen gezet, waardoor de CIA geen menselijke inlichtingen uit Irak heeft achtergelaten.

De regering waar Irakezen vandaag tegen protesteren, wordt nog steeds geleid door dezelfde bende door de VS gesteunde Iraakse ballingen die een web van leugens hadden om de invasie van hun eigen land in 2003 te beheren en zich vervolgens verborgen achter de muren van de Groene Zone terwijl de VS strijdkrachten en doodseskaders hebben hun volk afgeslacht om het land ‘veilig’ te maken voor hun corrupte regering.

Ahmed Chalabi en de INC vulden dat vacuüm met een web van leugens die oorlogszuchtige Amerikaanse functionarissen in de echokamer van de Amerikaanse bedrijfsmedia voerden om de invasie van Irak te rechtvaardigen. Op 26 juni 2002 stuurde de INC een brief aan het Senaatsapprikatiecomité om te lobbyen voor meer Amerikaanse financiering. Het identificeerde zijn “Information Collection Program” als de primaire bron voor  108 verhalen  over de fictieve “Weapons of Mass Destruction” van Irak en links naar Al-Qaida in Amerikaanse en internationale kranten en tijdschriften.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenNa de invasie werden Allawi en Chalabi leidende leden van de Iraakse Raad van Bestuur van de Amerikaanse bezetting. Allawi werd in 2004 benoemd tot premier van de interim-regering van Irak en Chalabi werd in 2005 benoemd tot vice-premier en minister van Olie in de overgangsregering. Chalabi slaagde er niet in een zetel te winnen bij de verkiezingen voor de Nationale Vergadering van 2005, maar werd later verkozen tot de assemblee en bleef een krachtig figuur tot zijn dood in 2015. Allawi en de INA zijn nog steeds betrokken bij de paardenhandel voor hogere posities na elke verkiezing, ondanks nooit meer dan 8% van de stemmen te krijgen – en slechts 6% in 2018.

Lees ook:  Is het wereldwijde protest het begin van een oorlog tegen het neoliberalisme

Dit zijn de hoge ministers van de nieuwe Iraakse regering die na de verkiezingen van 2018 zijn gevormd, met enkele details van hun westerse achtergronden:

Adil Abdul-Mahdi  – premier (Frankrijk). Geboren in Bagdad in 1942. Vader was een minister onder de Britse monarchie. Woonde in Frankrijk van 1969-2003, verdiende een doctoraat in de politiek in Poitiers. In Frankrijk werd hij een volgeling van Ayatollah Khomeini en een van de oprichters van de in Iran gevestigde Supreme Council voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI) in 1982. Was SCIRI gedurende een periode in de jaren negentig vertegenwoordiger in Iraaks Koerdistan. Na de invasie werd hij minister van Financiën in de interim-regering van Allawi in 2004; Vice President van 2005-11; Minister van Olie van 2014-16.

Barham Salih  – president (VK en VS). Geboren in Sulaymaniyah in 1960. Ph.D. in Engineering (Liverpool – 1987). Lid geworden van Patriotic Union of Kurdistan (PUK) in 1976. Gevangenisstraf van 6 weken in 1979 en Irak verlaten voor de Britse PUK-vertegenwoordiger in Londen van 1979-91; hoofd van het PUK-kantoor in Washington van 1991-2001. President van de Koerdische regionale regering (KRG) van 2001-4; Vice-premier in interim-Iraakse regering in 2004; Minister van Planning in overgangsregering in 2005; Vice-premier van 2006-9; Premier van KRG van 2009-12.

Mohamed Ali Alhakim  – minister van Buitenlandse Zaken (VK en VS). Geboren in Najaf in 1952. M.Sc. (Birmingham), Ph.D. in Telecom Engineering (Zuid-Californië), professor aan de Northeastern University in Boston, 1995-2003. Na de invasie werd hij plaatsvervangend secretaris-generaal en planningscoördinator in de Iraakse Raad van Bestuur; Minister van Communicatie in interim-regering in 2004; Planning Director bij ministerie van Buitenlandse Zaken, en economisch adviseur van VP Abdul-Mahdi van 2005-10; en VN-ambassadeur van 2010-18.

Fuad Hussein  – Minister van Financiën en vice-premier (Nederland en Frankrijk). Geboren in Khanaqin (meerderheid Koerdische stad in de provincie Diyala) in 1946. Lid geworden van Koerdische Student Union en Koerdische Democratische Partij (KDP) als student in Bagdad. Woonde in Nederland van 1975-87; onvolledige Ph.D. in internationale betrekkingen; getrouwd met Nederlandse christelijke vrouw. Benoemd tot plaatsvervangend hoofd van het Koerdische Instituut in Parijs in 1987. Woonde de Iraakse politieke ballingschap bij in ballingschap in Beiroet (1991), New York (1999) en Londen (2002). Na de invasie werd hij van 2003-5 adviseur bij het ministerie van Onderwijs; en stafchef van Masoud Barzani, president van de KRG, van 2005-17.

Thamir Ghadhban  – Minister van Olie en vice-premier (VK). Geboren in Karbala in 1945. B.Sc. (UCL) & M.Sc. in Petroleum Engineering (Imperial College, Londen). In 1973 bij Basra Petroleum Co. gekomen. Directeur-generaal engineering en vervolgens planning bij het Iraakse olie-ministerie van 1989-92. Gevangengezet voor 3 maanden en gedegradeerd in 1992, maar verliet Irak niet en werd in 2001 herbenoemd als directeur-generaal van planning. Na de invasie werd hij gepromoveerd tot CEO van het ministerie van olie; Minister van Olie in de interim-regering in 2004; verkozen tot Nationale Vergadering in 2005 en diende in een driemanschapscommissie die de  mislukte oliewet opstelde ; voorzitter van de adviseurscommissie van de premier van 2006-16.

