Binnen de strijd om een ​​andere wereld

Binnen de strijd om een ​​andere wereld

6 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Een opeenvolging van sociale omwentelingen in het afgelopen decennium heeft de politieke macht over de hele wereld radicaal veranderd. Als gevolg van deze tektonische verschuivingen is wat ooit aan de verste randen van rechts was geweest nu naar het midden verplaatst, terwijl links naar de marges is geduwd. “Dingen vallen uit elkaar; het centrum kan het niet volhouden, ‘schreef dichter William Butler Yeats in een tijd van soortgelijke politieke verandering in 1919.’ De besten missen alle overtuiging, terwijl de slechtsten vol hartstochtelijke intensiteit zijn. ‘

Vandaag, 100 jaar na de publicatie van het gedicht van Yeats, regeren degenen die vol gepassioneerde intensiteit zijn nu over aanzienlijk meer dan de helft van de wereldbevolking. Veel van deze leiders – Donald Trump (Verenigde Staten), Jair Bolsonaro (Brazilië), Narendra Modi (India), Viktor Orban (Hongarije), Recep Tayyip Erdogan (Turkije), Rodrigo Duterte (Filippijnen) – zijn democratisch aan de macht gekomen maar zijn vastbesloten om democratische instellingen te ondermijnen.

Hun politieke opkomst werd vaak ondersteund door meer conventionele conservatieve partijen. Ze hebben zich ad hoc verbonden met andere autoritaire leiders die hun posities te danken hebben aan militaire staatsgrepen, beraadslagingen door één partij of dynastieke opvolging. Naast hun recht bieden een aantal onbewust racistische organisaties en netwerken ideeën, berichten en soms spierkracht voor deze leiders van het nieuwe recht.

Oscillatie van kracht

Dit is geen normale oscillatie in kieskracht. Het nieuwe recht heeft ertoe geleid het politieke landschap opnieuw te ordenen. De reguliere partijen hebben hun geloofwaardigheid verloren. De politiek is nog meer gepolariseerd. Niet alleen het liberalisme, maar de democratie zelf wordt aangevallen.

Lees ook:  Censuur is de manier waarop elke dictatuur - en GEEN democratie - functioneert.

Evenmin zullen de vangrails van democratisch bestuur noodzakelijkerwijs de ambities van deze nieuwe rechtse leiders bevatten. Ze hebben constitutionele, wettelijke en gerechtelijke beperkingen aangevochten. Ze hebben de hoekstenen van het maatschappelijk middenveld aangevallen, waaronder de pers en andere waakhondinstellingen. Ze streven ernaar leiders voor het leven te worden (zoals Vladimir Poetin, die sinds 1999 de leiding heeft) of partijen op te richten die decennia lang met weinig tegenstand regeren (zoals de Liberale Democratische Partij van Japan, die sinds 1955 vrijwel continu aan de macht is).

Retorisch gezien is het nieuwe recht gericht op het beveiligen van grenzen, het beschermen van soevereiniteit en het uitdagen van mondiale elites. Deze leiders gebruiken de taal van nationalisme en particularisme. Ze spreken in naam van ingebeelde meerderheden die raciaal of religieus homogeen zijn.

Ondanks deze obsessie met het versterken van de natiestaat, is dit nieuwe recht steeds meer grensoverschrijdend actief geweest. Staten en partijen hebben allianties gesloten, waarbij transnationale activisten zoals voormalig Trump-adviseur Steve Bannon ernaar streven een soort Nationalistische Internationale te bouwen. Extremistische maatschappelijke organisaties hebben een klimaat van intolerantie bevorderd dat de politieke ambities van rechtse populistische leiders bevordert. Vooral blanke nationalisten hebben alternatieve digitale platforms gecreëerd om hun berichten te verspreiden en nieuwe leden over de hele wereld te werven.

