De belasting mag gewoon u ter gronde richten oplichter Menno Snel mag blijven

De belasting mag gewoon u ter gronde richten oplichter Menno Snel mag blijven

5 december 2019 1 Door Indignatie redactie

Wat moet een in problemen geraakt bewindspersoon doen om het politieke lijf te redden? Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) handelde in het debat over de kinderopvangtoeslagaffaire volgens het boekje. Hij stak de hand diep in eigen boezem, beloofde alle beterschap die er maar te beloven viel en sloeg een uitermate nederig toontje aan.

“De overheid is een grens overgegaan en heeft dat veel te laat doorgehad,” erkende hij met een schuldbewust, bijna sip gezicht. En hij bood – voor de zoveelste keer – zijn diepe excuses aan voor het onterecht als fraudeur aanmerken van waarschijnlijk duizenden gezinnen.

En het werkte, al ging het allemaal niet echt van harte. Een vrij ruime Kamermeerderheid – regeringspartijen, GroenLinks, SGP en Van Haga – liet hem met de schrik vrijkomen. Een SP-motie van wantrouwen kreeg slechts steun van een deel van de oppositie.

Je kunt van deze uitkomst denken wat je wilt. Dat zullen de gedupeerden, die vanaf de publieke Kamertribune riepen dat hun ‘leven naar de klote’ is, dan ook zeker doen. Je kunt zelfs wijzen op enkele uitglijders die de staatssecretaris ondanks alles toch nog maakte in het debat. Maar je kunt je ook afvragen wat het alternatief had moeten zijn.

Lees ook:  De westerse burgers moeten opstaan voor Julian Assange de VS is schuldig niet wikileaks

Snel naar huis sturen had uiteindelijk weinig opgelost. Vermoedelijk zouden de talrijke benadeelden dan nóg langer op hun compensatie hebben moeten wachten, want een wisseling van de wacht kost altijd tijd. En bovendien: wie had het nog van Snel willen overnemen? De Belastingdienst, waarvoor een staatssecretaris van Financiën politiek verantwoordelijk is, geldt zo’n beetje als de minst begeerde klus in het kabinet. De mislukte voorgangers van Snel, de VVD’ers Frans Weekers en Eric Wiebes, kunnen ervan meepraten. Geschikte kandidaten voor de opvolging van de D66-bewindsman zouden zich nog wel tien keer hebben bedacht voor ze in dit wespennest stapten.

En van Snel kun je veel zeggen, maar hij beschikt wel over de juiste achtergrond. Als voormalig medewerker van Financiën heeft hij ervaring met de dossiers, ook al blijkt hij zich de afgelopen maanden een aantal keren flink vergaloppeerd te hebben. Snel is misschien meer een ambtenaar dan een echte politicus. Hij werd pas kort voor zijn aantreden lid van D66. Maar of een echte politicus de ellende bij de fiscus wel tijdig onder controle zou hebben gekregen, valt sterk te betwijfelen.

Misschien zou CDA’er Pieter Omtzigt – de afgelopen maanden de felste criticaster van de staatssecretaris – het hebben moeten proberen. Maar de portefeuille kwam tijdens de kabinetsformatie niet bij zijn partij terecht. Overigens: Omtzigt heeft de motie van wantrouwen tegen Snel vandaag niet gesteund.

Lees ook:  De burgerwacht-president
Steun deze website en steun het vrije alternatieve nieuws zonder censuur:
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie

Dit artikel is gekozen voor herpublicatie op basis van de interesse van onze lezers. Indignatie publiceert verhalen uit een aantal andere onafhankelijke nieuwsbronnen. De meningen in dit artikel zijn van de auteur en weerspiegelen niet het redactionele beleid van Indignatie.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Comments

comments