Generaal-majoor (Retd) Najah Al-Shammari  – minister van Defensie (Zweden). Geboren in Bagdad in 1967. De enige Soennitische Arabier onder hoge ministers. Militair officier sinds 1987. Woont in Zweden en is mogelijk vóór 2003 lid geweest van INA van Allawi. Senior officier in door de VS gesteunde Iraakse speciale strijdkrachten die van 2003 tot en met INC, INA en Koerdisch Peshmerga zijn aangeworven. Plaatsvervangend commandant van “terrorismebestrijding” krachten 2007-9. Verblijf in Zweden 2009-15. Zweeds staatsburger sinds 2015. Naar verluidt wordt onderzoek gedaan naar uitkeringsfraude in Zweden, en nu voor  misdaden tegen de menselijkheid  bij het doden van meer dan 300 demonstranten in oktober-november 2019.

Lees ook:  Een waardig bestaan, van Santiago Chili tot Beiroet

In 2003 ontketenden de VS en hun bondgenoten onuitsprekelijk, systematisch geweld tegen de bevolking van Irak. Volksgezondheidsdeskundigen schatten betrouwbaar dat de eerste drie jaar van oorlog en vijandige militaire bezetting ongeveer 650.000 Iraakse levens kostten  . Maar de VS slaagden er wel in om een ​​marionettenregering van voorheen Westerse sjiitische en Koerdische politici te installeren in de versterkte Groene Zone in Bagdad, met controle over de olie-inkomsten van Irak. Zoals we kunnen zien, regeren veel van de ministers in de door de VS benoemde interim-regering in 2004 nog steeds over Irak.

Amerikaanse troepen zetten steeds escalerend geweld in tegen Irakezen die zich verzetten tegen de invasie en vijandige militaire bezetting van hun land. In 2004 begonnen de VS een grote groep Iraakse  politiecommando’s te trainen   voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en bevrijdden commando-eenheden die waren gerekruteerd uit SCIRI’s Badr Brigade-militie als  doodseskaders in Bagdad  in april 2005. Dit door de  VS gesteunde schrikbewind  piekte in de zomer van 2006, met de lijken van maar liefst 1.800 slachtoffers die elke maand naar het mortuarium van Bagdad worden gebracht. Een Iraakse mensenrechtengroep onderzocht  3.498 lichamen  van slachtoffers van de summiere executie en identificeerde 92% van hen als mensen gearresteerd door troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Amerikaanse Defense Intelligence Agency volgde  “door de vijand geïnitieerde aanvallen”  gedurende de hele bezetting en ontdekte dat meer dan 90% tegen Amerikaanse en aanverwante militaire doelen was, en niet “sektarische” aanvallen op burgers. Maar de Amerikaanse functionarissen gebruikten een verhaal van ‘sektarisch geweld’ om het werk van door de VS opgeleide doodseskaders van het ministerie van Binnenlandse Zaken de schuld te geven aan onafhankelijke sjiitische milities zoals het Mahdi-leger van Muqtada al-Sadr  .

De regering waar Irakezen vandaag tegen protesteren, wordt nog steeds geleid door dezelfde bende door de VS gesteunde Iraakse ballingen die een web van leugens hadden om de invasie van hun eigen land in 2003 te beheren en zich vervolgens verborgen achter de muren van de Groene Zone terwijl de VS strijdkrachten en doodseskaders hebben   hun volk afgeslacht om het land ‘veilig’ te maken voor hun corrupte regering.

Meer recent fungeerden ze opnieuw als cheerleaders toen Amerikaanse  bommen ,  raketten  en artillerie het grootste deel van Mosul, de tweede stad van Irak, tot puin verminderden, na twaalf jaar bezetting, corruptie en wilde repressie  dreef zijn volk  in de armen van de Islamitische Staat. Koerdische inlichtingenrapporten onthulden dat meer dan  40.000 burgers  werden gedood in de door de VS geleide vernietiging van Mosul.

De kosten voor de wederopbouw van Mosul, Fallujah en andere steden en dorpen worden conservatief geschat op  $ 88 miljard . Maar ondanks $ 80 miljard per jaar aan olie-export en een federaal budget van meer dan $ 100 miljard, heeft de Iraakse regering helemaal geen geld toegewezen voor wederopbouw. Buitenlandse, meestal rijke Arabische landen, hebben $ 30 miljard toegezegd, waaronder slechts $ 3 miljard van de VS, maar zeer weinig daarvan is of zal ooit worden geleverd. Onder het mom van de strijd tegen de Islamitische Staat hebben de VS een enorme militaire basis voor meer dan 5.000 Amerikaanse troepen op luchtmachtbasis Al-Asad in de provincie Anbar hersteld.

De geschiedenis van Irak sinds 2003 is een nooit eindigende ramp voor de bevolking. Veel van deze nieuwe generatie Irakezen die zijn opgegroeid temidden van de ruïnes en chaos die de Amerikaanse bezetting achterliet, geloven dat ze niets anders te verliezen hebben dan hun bloed en hun leven, terwijl ze  de straat  opgaan om hun waardigheid, hun toekomst en hun toekomst terug te vorderen de soevereiniteit van hun land.

De bloedige handafdrukken van Amerikaanse functionarissen en hun Iraakse marionetten tijdens deze crisis zouden Amerikanen moeten waarschuwen voor de voorspelbaar catastrofale gevolgen van een illegaal buitenlands beleid op basis van sancties, staatsgrepen, bedreigingen en het gebruik van militair geweld om te proberen de wil van misleide Amerikaanse leiders op mensen over de hele wereld.Comments

comments