Protesten in Frankrijk het wordt avond en harder

Protesten in Frankrijk het wordt avond en harder

5 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Protesten in Frankrijk gaan een versnelling hoger als het donker wordt over de staking van de pensioenhervorming

Naar schatting 180.000 mensen in 30 steden in heel Frankrijk namen donderdagmiddag deel aan demonstraties tegen de voorgestelde pensioenhervormingen van president Emmanuel Macron.

Ondertussen bracht een landelijke staking van transportarbeiders, leraren en andere professionals het land bijna tot stilstand.

Toen de demonstraties in Parijs op donderdagmiddag begonnen, vuurde de Franse politie traangas af en vielen demonstranten met een kap aan. Er braken problemen uit in de buurt van de Place de la Republique, toen enkele demonstranten een vrachtwagentrailer in brand staken. 71 mensen werden opgenomen voor ondervraging aan de zijlijn van de protesten, zei de politie van Parijs.

Traangas werd ook afgevuurd in de westelijke steden van Nantes en Bordeaux, meldde het Franse netwerk BFM, terwijl verslaggevers van Euronews Sofia Sanchez Manzanaro en Natalia Liubchenkova de effecten in Lyon voelden .

Video die op sociale media werd verspreid, toonde botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen in Lyon.

Cerveaux non disponibles on Twitter

À #Lyon la police a décidé de faire dans la dentelle. #retraites #grevedu5decembre #5decembre #GreveGenerale #GiletsJaunes #greve5decembre https://t.co/Y2HDc3pojd

De staking – die een open einde heeft en enkele dagen kan duren – heeft vergelijkingen getrokken met de strijd tussen regering en vakbonden in november-december 1995 toen het land ongeveer drie weken verlamd was.

Veel werknemers in heel Frankrijk moeten thuis blijven of nieuwe manieren vinden om hun kantoren te bereiken met behulp van autodeelservices, huurfietsen of e-scooters.

Ongeveer 90 procent van de hogesnelheidstreinen is geschoten, het grootste deel van de metro in Parijs is gesloten, honderden vluchten zijn geannuleerd en de meeste scholen zijn gesloten tijdens de staking.

Ondertussen heeft de Franse burgerluchtvaartautoriteit bevestigd dat een vijfde van de vluchten donderdag in het hele land zal worden geannuleerd.

Lees ook:  Rush to arms shops in Wenen: bewoners bereiden zich voor op de burgeroorlog

Staatsvervoerder Air France heeft gezegd 30% van zijn binnenlandse vluchten en 15% van zijn middellange afstandsvluchten te zullen treffen.

De Britse low-cost maatschappij EasyJet heeft 223 binnenlandse en korte-afstandsvluchten geannuleerd en waarschuwde anderen voor vertraging.

Waar gaat de staking over?

Macron wil een kenmerkende campagnebelofte implementeren die een “universeel” pensioensysteem zou bevatten.

Het zou 42 speciale of onafhankelijke regelingen afschaffen voor sectoren variërend van spoorweg- en energiearbeiders tot advocaten en werknemers van Paris Opera, die werknemers vaak hogere pensioenen of vervroegde pensionering verlenen.

Maar vakbonden zeggen dat de veranderingen effectief vereisen dat miljoenen werknemers uit de particuliere sector werken na de wettelijke pensioenleeftijd van 62 jaar als ze het volledige pensioen willen ontvangen dat hun is beloofd.

Premier Edouard Philippe, die heeft erkend dat Franse arbeiders geleidelijk langer zullen werken, zal op 12 december details van de hervorming onthullen.

Transport en scholen sluiten

Op de Parijse metro waren 11 van de 16 lijnen van de stad donderdag volledig leeg, met alleen de twee volledig geautomatiseerde lijnen die normaal liepen.

RATP Group on Twitter

Mouvement Social] ⚠️ Le trafic sera très fortement perturbé sur les réseaux #RATP à partir du #5décembre. Le détail des prévisions pour ce jeudi ci-dessous ⬇️ et sur notre site : https://t.co/OElUNYGYky Nous présentons nos excuses à l’ensemble des voyageurs.

De staking in het openbaar vervoer in Parijs wordt tot maandag verlengd, aldus de vakbonden.

Spoorwegexploitant SNCF zei dat 90 procent van de hogesnelheidstrein-TGV-treinen, evenals regionale diensten in het hele land, werden geannuleerd, terwijl internationale routes zoals de Eurostar en Thalys ernstig zouden worden verstoord.

Het ministerie van Onderwijs zei dat 51% van het onderwijzend personeel op basisscholen staakte op donderdag en 42% op middelbare scholen. Slechts 30% van de scholen kon openen.

6.000 politie ingezet

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zei woensdag dat 245 demonstraties landelijk werden verwacht, en waarschuwde dat een radicale groep demonstranten voor problemen kon zorgen.

Lees ook:  Franck Gaudichaud: “Kijk naar Chili om te begrijpen wat voor wereld ze voor ons in petto hebben”

Parijse politiechef Didier Lallement zei dat ongeveer 6.000 leden van de veiligheidstroepen alleen in de hoofdstad zouden worden ingezet, met 180 motorfietsen die werden gebruikt om snel te reageren op rellen.

Er zijn twee grote demonstraties gepland voor Parijs die zullen samenkomen op de Place de la Nation, met ambtenaren die de bedrijven in Parijs opdracht geven langs de routes te sluiten op donderdag.

Uitkomst onzeker

De stakingen zullen een belangrijke test zijn of Macron, die aan de macht kwam na een belofte om Frankrijk te transformeren, de politieke kracht heeft om zijn visie door te drukken.

De president wordt gezien als het afweren van de dreiging van de “gele vest” -demonstranten wier wekelijkse demonstraties tegen ongelijkheid Frankrijk van november vorig jaar troffen.

Maar hun woede zou kunnen bijdragen aan de stakingsbeweging die wordt geroepen door de vakbonden en een transportstaking op 13 september die de patstelling in Parijs veroorzaakte, zou een voorbode van de komende dingen kunnen blijken te zijn.

“Het moment van de waarheid voor Macron”, schreef de Le Monde dagelijks in de editie van donderdag. “De volgende dagen zijn een beslissende test voor het staatshoofd.”

De Mediapart-website voegde eraan toe: “Zullen de protesten en stakingen sterk genoeg zijn om de hervormingsmars te stoppen? Iedereen houdt zijn adem in.”

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Donald Trump ook betrokken bij plot om de paus omver te werpen

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments