De implosie van Iran zou chaos naar Eurazië brengen

De implosie van Iran zou chaos naar Eurazië brengen

5 december 2019 0 Door Indignatie redactie

De laatste keer dat Iraniërs een revolutie organiseerden, wierpen ze de onderdrukkende Shah Mohammad Reza Pahlavi omver, die zijn land van 1941 tot 1979 regeerde met een ijzeren vuist. Pahlavi was een trouwe bondgenoot van de VS, maar zijn regering liet miljoenen ontevreden achter vanwege werkloosheid, corruptie, stijgende inflatie en steeds groeiende inkomensongelijkheid ondanks de rijkdom aan olie in Iran. Hij en de heersende elite kregen de schuld voor het plunderen van de rijkdommen van het land. Uiteindelijk zetten de anti-sjah-demonstranten Pahlavi af en leefde hij in ballingschap tot zijn dood in 1980.

De Iraanse revolutie van 1979 werd destijds succesvol om twee redenen. Ten eerste had het een goed georganiseerde kern, de sjiitische moslims, rond wie de boze Iraanse demonstranten (van communisten tot vrome moslims) zich verenigden. Ten tweede had de bipolariteit van de wereldorde tijdens de Koude Oorlog het Midden-Oosten relatief stabiel gehouden, waardoor indirect werd voorkomen dat de revolutie werd beïnvloed door inmenging van buitenaf. Hoewel het primaire doel was om zich te ontdoen van de sjah, veranderde de revolutie later in een religieus geloof als gevolg van de sjiitische geestelijkheid, wat resulteerde in de Islamitische Republiek Iran.

Tegenwoordig zijn er dezelfde omstandigheden die 40 jaar geleden tot de revolutie hebben geleid. Ontevreden Iraniërs zijn boos op de onderdrukkende regering vanwege de torenhoge inflatie, de sombere levensomstandigheden, de wijdverbreide armoede en het verkeerd omgaan met staatsfondsen.

Lees ook:  Migratiecrisis op vier fronten: George Soros, Prinses Mabel en de 'de grote vervanging'

In Iran heeft de recente stijging van de gasprijzen met 50% geleid tot massale protesten, die volgens Amnesty International het leven van meer dan 200 Iraniërs hebben gekost . Hoewel de ingrediënten voor een “Iraanse lente” aanwezig zijn en de hoop op een revolutie is toegenomen, zijn er aanzienlijke uitdagingen.

Ten eerste is er geen georganiseerde oppositie waaromheen het anti-mullah-sentiment samenvloeit. Daarom zijn Iraniërs niet in staat geweest om een ​​revolutie te organiseren die een soepele overgang naar een tijdperk van de post-islamitische Republiek zou vergemakkelijken. Dit maakt een betekenisvolle Iraanse revolutie onwaarschijnlijk.

Ten tweede is de wereldorde ook niet bevorderlijk voor een revolutie. Omdat Rusland en China hun gewicht achter het Iraanse regime hebben geworpen en de VS zwakker zijn geworden in het Midden-Oosten, is een anti-regeringsrevolutie onwaarschijnlijk. Het verlies van Iran zou een ramp betekenen voor de geopolitieke strategie van Rusland en het Chinese Belt and Road Initiative. Net als in Venezuela en Syrië zal president Vladimir Poetin er alles aan doen om de pro-Russische heersende elite van Iran aan de macht te houden.

Als het regime viel

Maar laten we ons voorstellen dat het Iraanse regime zoals we dat kennen morgen is ingestort. Dat zou voor monumentale problemen zorgen en een reeks conflicten en humanitaire rampen veroorzaken van Pakistan tot Europa.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenIran is met zijn 80 miljoen inwoners een etnisch divers land, met Perzen (61%), Azeri Turken (16%), Koerden (10%), Arabieren (2%) en Baluchis (2%) die het grootste deel van de bevolking. Met uitzondering van Perzen, heeft bijna elke etnische groep in Iran zijn eigen separatistische agenda, die door de sterke centrale autoriteit is beteugeld. In het geval van een ineenstorting van de staat, zouden die entiteiten proberen hun secessionistische doelen te bereiken, wat hoogstwaarschijnlijk zou resulteren in geweld omdat dit het machtsevenwicht in de regio zou verstoren.

Lees ook:  Brexit: ‘Super Saturday’ draait uit op sisser, geen stemming over deal

De Azeri’s in Noord-Iran zouden zich willen verenigen met hun broeders in Azerbeidzjan. Die eenwording zou waarschijnlijk het machtsevenwicht in de Kaukasus verstoren, wat zou leiden tot een Azeri-Armeense oorlog, die onvermijdelijk Turkije en Rusland in het conflict zou trekken.

De Kurdistan Free Life Party (PJAK), de Iraanse tak van de Kurdistan Workers ‘Party (PKK) – die actief is in Turkije en door Ankara als een terroristische organisatie wordt beschouwd – zou hun onafhankelijkheid verklaren, net als hun Syrische tegenhangers. Dit zou zorgen voor Turkije wekken, aangezien onafhankelijkheid voor de PJAK uiteindelijk secessionistische sentimenten onder de Koerden van Turkije zou stimuleren. Om dit te voorkomen, zou Turkije een militaire invasie in de Koerdische regio van Iran lanceren, net zoals in Syrië. Massoud Barzani’s Koerdistan Democratische Partij (KDP) in Irak zou waarschijnlijk de kant van Turkije kiezen omdat de PKK ook een bedreiging voor hem vormt.

De Baluchis van Oost-Iran en West-Pakistan hebben eenwording gezocht. De People’s Resistance Movement van Iran, ook bekend als de Jundallah, heeft voor dit doel de gewapende strijd geleid. Hun eenmakingspoging in een postregime Iran zou waarschijnlijk een Pakistaanse militaire operatie veroorzaken, wat mogelijk zou leiden tot een bredere Indo-Pakistaanse verstrengeling.

Ondertussen zou Israël, zonder de aanwezigheid van Iran, Libanon waarschijnlijk binnenvallen om Hezbollah uit te roeien, een waarschijnlijke destabiliserende factor in een al tumultueus Libanon dat sinds oktober is opgeschrikt door anti-regeringsprotesten.

Lees ook:  Chinese onderzoekers: het coronavirus muteert sinds januari - subtypen agressiever en besmettelijk

De implosie van Iran en de daaropvolgende onrust zouden ongetwijfeld een enorm vluchtelingenprobleem veroorzaken, zoals nog niet eerder is waargenomen. Syrië, met zijn vooroorlogse bevolking van 22 miljoen mensen, veroorzaakte een vluchtelingencrisis die de Europese Unie in 2015 schokte. Een Iraanse vluchtelingencrisis zou het lot van de EU bezegelen zoals wij die kennen.

Dat is een reden waarom de Europeanen proberen Iran te redden van Amerikaanse acties door de nucleaire deal van 2015 met Teheran te redden en Amerikaanse sancties te omzeilen door een alternatieve betalingsmethode voor Iraanse olie te creëren. Bovendien heeft een intacte centrale regering in Iran als buffer tussen Afghanistan en Europa gewerkt en een grote toestroom van vluchtelingen naar het continent voorkomen.

Hoewel Iran een belangrijk destabiliserend land in het Midden-Oosten is en zal blijven, zou zijn implosie, zonder een zinvolle vervanging, waarschijnlijk meer problemen veroorzaken dan het zou oplossen.Comments

comments