Honderden duizenden stakende arbeiders klagen de neoliberale pensioenhervormingen van Macron aan en brengen Frankrijk tot stilstand

Honderden duizenden stakende arbeiders klagen de neoliberale pensioenhervormingen van Macron aan en brengen Frankrijk tot stilstand

6 december 2019 0 Door Indignatie redactie

“We hebben een van de beste pensioenstelsels ter wereld, zo niet de beste. Toch heeft de president besloten, puur uit ideologie, het weg te vagen.”

ij de grootste staking in de publieke sector in decennia trokken honderdduizenden arbeiders – van leraren tot luchtverkeersleiders tot treinpersoneel – de straat op in Frankrijk en brachten effectief grote delen van het land donderdag tot stilstand om te protesteren tegen de president Het plan van Emmanuel Macron om het pensioenstelsel te herzien.

Franse vakbonden die de demonstraties leiden, hebben gedreigd te staken totdat de Macron-regering de voorgestelde pensioenhervormingen laat vallen, waarvan werknemers en critici waarschuwen dat ze de voordelen voor miljoenen mensen zouden verlagen.

“We hebben een van de beste pensioenstelsels ter wereld, zo niet de beste”, aldus de Algemene Confederatie van Arbeid, de op een na grootste vakbond van Frankrijk. “Toch heeft de president besloten, puur uit ideologie, het weg te vagen.”

Macron heeft aangegeven dat hij niet van plan is zich terug te trekken uit zijn pensioenvoorstel, wat betekent dat de staking dagen of zelfs weken kan doorgaan.

The Guardian meldde dat “spoorverbindingen bijna tot stilstand kwamen” als gevolg van de staking van donderdag “, met 82 procent van de stakers en ten minste 90 procent van de regionale treinen geannuleerd.”

Lees ook:  Is Donald Trump Kwaadaardig?

Twintig procent van de binnenlandse vluchten van Frankrijk werd ook geannuleerd en de Eiffeltoren – een van de grootste toeristische attracties van het land – werd gesloten .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenIan56 on Twitter

Thread: There is a General Strike throughout France today protesting against Macron’s pension reforms. Almost no trains are running & over half of schools have shut down. Paris is almost deserted. Protesters gather for #GreveGenerale in #Grenoble https://t.co/UYYadyeSRu

De Franse politie gebruikte traangas tegen demonstranten in Lyon en dwong hen zich terug te trekken:

Julien Damboise on Twitter

Scènes de violence à #Lyon #Manifestation #grevedu5decembre @lyonmag https://t.co/h21jEsx5tP

Zoals de in Parijs gevestigde journalist Cole Stangler schreef in The Guardian Wednesday, zouden de voorgestelde hervormingen van Macron “de diepste herziening van het Franse pensioenstelsel markeren sinds de oprichting ervan in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.”

“Demonstranten in Frankrijk zullen waarschijnlijk als onrealistisch worden bespot als koppige verdedigers van een ouderwets model dat moet worden aangepast”, schreef Stangler. “Wat eigenlijk veel meer achterhaald is in 2019 is de drang van Macron om weg te hakken bij een effectief en populair sociaal welzijnsprogramma.”

“Op papier zijn het VK en de VS misschien economisch concurrerender dan Frankrijk, maar tegen welke prijs? Kan iemand echt zeggen dat neoliberale hervormingen hen tot betere landen hebben gemaakt om in te wonen?” Vroeg Stangler. “De verzorgingsstaat van het land is een prestatie van wereldklasse die moet worden beschermd, niet uitgehold voor besparingen.”Lees ook:  Eén van de beste pensioenen ter wereld, hoe lang nog

Comments

comments