Enorm gegevenslek onthult geheimen die geld verbergen voor Superrich – en dit is ‘nog maar het begin’


 2 total views,  2 views today

“Het is moeilijk te overdrijven hoe berucht en verdacht het bedrijf is.”

Een enorme hoeveelheid documenten, gegevens en opgenomen telefoontjes die laten zien hoe het Britse bedrijf Formations House werkt om geld te verbergen voor de superrich wordt gerapporteerd door journalisten over de hele wereld, met de eerste verhalen om middernacht op woensdag. 

De rapportage gebeurt onder de naam “29 Leaks”, een verwijzing naar het oorspronkelijke adres van Formations House aan Harley Street 29 in Londen. De gegevens zijn in de zomer naar de groep Distributed Denial of Secrets gelekt. 

“Het vergt een gezamenlijke inspanning van een groot aantal mensen om inhoudelijk vooruitgang te boeken bij een dergelijk onderzoek, waarin een grote hoeveelheid gegevens snel moet worden verwerkt en onderzocht,” vertelde Claire Peters, uitvoerend directeur van het Pursuance Project , aan  Unicorn Oproer op dinsdag.

Peters en Pursuance Project outreach-directeur Annalize Burkhart leidde een team van verslaggevers van over de hele wereld en ontdekte de informatie die was opgeslagen in de enorme hoeveelheid gegevens van ongeveer 100 GB . 

“Formations House was het perfecte voorbeeld van een ‘one-stop-shop’ voor het creëren van juridische entiteiten die dienen als fronten voor frauduleuze activiteiten en het witwassen van geld,” zei Burkhart. “In slechts enkele dagen kon een klant offshore-bedrijven kopen die zijn gebundeld in pakketten met minimale nalevingsvereisten, belastingvrije activiteiten en anonimiteit voor bestuurders en aandeelhouders.”

“Het is moeilijk te overschatten hoe berucht en verdacht het bedrijf is,”  schreef Boing Boing  over Formations House toen het bestaan ​​van het lek in juli openbaar werd. 

Volgens  Unicorn Riot heeft rapportage vanuit de gegevens een internationale scope:

Formations House is al jaren onderwerp van internationale controle en de # 29Leaks-documenten worden al enige tijd onderzocht. Verwacht wordt dat nieuwsverhalen in Midden-Amerika, Afrika en Europa informatie uit deze reeks lekken zullen onderzoeken. Het gebruik van door Formations House beheerde bedrijven om geld te verplaatsen tussen offshore en private banking-centra zoals Luxemburg en andere delen van de wereld, is een van de hoofdthema’s van deze dataset. Andere documenten die naar verwachting gedetailleerd zullen worden behandeld, laten zien hoe de Afrikaanse natie Gambia gewoonlijk wordt gebruikt om op papier banken en verzekeringsmaatschappijen op te richten voor rijke mensen in andere continenten, die Formations House en aanverwante partijen verpakken en faciliteren.

Op dinsdag  The Times of London liet zien , via undercover rapportage, hoe formaties House stelt shell bedrijven voor haar klanten. 

Christian Eriksson on Twitter: “Today’s front page splash with the @thetimes: The family-run business behind a global web of shell companies, banks and tax havens used by mobsters and scammers. Watch our undercover sting: https://t.co/KGdnZUNI5R #29Leaks / Twitter”

Today’s front page splash with the @thetimes: The family-run business behind a global web of shell companies, banks and tax havens used by mobsters and scammers. Watch our undercover sting: https://t.co/KGdnZUNI5R #29Leaks

McClatchy rapporteerde over hoe Formations House het nationale oliebedrijf van Iran hielp om sancties te vermijden. Het  Organised Crime and Corruption Reporting Project gedetailleerde schema’s in Oost-Europa. De economische tijden , ondertussen, gegraven in het Pakistaans-Britse management van het bedrijf. 

Meer rapportage zal komen, aldus Peters Pursuance Project. 

“Er is veel meer werk te doen met deze gegevens,” zei Peters, “we staan ​​nog maar aan het begin.”

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord