Waarom het verkeerd is om jodenhaat in Frankrijk “antisemitisme” te noemen

Waarom het verkeerd is om jodenhaat in Frankrijk “antisemitisme” te noemen

5 december 2019 0 Door Indignatie redactie

De juiste term zou ‘islamitisch antisemitisme’ moeten zijn. Zonder dit laat je het belangrijkste element weg van het verhaal.

The Guardian Tijdens de uittocht uit Frans Noord-Afrika in de jaren vijftig en zestig emigreerden ongeveer 300.000 joden vanuit de voormalige koloniën en protectoraten van Frankrijk naar Frankrijk, voornamelijk Algerije, Tunesië en Marokko.

Joden, met een geschiedenis van duizend jaar in Frankrijk, zijn altijd intens patriottisch geweest in het handhaven van de waarden van La République; ze zijn vaak beschreven als modelburgers, die het bijzonder Franse ideaal van laïcité aanvaarden en naleven , dat erop staat dat de seculiere regels van de Republiek prevaleren boven religieuze vereisten.

synagoge

Toen het Franse rijk halverwege de eeuw aan zijn bloederige einde kwam en de demografie van Frankrijk meer dan ooit begon te veranderen, werd de revolutionaire traditie van het ‘recht om hetzelfde te zijn’, beleefd aanvaard door de gedecimeerde Joodse post-Holocaust bevolking, begon langzaam te worden uitgedaagd door de ideologie van het ‘recht om anders te zijn’

Die uitdaging heeft nu het hele Franse leven gevormd – en om burgers van alle religies te betrekken, met name de islam . Neo-nazi-gewelddadigheden tegen joodse doelen, zoals de ontheiliging van de joodse begraafplaats in Carpentras in 1990, zijn bijna volledig verdwenen.

Maar naast de achteruitgang van het traditionele antisemitisme, is er een dramatische piek in anti-joods geweld gepleegd door moslims sinds 2000, het jaar dat een keerpunt betekende in de relatie tussen de twee grootste minderheidsgemeenschappen van Frankrijk en de twee grootste Joodse en moslimbevolking naast Israël wonen. (Het aantal moslims dat tegenwoordig in Frankrijk woont, wordt geschat op ongeveer zes miljoen, of 8% van de bevolking.) Officiële cijfers geven aan dat het aantal antisemitische handelingen de afgelopen twee decennia is verdrievoudigd.

joden

Franse politie bestormt de koosjere supermarkt in Parijs, waar vier joodse gijzelaars werden gedood door moslimterrorist Amedy Coulibaly. Foto: Thomas Samson / AFP / Getty Images

Er zijn gewelddadige en dodelijke daden geweest, fysieke schade tegen synagogen, bedreigingen tegen mensen die een kippa dragen. Er is een angst om als joods te worden gezien in de openbare ruimte, graffiti, intimidatie – en het volgt heel nauw wat er gaande is in het Midden-Oosten.

Lees ook:  Belachelijk: ‘Volgens onze Grondwet heeft de Koning de absolute macht’

In 2018 werd 85-jarige Holocaust-overlevende Mireille Knoll, die ternauwernood ontsnapte aan de meest beruchte Jodenvervolging van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, doodgestoken en haar lichaam gedeeltelijk verbrand in haar appartement in Parijs door moslimbuurman. De politie, die twee mannen arresteerde, noemde de moord een haatmisdrijf.

joden

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEen Joodse moeder verteld, “In Frankrijk is er de afgelopen maanden, zelfs de laatste paar jaar, een echt gevoel van moedeloosheid over de toekomst.” Haar twee jonge kinderen gaan naar een joodse basisschool in een buitenwijk van Parijs. “Het verandert alles wanneer je elke dag leeft en nadenkt over je veiligheid en de veiligheid van je kinderen. Het is nogal overweldigend om de kinderen nu naar school te brengen, en zoveel zwaar bewapende politieman en soldaten aan de poorten te zien (als bescherming tegen moslimgeweld). “

Er is beweerd dat tot 50% van de Franse Joden nu ‘overweegt’ naar Israël te verhuizen (een enquête onder 2.000 mensen schatte het cijfer op 75%).

Een week voor de Sarcelles-aanvallen in 2014 gingen videobeelden van wat gruwelijke getuigen als een “pogrom” beschreven in het centrum van Parijs snel viral. Terwijl een relatief kleine, grotendeels vreedzame demonstratie tegen Israëls bombardement op Gaza afsloeg, werden tientallen jonge moslimmannen, velen met hun hoofd in kefiyehs gewikkeld, gefilmd in een zijstraat in het Bastille-district van de hoofdstad, gewapend met geïmproviseerde wapens en op weg naar een synagoge, waar gebeden voor Israël werden gehouden.

frankrijk

Bernard Abouaf, een journalist voor de linkshellende Radio Shalom, was met vrienden in de buurt toen hij op zijn mobiel werd gebeld dat de synagoge werd aangevallen. Hij snelde naar het toneel. “Er waren ongeveer honderd pro-Palestijnse activisten die zich naar de synagoge haasten. Er waren 40 Joden buiten die de 160 mensen verdedigden die binnen gevangen zaten. Laat me je vertellen, ik heb nog nooit in mijn leven de JDL [Jewish Defense League] verdedigd, ‘zei hij. “Maar die avond, als ze er niet waren geweest, zou de synagoge vernietigd zijn, met alle mensen er in.”

Zoals Manuel Valls bij de Assemblée Nationale – is het lot van de Joden van Frankrijk onlosmakelijk verbonden met dat van Frankrijk zelf: “Zonder de Joden van Frankrijk zal Frankrijk niet langer Frankrijk zijn … Wanneer de Joden van Frankrijk worden aangevallen, wordt Frankrijk aangevallen en universele waarden worden aangevallen. ‘

joden

De joden van Frankrijk zijn inderdaad nauw verbonden met de Republiek. Joden waren aanwezig bij de geboorte en hun emancipatie was kenmerkend voor de nieuwe post-revolutionaire orde. Het joodse respect voor Republikeinse idealen en laïcité is grotendeels onwrikbaar geweest. Maar het is misschien niet moeilijk om je voor te stellen dat, net zoals de schitterende toespraak van Valls de Joodse bevolking heeft aangemoedigd en gerustgesteld dat de regering zich ertoe verbindt ervoor te zorgen dat ze in vrijheid en veiligheid in Frankrijk kunnen leven, dit tegelijkertijd door velen is gehoord Moslims als een bittere herinnering dat zij, in tegenstelling tot Joden, niet worden beschouwd als “de ziel van Frankrijk”.

Maar dat is alleen omdat moslims de vijand van Frankrijk zijn, vastbesloten om het te veroveren en er een islamitische staat van te maken.Lees ook:  Koning wenst moslims gelukkig Suikerfeest, ondanks beperkingen

Comments

comments