Progressieven hebben zich lokaal en nationaal georganiseerd om te reageren op het nieuwe recht . Maar ironisch genoeg, gezien hun historisch internationalisme, werken progressieven traag over de grenzen heen – op een duurzame, gecoördineerde manier – als reactie op de nieuwe transnationale aanval op democratie. Dit verwaterde internationalisme valt samen met zowel de aanvallen van het nieuwe recht op mondiale instellingen als een intensivering van verschillende mondiale bedreigingen zoals klimaatverandering, pandemieën, toenemende economische ongelijkheid en wapenproliferatie.

Lees ook:  Wat als de hele moderne Amerikaanse geschiedenis die u kent verkeerd is? En hoe zit het met COVID-19?

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe nationalistische international

“Internationalisme is nu een probleem voor links”, merkt Gadi Algazi van de Universiteit van Tel Aviv op, “en een realiteit voor rechts.”

In een nieuw rapport ,  The Battle for Another World , synthetiseer ik mijn gesprekken met meer dan 80 activisten, analisten en academici over de hele wereld. Het rapport analyseert de opkomst van het nieuwe recht, zijn connecties met andere extreemrechtse actoren en zijn nieuwe wereldwijde ambities. Het onderzoekt de huidige staat van transnationaal progressief organiseren. Het schetst de uitdagingen voor dat organiseren en identificeert zowel geleerde lessen als best practices. En het besluit met een discussie over wat er ontbreekt in een robuust, multi-issue, progressief transnationalisme en hoe die lacunes kunnen worden opgevuld.

De belangrijkste conclusies uit dit rapport zijn:

1. Een internationale reactie op economische globalisering was de sleutel tot het succes van het recht. In tegenstelling tot de links van de internationalisten is het nieuwe rechts effectiever geweest om onvrede te verspreiden naar politiek succes op nationaal niveau.

2. De sleutel tot het succes van het nieuwe recht is een verhaal dat effectief over de grenzen heen kan worden toegepast: de ‘grote vervanging’. Het argument dat minderheden, met behulp van ‘globalisten’, de privileges van de dominante groep zullen overnemen, is aantrekkelijk gebleken voor zowel een extremistische pony als meer mainstream conservatieven.

Lees ook:  "Democratie" versus Covid - A No-Go

3. Nieuw rechts heeft politiek succes bereikt met zijn aanvallen op globalisering op een manier die links niet heeft gedaan. Maar het nieuwe recht heeft een belangrijke tekortkoming: het heeft niets te zeggen over een steeds erger wordende klimaatcrisis.

4. De 80 internationale experts hebben overweldigend de stakingen in het schoolklimaat geïdentificeerd als de meest veelbelovende internationale actie van dit moment en de Green New Deal als een raamwerk dat het wereldwijde verhaal van het recht zou kunnen verslaan.

5. Een Global Green New Deal zou niet alleen de milieucrisis aanpakken. Door het creëren van enorme aantallen goedbetaalde banen, zou het ook spreken aan degenen die achterblijven door economische globalisering. Een dergelijk verhaal zou de anti-globalistische aantrekkingskracht van het nieuwe recht ondermijnen en tegelijkertijd een positieve visie bieden om zich binnen en over grenzen heen te verzamelen.

Zoals de 21 ste eeuw begon, progressieven beroemde verkondigde dat “een andere wereld mogelijk is.” Ze stelde zich een wereld buiten rote democratie en de roofzuchtige markt.

Nu de al lang bestaande liberaal-conservatieve status-quo aan het afbrokkelen is, heeft het nieuwe recht niet alleen deze oproep aangenomen – het brengt het ook in praktijk. Deze constructie van ‘een andere wereld’ – een intolerante, antidemocratische, niet-duurzame wereld – kan worden gestopt voordat het te laat is. Maar het vereist dat de besten van ons de overtuiging herwinnen die Yeats beschreef – niet alleen om het nieuwe recht tegen te gaan, maar om de planeet van de ondergang te redden.Comments

comments