Strandtent ‘Bernie’s’ van prins nooitgenoeg Bernhard overtreedt de regels

Strandtent ‘Bernie’s’ van prins nooitgenoeg Bernhard overtreedt de regels

6 december 2019 0 Door Indignatie redactie

Bernie’s Beach Club, de strandclub waar prins Bernhard mede-eigenaar van is, springt niet zo netjes om met de regels van de gemeente Zandvoort. Ruim twee maanden na afloop van het zomerseizoen staan nog steeds 20 scheepscontainers op het strand.

Bernie’s moet de twintig scheepscontainers met spoed van het strand halen, anders doet de gemeente het. En als het zover komt, dan gaat de rekening voor het weghalen naar Bernie’s, schrijft burgemeester Hans Moolenburgh van Zandvoort aan de gemeenteraad.

Dat de gemeente optreedt is onder meer te danken aan Peter Kramer, fractievoorzitter van Ouderenpartij Zandvoort. “Wil je de kwaliteit van Zandvoort bewaken, dan moet je strakker handhaven, het moet hier geen vrijstaat worden”, zegt hij.

In oktober opruimen

Hij wandelt regelmatig met zijn twee honden op het strand en merkte op dat lang niet alle ondernemers hun spullen van het strand hadden gehaald. Dat had wel gemoeten, de meeste strandtenten hebben een vergunning tot oktober.

“Bij meerdere locaties stonden nog spullen, ongelofelijk matig gehandhaafd”, vertelt Kramer. Een kwestie van prioriteiten zegt hij. “Er lopen zat handhavers rond.”

Na Kramers vraag om opheldering, heeft de Omgevingsdienst IJmond (ODIJ) het strand geïnspecteerd. Deze dienst handhaaft in opdracht van de gemeente milieuwetgeving. Bij die controle bleek dat bij ruim een derde van de dertig strandpaviljoens het terrein niet was achtergelaten zoals de bedoeling was.

Twintig containers

De dertien strandtenten die in overtreding waren, krijgen een waarschuwing van de gemeente dat zij de boel op orde moeten brengen. Voor Bernie’s houdt dat in dat twintig containers die nu nog op het strand staan, moeten worden weggehaald.

Lees ook:  Zelfdestructie is een fascinerend, maar ook angstaanjagend proces

Hoe lang het bedrijf hier de tijd voor krijgt, is onduidelijk, net als de kosten die de gemeente in rekening zal brengen als het de containers laat weghalen. Claudia Plantinga, woordvoerder van de burgemeester, reageerde niet inhoudelijk op vragen van RTL Z.

Wel eigenaar, maar niet de exploitant

Prins Bernhard is mede-eigenaar van de beachclub via Circuit Zandvoort, waar hij ook eigenaar van is, maar niet verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Die is in handen van een exploitant die ook de bekende strandtent Bloomingdale in Bloemendaal uitbaat. Bij Bernie’s en Bloomingdale werd niet direct gereageerd op vragen van RTL Z.

Volgens woordvoerder Kees Koning van het circuit is er wel contact tussen de exploitant en de gemeente over de kwestie.

Update 17.32 uur:

Het gaat volgens Jasper Roord, de exploitant van Bernie’s om een misverstand. Volgens hem staan de containers niet op terrein van de gemeente, maar op een stuk strand dat wordt gepacht van Circuit Zandvoort. En daar gelden de regels van de gemeente niet, aldus Roord. “Als ik er naast zit, dan halen we de spullen alsnog weg.”

Hij voegt verder nog toe dat hij nog niets van de gemeente had vernomen over de kwestie, maar dat kon er ook aan liggen dat de beachclub op dit moment gesloten is, aldus Roord.

Lees ook:  Het European Union Terrorism Situation and Trend Report: islamisten en linkse extremisten vormen het grootste gevaar

Op afstand

De prins loopt ook niet te koop met zijn investering in de club. Weliswaar fungeerde hij volgens het Haarlems Dagblad als trotse gastheer bij de opening in 2017, het eigendom zit verstopt achter enkele bv’s.

Bernhard is namelijk via zijn bedrijf ‘Geen woorden maar daden’ aandeelhouder in Chapman Andretti Partners B.V. en dat bedrijf is weer de enige aandeelhouder van Circuit Park Zandvoort B.V., blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.

Dit bedrijf is op zijn beurt weer de eigenaar van het vastgoed van de beachclub, blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

Lees ook:  Schaam me dood om Nederlander te zijn met deze geschiedenis: Ik zou zeggen lees en gruwel dit is ons koninklijk huis

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments