Algemene staking in Frankrijk: verkeer verlamd door het hele land – serieuze rellen in Parijs


 8 total views,  2 views today

Massale stakingen tegen de geplande pensioenhervorming op donderdag in Frankrijk brachten het openbaar vervoer bijna volledig tot rust. Tienduizenden mensen gaan de straat op door het hele land. Het kwam ook tot ernstige rellen en botsingen met de politie.</span
text “>

Bange wacht vandaag op Frankrijk.  Veel vakbonden hadden opgeroepen tot sectoroverschrijdende stakingen in het conflict over de geplande pensioenhervorming. Stakingen waren ook gepland in het ambtenarenapparaat, de ziekenhuizen en de rechterlijke macht.

Attracties zoals de Eiffeltoren bleven gesloten. Meer dan de helft van de werknemers van de SNCF-spoorwegen stopte met werken. Verschillende leraren gingen ook de tribune in. Reizigers uit Duitsland werden ook getroffen door de stakingen.

In Parijs kwamen veel demonstranten ‘s middags bijeen voor een groot protest. De autoriteiten vreesden dat relschoppers zich onder de demonstranten konden mengen en rellen regeren. En de angsten werden bevestigd. Alleen al in de hoofdstad werden 6000 veiligheidstroepen ingezet. Mensen protesteerden ook in andere steden in het land – bijvoorbeeld in Nantes of Marseille.

𝑬𝒍𝒔𝒂 𝑮𝒂𝒎𝒃𝒊𝒏💫 on Twitter: “C’est la pause à #Nantes, arrivée de la pinata géante en tête de Macron ! ✊ Et grosse sono en prime ! Jamais à court d’idées les Nantais ! #GreveGenerale #grevedu5decembre pic.twitter.com/q8CBfS8Wxq / Twitter”

C’est la pause à #Nantes, arrivée de la pinata géante en tête de Macron ! ✊ Et grosse sono en prime ! Jamais à court d’idées les Nantais ! #GreveGenerale #grevedu5decembre pic.twitter.com/q8CBfS8Wxq

Er waren enkele serieuze  rellen , op sommige plaatsen vochten gewelddadige demonstranten straatgevechten met de politie. In Parijs gingen voertuigen in vlammen op en mensen met kap raakten schijven, zoals te zien op televisiebeelden. De stemming tijdens de massademonstratie in de Franse hoofdstad was erg gespannen. De grote aanwezigheid van de politie was duidelijk merkbaar. De demonstratietrein was in de vroege middag op station Gare du Nord begonnen.

Oproerkraaiers verzamelden zich ‘s middags voornamelijk op de Place de la République in het stadscentrum. De politie arresteerde 31 personen tegen 15.30 uur en controleerde meer dan 9.000. Ook in het West-Franse Nantes waren er naar verluidt rellen.

Julien Damboise on Twitter: “Scènes de violence à #Lyon #Manifestation #grevedu5decembre @lyonmag pic.twitter.com/h21jEsx5tP / Twitter”

Scènes de violence à #Lyon #Manifestation #grevedu5decembre @lyonmag pic.twitter.com/h21jEsx5tP

De Franse staatsspoorwegen hadden aangekondigd dat slechts ongeveer een op de tien sneltreinen donderdag zou rijden. De grote Parijse treinstations waren ‘s ochtends vol geeuwende leegte. Volgens de SNCF-spoorwegen verliet bijna 86 procent van de chauffeurs en 73 van de conducteurs het werk. Ook in het luchtverkeer kwamen er obstakels. Het Parijse transportbedrijf RATP wil zijn staking uitbreiden tot ten minste maandag, zoals gemeld door het Franse persbureau AFP , onder vermelding van de vakbonden.

Met de pensioenhervorming wil de centrale overheid een einde maken aan de fragmentatie in 42 individuele systemen voor bepaalde beroepsgroepen. Speciale voorschriften, die door anderen vaak als privileges worden beschouwd, bestaan ​​bijvoorbeeld voor spoorwegarbeiders of werknemers van de energie-industrie. In Parijs kunnen treinbestuurders bijvoorbeeld theoretisch met pensioen gaan van begin tot midden jaren 50; de normale pensioenleeftijd is 62 jaar. In de toekomst zal een puntensysteem de hoogte van het pensioen bepalen. Bovendien moeten er prikkels zijn om langer te werken. 

France Bleu Champagne-Ardenne on Twitter: “Les pompiers assurent le show à la #Manifestation contre la réforme des retraites à #reims pic.twitter.com/uQydnpVFEK / Twitter”

Les pompiers assurent le show à la #Manifestation contre la réforme des retraites à #reims pic.twitter.com/uQydnpVFEK

De grote staking zal ook gevolgen hebben voor reizigers in Duitsland. Op stakingsdagen zijn er geen treinreizen van en naar Frankrijk, zei Deutsche Bahn. Beïnvloed zijn de ICE-verbindingen van Frankfurt (Main) via Mannheim en Saarbrücken naar Parijs en van München via Stuttgart en Straatsburg naar Parijs, evenals de TGV-verbinding Frankfurt-Mannheim-Straatsburg-Marseille. Lufthansa riep ook reizigers naar Frankrijk op om online informatie te krijgen.

Om 17.00 uur lokale tijd kondigt de SNCF aan dat de openbaarvervoersdienst de komende dagen zal worden stilgelegd.  

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord