‘Mensen onderschatten de kracht van boze kinderen’: Greta Thunberg is terug in Europa voor klimaattop

‘Mensen onderschatten de kracht van boze kinderen’: Greta Thunberg is terug in Europa voor klimaattop

6 december 2019 2 Door Indignatie redactie

Op COP 25 zei Thunberg: “We zullen de strijd daar voortzetten om ervoor te zorgen dat binnen die muren de stemmen van de mensen worden gehoord.”

Na drie weken zeilen over de Atlantische Oceaan om de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Spanje bij te wonen, arriveerde tiener-klimaatactiviste Greta Thunberg dinsdag in buurland Portugal, waar ze werd verwelkomd door een enthousiaste menigte supporters.

“We zijn allemaal op een behoorlijk avontuur geweest”, vertelde de 16-jarige Zweed verslaggevers in Lissabon kort na haar aankomst. Thunberg heeft vorig jaar wereldwijde erkenning gekregen voor haar eenzame protesten voor klimaatactie buiten het Zweedse parlement, wat leidde tot een internationale, door jongeren geleide stakingsbeweging onder de naam Fridays for Future.

No Title

No Description

In augustus voer Thunberg – die weigert per vliegtuig te reizen – van het Verenigd Koninkrijk naar de Verenigde Staten voor een VN-top in New York City. Ze toerde ook door Noord-Amerika, sprak leden van het Amerikaanse congres toe, nam deel aan grote protesten en ontmoette klimaatactivisten. Nadat de VN-conferentie, COP 25, van Chili naar Spanje was verplaatst , wendde ze zich tot sociale media om een ​​koolstofarme manier te vinden om naar Madrid te komen.

De oproep van Thunberg voor reisbijstand werd beantwoord door de eigenaars en bemanning van La Vagabonde , een witte catamaran van 48 voet die zonnepanelen en waterkrachtgeneratoren gebruikt voor stroomvoorziening. De tiener en haar vader Svante sloten zich aan bij professionele zeeman Nikki Henderson evenals jachteigenaren Riley Whitelum en Elayna Carausu en hun baby voor de reis van drie weken.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Kan Mark Rutte dit volhouden?

“Ik doe dit om de boodschap te sturen dat het vandaag onmogelijk is om duurzaam te leven, en dat moet veranderen. Het moet veel gemakkelijker worden.”
—Greta Thunberg, klimaatactivist

“Ik reis niet zo omdat ik wil dat iedereen dat doet”, verklaarde Thunberg dinsdag aan verslaggevers. “Ik doe dit om de boodschap te sturen dat het vandaag onmogelijk is om duurzaam te leven, en dat moet veranderen. Het moet veel gemakkelijker worden.”

De Associated Press meldde dat Thunberg enkele dagen in de Portugese hoofdstad zal doorbrengen voordat ze naar COP 25 gaat, waar vertegenwoordigers van regeringen over de hele wereld de inspanningen bespreken om de klimaatcrisis te bestrijden, inclusief nationale verplichtingen in het kader van de overeenkomst van Parijs in 2015.

Thunberg zei tijdens de conferentie: “We zullen daar blijven vechten om ervoor te zorgen dat binnen die muren de stemmen van de mensen worden gehoord.”

“Ik denk dat mensen de kracht van boze kinderen onderschatten,” voegde ze eraan toe. “Als ze willen dat we stoppen met boos worden, dan moeten ze misschien stoppen met ons boos te maken.”

Voorafgaand aan de conferentie, die van start ging op maandag en heeft een looptijd tot en met 13 december, jeugdleiders organiseerde een wereldwijde klimaat staking op vrijdag naar de COP druk 25 deelnemers om ambitieuzer beleid te voeren. Aanstaande vrijdag staat nog een wereldwijde staking gepland.

De Chileense minister van Milieu Carolina Schmidt – die ondanks de verhuizing nog steeds als president van COP 25 fungeert – zei dinsdag dat ze hoopt dat Thunberg degenen die de conferentie bijwonen zal motiveren om krachtiger klimaatverbintenissen te steunen.

Schmidt vertelde de AP dat Thunberg “een leider is geweest die in staat is geweest om harten te bewegen en harten te openen voor veel jonge mensen en veel mensen over de hele wereld.”

“We hebben die enorme kracht nodig om de klimaatactie te vergroten,” vertelde de minister aan Reuters op televisie. “We hebben Greta hier nodig met al die kracht.”

Ondersteunende argumenten van zowel activisten als beleidsmakers dat de internationale gemeenschap haar inspanningen moet opvoeren om de klimaatcrisis aan te pakken, heeft de World Meteorological Organisation dinsdag een nieuw rapport uitgebracht waarin werd gewaarschuwd dat onvoldoende inspanningen om de opwarming van de planeet te beperken tot een wereldwijde temperatuur kunnen leiden stijging van 5 ° C tegen het einde van de eeuw.Lees ook:  Gretacalypse Now: Greta Thunberg als hoedster van het kapitalisme met hulp van Soros

Comments

comments